Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice: ”Este necesar un nou mod de calcul al PREȚULUI MEDICAMENTELOR”

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice: ”Este necesar un nou mod de calcul al PREȚULUI MEDICAMENTELOR”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Criza medicamentelor, semnalată de asociaţiile de pacienţi şi recunoscută de autorităţile din Sănătate i-a determinat pe oficialii de la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) din România să solicite elaborarea unui act normativ prin care să fie decis un nou mod de calcul al preţurilor medicamentelor. Astfel, arată APMGR, ar fi stopată dispariţia produselor din piaţă şi nu ar mai exista discontinuităţi în tratamente.

„Introducerea calcului diferenţiat al taxei clawback şi schimbarea radicală a modalităţii de stabilire a preţului medicamentelor, trecând de la o abordare strict financiară la una centrată pe nevoia pacienţilor de a găsi în farmacii medicamentele de zi cu zi, sunt singurele soluţii pentru a opri dispariţia medicamentelor de pe piaţă şi pentru a scoate din criză industria farmaceutică locală”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR, pentru Adevărul.

Concret, APMGR solicită constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai producătorilor de medicamente şi ai asociaţiilor pacienţilor, care să elaboreze o nouă modalitate de calcul al preţului medicamentelor, care să înlocuiască Ordinul MS nr. 75/2009 până cel târziu la data de 1 octombrie 2016.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat că este de acord că e nevoie de o nouă modalitate de calcul a preţului la medicamente. „Este şansa acestui guvern de a face cu adevărat reformă şi a arăta că pune pacienţii şi economia locală pe primul loc în priorităţile sale”, a adăugat Dragoş Damian.

Citit 1179 ori Ultima modificare Luni, 07 Martie 2016 20:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.