Cei din urmă nu vor fi cei dintâi

Cei din urmă nu vor fi cei dintâi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Judeţul nostru are cea mai scăzută promovabilitate  din ţară la acest examen, pentru al doilea an consecutiv * Fiecare liceu din judeţ are cel puţin un picat * La Tudor Vladimirescu, un singur promovat *

Cu mai puţin de 60 la sută promovabilitate la bacalaureat (59,87 la sută), Galaţiul se află pentru a doua oară consecutiv la coada clasamentului pe judeţe. Dacă în 2007 Galaţiul era, cu cei peste 73 la sută, undeva la mijloc, anul trecut nu obţinea cu mult peste 50 la sută promovabilitate. 

Spre deosebire de alţi ani, de data aceasta niciun liceu gălăţean nu se mai poate lăuda că toţi absolvenţii săi au trecut examenul.

Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” i-a dat pe cei trei candidaţi cu media 10 la bacalaureat – Oana Mădălina Răşcanu, Florian Ralea şi Viviana Mustaţă. Totuşi, prestigiosul colegiu are şi un picat, un absolvent care nu a luat notă de trecere la matematică, deşi la celelalte probe a excelat.

La extrema clasamentului pe judeţ, Grupul Şcolar „Tudor Vladimirescu” are un singur promovat.

În total, pe judeţ, 111 candidaţi au note de trecere la toate probele, dar nu au media minim 6,00, care să le permită şi promovarea bacului.

Noi, în coada listei

Galaţiul, cu 59,97 la sută promovaţi,  Ilfov, cu 65 la sută, şi Prahova, cu 66 la sută, sunt cele trei judeţe din coada listei. În 2009, în frunte este Mehedinţiul (98,19 la sută), dar procente de promovabilitate între 90 şi 95 la sută înregistrează Constanţa, Hunedoara, Timiş, Suceava, Gorj şi Arad. Diferenţa între Galaţi şi Mehedinţi, aflate la extreme, este de 38 de procente.

Culmea, gălăţenii sunt tot ultimii, ca şi anul trecut,  deşi procentul obţinut e mai bun faţă de faţă de cel înregistrat la nivelul judeţului în 2008, atunci când promovabilitatea, tot înainte de contestaţii, era puţin peste 50 la sută. La fel ca anul trecut, cele mai multe contestaţii s-au primit la matematică (685) şi la limba şi literatura română (641).

Posibile explicaţii

În conferinţa de presă organizată luni la sediul Inspectoratului Şcolar Galaţi (foto 1), atât şeful ISJ, prof. Doru Resmeriţă, cât şi preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat au pus rezultatul, recunoscut însă ca unul slab, pe seama seriozităţii organizării şi desfăşurării examenului de la Galaţi.

„Este, de fapt, o realitate şi acolo (la liceele cu rezultate slabe, n.r.) sunt probleme legate de modul în care s-a realizat evaluarea în timpul anului şcolar”, a spus inspectorul general, care nu uitat să facă trimitere şi la procentele de promovare de-a dreptul umflate din alte judeţe.

Doru Resmeriţă a văzut o problemă şi în politizarea conducerilor şcolilor: „Să numeşti directori pe criterii politice e simplu, dar rezultatele pot fi acestea”. A admis apoi că nu a analizat dacă fiecare director de liceu cu rezultate proaste are culoare politică.

Mitică Dudău a spus că „a fost un examen unde nu s-a putut frauda în masă”. La liceele teoretice şi vocaţionale promovabilitatea e foarte bună, de 80 la sută, problema fiind la cele industriale, unde nu depăşeşte 50  la sută, şi la seral, respectiv la frecvenţă redusă, unde se situează în jurul procentului de 40  la sută.

Totuşi, şi în 2007, vorbeam de absolvenţi de la aceleaşi tipuri de licee sau forme de învăţământ, iar promovabilitatea a fost de 73 la sută.

Jumătate din şcoli, sub media pe judeţ

Inspectorul şcolar general a nominalizat în conferinţa de presă de ieri instituţiile de învăţământ unde mai mult de jumătate dintre absolvenţi nu primesc diploma de bacalaureat.

Este vorba despre 12 licee: Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci, Gr. Şc. Industrial Tecuci, Gr.Şc. „C. Conachi” Pechea, Colegiul „Elena Doamna”, Colegiul „Traian Vuia” (Auto), Liceul Particular „Coman”, „Metalurgic”, „Moţoc”, „Saligny”, grupurile şcolare „Paul Bujor” Bereşti, „Ovid Caledoniu” Tecuci şi Tudor Vladimirescu.

Alături de acestea ar putea fi nominalizate Colegiul Tehnic „Paul Dimo” (Energetic), Liceul Particular „Cantemir”, Grupul Şcolar de Marină şi Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu” Tg. Bujor, al căror procent de promovabilitate depăşeşte 50 la sută, dar rămâne sub media obţinută la nivelul judeţului.

În total, 16, adică aproape jumătate dintre instituţiile şcolare liceale, au obţinut procente de promovabilitate sub media pe judeţ.

De remarcat că ambele licee particulare din Galaţi, „Dimitrie Cantemir” şi „Marin Coman”, se situează sub procentul de promovabilitate de la nivelul judeţului. Chiar dacă acestea au mai multe clase de seral sau frecvenţă redusă decât de zi, să dai bani şi să nu atingi măcar nivelul de promovabilitate pare o afacere destul de proastă.

Din nou, analize şi măsuri

Înainte de a afla ce modificări va suferi (iar!) structura bacalaureatului de anul viitor, Inspectoratul Şcolar Judeţean anunţă că va pune un accent mai mare pe inspecţiile din unităţile cu rezultate slabe, că îi va evalua serios pe managerii instituţiilor unde s-au obţinut procente sub 50 la sută şi că va reanaliza oferta de şcolarizare.

„Ar trebui să analizăm şi modul în care s-a muncit în şcoli, pentru că munca pentru pregătire suplimentară în şcoală la disciplinele de bac este la limita dintre obligaţie şi voluntariat. Nu la toate şcolile suntem surprinşi de rezultate, dar vom analiza şi situaţia elevilor care intră în unitatea respectivă, să revedem care e media de intrare şi apoi să vedem dacă se păstrează ierarhia”, ne-a spus Mitică Dudău.

Rezultate slabe, boboci cu duiumul

„Anul trecut, toate unităţile care au avut media sub cea  pe judeţ au avut calificativul diminuat. Pentru şcoli înseamnă foarte mult deoarece de calificativ se ţine cont la repartizarea salariilor de merit, a gradaţiilor de merit, totul se răsfrânge efectiv asupra colectivului. Până la urmă, oamenii aceştia îşi taie craca de sub picioare, pentru că le scade gradul de atractivitate, iar comunitatea îi va cunoaşte”, a mai explicat inspectorul şcolar general adjunct Dudău.

Dacă unele instituţii de învăţământ, cum ar fi Metalurgicul, au resimţit lipsa de candidaţi pe locurile la clasa a IX-a - cauzate total sau parţial de rezultatele la bac – altele n-au avut asemenea probleme. Ca exemplu, liceele aflate pe ultimele două locuri în ce priveşte rezultatele la bacalaureatul din 2009 şi-au ocupat fără probleme toate locurile la clasa a IX-a.

Grupul Şcolar „Tudor Vladimirescu” a înregistrat doar un promovat, din cei 19 candidaţi, iar anul trecut a avut tot promovabilitate scăzută, de 7 la sută. Totuşi, la admiterea în clasa a IX-a din acest an şi-a ocupat fără probleme toate cele 56 de locuri.

Prima generaţie de absolvenţi ai Grupului Şcolar „Ovid Caledoniu” Tecuci, înfiinţat acum patru ani, numără nouă promovaţi, restul 34 fiind picaţi (dintre care doi eliminaţi pentru încercare de copiere). Şi în acest caz, „sancţionarea” de către comunitate întârzie, locurile la clasa a IX-a ocupându-se fără probleme.

Explicaţiile, indiferent că sunt puse, strategic, pe seama seriozităţii supravegherii sau, politic, pe numirea directorilor, nu ţin loc de diplomă pentru mai mult de jumătate din absolvenţii de liceu din acest an. Cauza pare deja mai profundă şi spune multe despre calitatea învăţământului gălăţean. La care trebuie, în primul rând, să înceapă să se uite toţi cei responsabili.

Citit 2295 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.