SFATUL SPECIALISTULUI: Carnea este foarte bună, dar cu măsură

SFATUL SPECIALISTULUI: Carnea este foarte bună, dar cu măsură
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Prea multă carne în farfurie ne poate îmbolnăvi, dar nu de cancer * De ce trebuie să continuăm să mâncăm carne, indiferent ce studii alarmiste sunt vehiculate


S-a lăsat deja sec de carne pentru creştinii ortodocşi, aşa că am putea să ţinem şi noi o dietă ovo-lacto-vegetariană, o vreme. Totuşi, n-ar fi deloc o idee bună să excludem de tot carnea din alimentaţia noastră.

De ce ne este ea atât de necesară şi câtă ar trebui să consumăm zilnic, ne-a explicat decanul Facultăţii de Chimie Alimentară şi Ingineria Alimentelor de la Dunărea de Jos, prof. univ. dr. Petru Alexe.

„Îmi place să spun că nu există otravă, există doar doză. Între a spune că mâncând multă carne te poţi îmbolnăvi şi până la afirma că mâncând carne faci cancer e cale lungă. Carne trebuie să mâncăm (incluzând aici şi peştele) pentru a nu fi dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional. De fapt, fiecare om trebuie să mănânce, în fiecare zi, o anumită cantitate de proteine. Aceasta este aproximată de organisme instituţionale ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la circa 1,5 grame per kilogram corp, pe zi. Ceea ce înseamnă că, dacă tu ai 70 de kilograme, îţi trebuie 105 grame de proteine zilnic. Iar din aceste 105 grame, 70 la sută ar trebui să fie de origine animală. Asta ar putea însemna un consum de 150-200 g de carne. Sigur, organismul îşi poate lua proteine şi din alimentaţie vegetariană, dar tot se păstrează un dezechilibru în organism, din cauză că proteinele de origine animală sunt superioare, având în conţinutul lor toţi aminoacizii esenţiali, într-un raport echilibrat. În momentul în care se fac combinaţii în alimentaţie, evident că se produc şi nişte compensări la nivelul aminoacizilor din zona legumelor şi fructelor sau a cerealelor, acolo unde avem anumiţi aminoacizi deficitari. Combinate, ajung la o reţetă să zic recomandată”, spune prof. Petru Alexe.

Faptul că e sănătos să mâncăm carne nu înseamnă că o putem consuma în exces.

„Nu pot susţine incriminarea proteinelor decât atunci când este vorba despre exces. Iată şi de ce: Ţările mai civilizate decât noi au un consum şi de două ori mai mare decât consumul normal. Cauza? Acolo există un excedent al producţiei de carne, iar oamenii vor să mănânce bine. Un francez mănâncă cam tot atâta carne de porc cât un român. Numai că, francezul mănâncă şi multă carne de vită şi de peşte, dar românul nu prea. De aceea, de fapt, francezul îşi dublează cantitatea de proteine necesare. Putem vorbi, acolo, despre o alimentaţie excedentară care poată să ducă la favorizarea unor probleme digestive, a unor probleme de tranzit, dar în nici un caz - dacă alimentaţia este raţională - nu putem discuta despre inducerea de cancer. Acolo, consumul de produse din carne în cantitate mai mare este de obicei însoţit de un consum de pâine cu fibre, de adaosuri de fibre. Dacă se mai face şi mişcare suficientă, lucrurile stau foarte bine. Spre exemplu, în Germania, în fiecare duminică făceau sport organizat 4 milioane de oameni. Asta însemna că statul avea grijă să asigure o bază materială şi oameni plătiţi, la nivel local, care să organizeze competiţii. Premiile erau nesemnificative, dar oamenii făceau mişcare. Dacă asociezi o mâncare foarte bună cu produse care să te ajute la tranzit, atunci lucrurile sunt în regulă”, conchide profesorul Petre Alexe.

Citit 1984 ori Ultima modificare Joi, 10 Martie 2016 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.