* Un student la taxă poate trece oricând pe locuri de la buget * La Universitatea „Dunărea de Jos”, un student din cinci primeşte bursă *
Elevii gălăţeni care nu au reuşit să ia o notă foarte mare la examenul de bacalaureat nu trebuie să îşi facă griji în ce priveşte obţinerea unui loc fără taxă la facultăţile Universităţii „Dunărea de Jos”. Chiar dacă vor intra în primul an cu taxă, acest lucru nu înseamnă că va trebui să plătească în toţi cei trei ani de facultate.
Sistem flexibil
Conducerea universităţii îi asigură pe cei care nu au obţinut o medie foarte mare la bacalaureat că nu vor avea de plătit taxe în toţi anii de studiu dacă vor avea note bune în primul an.
„Universitatea Dunărea de Jos practică un sistem foarte flexibil în ce priveşte trecerea de la taxă la buget. Cei care au intrat cu taxă nu sunt condamnaţi să rămână cu taxă dacă au rezultate bune. Practic, la sfârşitul fiecărui an de studiu, se face din nou un clasament al studenţilor şi cei mai buni nu vor avea de plătit taxă în anul universitar următor. Este vorba despre un clasament al numărului de credite obţinute, iar la egalitate contează media anuală”, explică rectorul universităţii, prof. dr. Viorel Mînzu.
Va conta doar media din facultate
Şi ceea ce ar trebui să îi motiveze şi mai mult pe cei care intenţionează să se îndrepte către „Dunărea de Jos” e faptul că va conta doar evoluţia la materiile pe care studentul alege să le urmeze prin faptul că optează pentru o anumită specializare.
„Departajarea nu se va mai face pe baza mediei la bacalaureat, acolo unde trebuie să dea examen şi la materii pe care nu vor să le mai urmeze. Avantajul e că media obţinută în anul întâi se va face numai la materii pe care studentul le va alege prin opţiunea pe care o face atunci când alege o anumită facultate”.
„Una e să dai examen la română şi matematică şi să se facă media, alta e să dai doar la materiile care ţin doar de una dintre cele două. Departajarea de după anul întâi se va face doar în funcţie de notele obţinute la materiile studiate în facultate”, mai spune rectorul Viorel Mînzu.
Nu toate universităţile din ţară practică acest sistem avantajos pentru studenţi. „Cel mai important e că se creează un mediu concurenţial din care are de câştigat toată lumea”, precizează rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”.
De exemplu, la Facultatea de Ştiinţe Economice, nu mai puţin de 51 de studenţi din cei 350 ai anului întâi au reuşit să scape de taxă, fiind trecuţi la buget datorită rezultatelor obţinute în primul an de facultate. Acest lucru demonstrează că sistemul e viabil şi că mediul concurenţial astfel creat naşte performanţă.
Burse pentru toată lumea
Trecerea de la taxă la buget nu este singurul avantaj material oferit de Universitatea „Dunărea de Jos”. Instituţia gălăţeană are şi un sistem de burse deschis tuturor studenţilor, nu doar celor care intră pe locurile finanţate de stat.
„La noi pot obţine diferite tipuri de bursă nu doar cei care sunt bugetaţi, ci şi cei de la taxă sau de la masterat”, mai spune rectorul Viorel Mînzu.
Practic, în acest moment un student din cinci primeşte bursă lunară din partea Universităţii „Dunărea de Jos”. Bursele sunt de trei feluri: de studiu, în cuantum de 350 de lei pe lună, de merit, în valoare de 400 de lei lunar şi de excelenţă, de 500 de lei pe lună.
„În jur de 20 la sută dintre studenţii noştri sunt bursieri. Bursă pot obţine şi cei de la taxă, ceea ce înseamnă că, din aceşti bani, îşi pot plăti lejer taxele de studii”, mai explică Viorel Mînzu.
Acestea sunt doar câteva dintre avantajele materiale pe care le oferă Universitatea „Dunărea de Jos”, pe lângă gama completă de specializări scoase la concurs anul acesta. „E un sistem financiar atractiv în condiţii de criză”, concluzionează rectorul Viorel Mînzu.
Câte dosare, atâtea taxe
Taxa de înscriere este anul acesta de 100 de lei. Un candidat se poate înscrie la câte facultăţi doreşte, însă trebuie să achite tot atâtea taxe de admitere. Admiterile din anii trecuţi au arătat că cei mai mulţi se înscriu la maxim două facultăţi.
Ce conţine dosarul de admitere
- dosar tip mapă;
- cererea tip de înscriere;
- angajamentul candidatului;
- diploma de bacalaureat sau adeverinţa tip, în original sau copie legalizată;
- foaia matricolă, în original sau copie legalizată
- adeverinţă medicală tip şi dovada de vaccinări;
- trei fotografii tip buletin de identitate;
- chitanţa de plată a taxei de înscriere;
- certificat de naştere, în copie legalizată;
- certificatul de căsătorie (dacă este cazul) în copie legalizată;
Comentariu foto: Viitorii studenţi nu trebuie să se sperie de locurile cu taxă. Oricând pot trece pe locurile de la buget