Trăiască ceaiurile!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În vederea prevenirii şi atenuării efectelor caniculei asupra populaţiei, la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius, se impun, ca măsuri de protecţie, consumarea în medie a trei litri de lichide pe zi (apă, ceaiuri, infuzii de plante) şi evitarea consumului de alcool. Sunt recomandate fructele şi legumele, ca şi consumul de alimente cu valoare calorică scazută.

Este esenţială protejarea corpului de expunerea directă la radiaţiile solare şi evitarea circulaţiei între orele 11-17, în zilele cu temperaturi crescute. Dacă nu se pot evita deplasările în intervalul orar menţionat, se va merge pe la umbră, cu capul acoperit şi îmbracăminte adecvată, de culoare deschisă.

În agricultură, pe şantierele de construcţii, în halele industriale, care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de climat corespunzătoare, activitatea se va desfăşura dimineaţa şi seara.

Primii afectaţi - bătrânii şi copii

Persoanele cele mai afectate de temperaturile ridicate sunt copiii şi vârstnicii, precum şi cele cu afecţiuni cardio-vasculare. Este recomandat ca aceste categorii de persoane să evite circulaţia între orele 11-17. De asemenea, în aceasta perioadă, pentru protejarea stării de sănătate, populaţia trebuie să respecte recomandările medicilor.

Este necesar ca în aceste zile persoanele vârstinice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările în spaţiu liber şi să evite frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării acestora în condiţii de temperaturi ridicate.

Apă, multă apă

Trebuie să bem minim 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, în această perioadă fiind recomandat consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. Nu este bine să bem alcool şi nici băuturi cu un conţinut ridicat de cofeină sau zahăr. Este recomandat să consumăm fructe şi legume proaspete care conţin o mare cantitate de apă.

Trebuie să tragem jaluzelele sau draperiile din locuinţă şi să închidem ferestrele expuse la soare. Le putem deschide seara târziu sau dimineaţa, atunci când temperatura exterioară este mai scăzută faţă de cea din locuinţă.

Lichidele bune şi cele rele

Atunci când este necesară expunerea la soare este obligatoriu să fie folosite mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise). Este indicat să fie crescut consumul de lichide la 2-4 litri pe zi şi să se consume o alimentaţie săracă în grăsimi.

În aceste zile trebuie evitat excesul de cafea şi consumul de băuturi alcoolice. Angajatorii sunt obligaţi, conform legisaţiei, să modifice programul de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi să distribuie către angajaţi a unor cantităţi suficiente de apă minerală.

Temperatura în cameră

Între orele 11 şi 18, este recomandat să evităm expunerea prelungită la soare şi să căutăm încăperi dotate cu aparate de aer condiţionat, unde temperatura să fie cu cel puţin cinci grade mai mică decât cea ambientală.

Dacă la serviciu sau acasă nu avem instalaţii de climatizare, este recomandat să petrecem câteva ore în locuri cu astfel de aparate, cum ar fi magazinele. Pe drum, nu trebuie să uităm pălăriile de soare şi hainele lejere, din fibre naturale şi de culori deschise.

Citit 866 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.