Comunele gălățene în care ”nu se produce gunoi”. DEȘEURI ARSE din cauza transportului prea SCUMP

Comunele gălățene în care ”nu se produce gunoi”. DEȘEURI ARSE din cauza transportului prea SCUMP
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Costurile prea mari de transport al gunoiului la Rampa Rateş Tecuci au făcut ca unele Primării din judeţ să nu predea deloc deşeuri în 2015 * Primarul comunei Fârţăneşti a recunoscut că nu a predat deloc gunoi, deşi a avut încheiat un contract de preluare a deşeurilor


Potrivit unui raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în două comune nu s-a colectat deloc gunoi, în 2015 respectiv în Fârţăneşti şi Frumuşiţa. „Comune precum Fârţăneşti (deşi a avut contract de preluare) şi Frumuşiţa nu au fost deservite întreg anul 2015!!!”, arată raportul.

Totodată, conform declaraţiilor directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Carmen Sandu, aceeaşi o situaţie similară a fost şi în cazul localităţilor Braniştea şi Tuluceşti. „Există o situaţie pe care eu nu o înţeleg. Există două comune, Braniştea şi Tuluceşti, care, deşi au serviciu public de salubrizare autorizat, pe şase luni din anul trecut au avut zero deşeuri, deci nu se produce deşeu”, a declarat directorul APM, Carmen Sandu.

Unii recunosc lipsa colectării, alţii nu

Primarul din comuna Fârţăneşti, Adrian Filote, a spus că a încheiat un contract de preluare a gunoiului, dar la momentul încheierii contractul a stipulat să fie preluat numai la cerere, iar cerere nu a existat.

„Oamenii nu au vrut. Sunt costurile prea mari, astfel că nu am predat nimic. Costul unei curse este de 1.400 de lei. Ar fi trebuit să plătească Primăria, apoi să recupereze banii de la localnici. Gunoiul produs de către localnici a fost ars de fiecare, iar în ceea ce priveşte deşeul de grajd, îl întinde fiecare pe câmp. Oricum, salubrizarea nu se face numai cu o maşină. Eu am în comună 2.000 de case, operatorul cu care am încheiat contractul trebuia să vină în fiecare zi ca să salubrizeze firesc şi să treacă pe la fiecare casă. Nu pot cere unei bătrâne de 70 de ani să bată nu ştiu cât drum cu sacul de gunoi în spate sau în mână până la un punct de colectare. Normal ar fi să fie câte un tomberon pentru fiecare gospodărie. Trei pubele în toată comuna nu înseamnă că se face salubrizare”, ne-a explicat primarul comunei Fârţăneşti, Adrian Filote.

Potrivit acestuia, soluţia este ori să îşi facă un serviciu propriu de salubrizare, dar costurile ar fi şi acolo destul mari, plus că obţinerea licenţei este destul de greoaie. „Noi tot am aşteptăm şi încă aşteptăm implementarea proiectului Consiliului Judeţului Galaţi privind managementul deşeurilor”, ne-a mai spus edilul. Potrivit raportului, nici în Frumuşiţa nu s-a colectat gunoiul în 2015. De asemenea, Primăria Frumuşiţa se numără, în 2016, printre comunele care nu au încheiat contract de preluare a deşeurilor.

Primarul Ioan-Nelu Munteanu spune că gunoiul a fost colectat, în 2015, prin serviciul propriu, cu toate că, potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu, Marian Daniel Mocanu, comuna Frumuşiţa nu are încheiat contract de salubrizare în 2016 şi nu a avut nici în 2015.

Totodată, raportul Agenţiei de Mediu nu arată că această comună ar avea serviciu public de salubrizare autorizat. „Noi am colectat gunoiul prin serviciul propriu şi l-am dus la Tecuci. Ne costă cam 400 de milioane (lei vechi - n.r.) anual să ducem gunoiul acolo. Trebuie să închiriem o maşină, pentru că nu avem maşină, iar deocamdată nu am încheiat nici un contract. Nu sunt bani. Aşteptăm să se mai strângă bani”, ne-a spus primarul comunei Frumuşiţa, Ioan-Nelu Munteanu.

Citit 2308 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2016 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.