POȘTAȘII din Galaţi spun că au concediu de odihnă „cu picătura”. Sindicaliştii solicită modificarea Codului Muncii

POȘTAȘII din Galaţi spun că au concediu de odihnă „cu picătura”. Sindicaliştii solicită modificarea Codului Muncii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Concediul de odihnă complet a devenit doar o amintire pentru 64 de agenţi poştali din mediul rural gălăţean. Pe lângă faptul că salariile şi echipamentul poştaşilor au rămas la fel de ani buni, reglementările Codului Muncii îi obligă, practic, pe angajaţii Poştei Române, să îşi desfăşoare activitatea non-stop. Asta susţin reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Galaţi. În acest context, pentru a-şi apăra drepturile, sindicaliştii solicită Ministerului Muncii modificarea articolului 83 din Codul Muncii, întrucât acesta nu permite angajarea înlocuitorilor poştaşilor pentru perioada concediilor de odihnă.

„Problema datează de aproximativ patru ani, respectiv din anul 2012. Poşta Română nu poate angaja salariaţi cu contract de muncă pentru o perioadă determinată, iar situaţia este anormală pentru angajaţii din mediul rural, pe posturi unice în funcţia de agenţi poştali. Aceştia nu pot fi înlocuiţi şi, respectiv, nu pot să-şi ia concediu de odihnă. Noi am demarat o campanie naţională, pe data de 15 februarie 2016, pentru strângerea de semnături din mediul rural, astfel încât să convingem Guvernul sau parlamentarii să modifice sau să completeze articolul 83 din Codul Muncii”, a precizat Adrian Tatu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Galaţi.

Dreptul salariaţilor, călcat în picioare

Articolele din Codul Muncii se bat cap în cap, însă nu ies la suprafaţă avantaje pentru poştaşi. Deşi concediul de odihnă este un drept al salariatului, factorii poştali afirmă că abia dacă reuşesc să-şi ia câteva zile de concediu pe an. Costică Stănescu este poştaş la Corni şi la Urleşti de 26 de ani. În toată această perioadă, cele mai multe concedii i-au rămas doar pe hârtie. „Această problemă s-ar rezolva odată cu identificarea unui înlocuitor, pentru o perioadă determinată, dar din aceeaşi localitate cu agentul poştal. Poate fi chiar şi un membru al familiei, cum se practica până în anul 2009. Să presupunem că eu ajung în satul vecin, pentru a înlocui colegul plecat în concediu. Bineînţeles, nu am de unde să cunosc oamenii din altă localitate, iar aici intervine o problemă. Din câte îmi amintesc, ultimul concediu de odihnă am reuşit să mi-l iau acum cinci ani”, ne-a explicat agentul poştal Costică Stănescu.

Potrivit sindicaliştilor, agenţii poştali de la două agenţii alăturate sunt nevoiţi să lucreze unul pentru celălalt, având de acoperit activitatea pentru cel puţin patru localităţi, cu parcurgerea a zeci de kilometri zilnic. „Salariaţii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi, stare care va duce la conflicte sociale, iar în ultimă instanţă şi la încetarea activităţii”, a conchis Adrian Tatu.

"La Galaţi, drepturile salariatului nu au fost încălcate"

Directoarea Oficiului Judeţean de Poşta Galaţi, Angela Nadă, recunoaşte că există o problemă la acest capitol, însă precizează că, în judeţul Galaţi, agenţii poştali au reuşit să-şi ia concediile de odihnă. "Funcţia de agent poştal fiind unică, ar fi normal să existe un înlocuitor. La nivelul judeţului Galaţi nu am rămas cu concedii neefectuate, iar drepturile salariatului nu au fost încălcate. Este dificil, dar ei şi-au făcut concediul cu ajutorul unor agenţi poştali din agenţiile apropiate sau delegăm noi pe cineva de la Galaţi. Nu am vrut ca populaţia să rămână sub nicio formă fără servicii poştale. Suntem conştienţi că este mai greu, dar nu s-a pus problema să nu aibă concediu deloc. Administraţia companiei susţine acea modificare a Codului Muncii, căci, cu ani în urmă, exista posibilitatea ca agentul poştal să fie înlocuit, în perioada concediului de odihnă, de un membru al familiei, având în vedere că activitatea se desfăşoară la el în localitate şi nu ai cum să aduci pe cineva din altă parte", a explicat Angela Nadă.

Citit 2677 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2016 10:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.