Începe Concursul interjudeţean de jurnalism pentru liceeni

Începe Concursul interjudeţean de jurnalism pentru liceeni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

12 aprilie este data limită de expediere a materialelor liceenilor care se vor încumeta să participe la cea de-a IV-a ediţie a Concursului interjudeţean de jurnalism „Pamfil Şeicaru”, desfăşurat la Casa de Cultură Tecuci. Coordonatorul proiectului este profesorul tecucean Vladimir Radu, fondator al cursurilor liceale de jurnalism în acest municipiu. Concursul este organizat de Casa de Cultură,  în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi. Faza finală a concursului se va desfăşura pe 18 aprilie.

Pot participa  elevi de liceu, care pot trimite organizatorilor un interviu şi un reportaj pe temă liberă, pe adresa: Casa de Cultură a Municipiului Tecuci, Str. 1 Decembrie 1918, nr.62, cod 805300, judeţul Galaţi, cu menţiunea: Pentru concursul interjudeţean de jurnalism „Pamfil Şeicaru”, sau pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Relaţii la tel. 0236.820449; 0725.802.250. Vor fi ataşate lucrărilor şi următoarele date: ce şcoală reprezintă, eventuale premii la concursuri de jurnalism, profesorul îndrumător, colaborări cu mass-media, telefon de contact. „Materialul publicistic trebuie să fie nou, original, cu reflectarea unor (posibile) fapte de viaţă reale”, precizează organizatorii. Textele vor fi culese cu font Times New Roman, mărime 12, spaţiere 1,5 rânduri, margini 2 cm. Diacriticele sunt obligatorii. Materialele nu trebuie să depăşească, fiecare, două pagini A4. După etapa preliminară, finaliştii selectaţi de un juriu alcătuit din jurnalişti şi cadre didactice vor avea de trecut, la Tecuci, în ziua de luni 18 aprilie, începând cu ora 11,00, o probă o probă practică, cum ar fi scrierea unei ştiri sau a unui interviu pe o temă dată. „Criteriile de evaluare vor avea în vedere originalitatea, calitatea, concizia, pertinenţa şi proximitatea informaţiei, stilul scrierii publicistice.” Cheltuielile de deplasare ale concurenţilor vor fi suportate de către instituţia pe care o reprezintă. Vor fi acordate premii de revistă, diplome şi medalii.

Sub semnul lui Pamfil Şeicaru

Pamfil Şeicaru (1894, Buzău – 1980, Munchen), celebru ziarist interbelic de notorietate internaţională, modernizator al acestei profesii, a fost absolvent al Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş" din Tecuci, unde predă acum şi profesorul Radu, la catedra de Limbă şi literatură română. Erou în Primul Război Mondial, jurist şi deputat, curajosul, dar şi controversatul jurnalist, a înfruntat chiar cenzura nazistă din timpul ultimului război mondial. Director al ziarului „Curentul”, ziaristul a prevăzut încă de la începutul războiului abandonarea de către marile puteri a micilor ţări. A fost condamnat la moarte în contumacie de regimul comunist din România. La moartea sa, în octombrie 1980, primul ministru al Bavariei, Franz Josef Strauss, l-a omagiat, drept „un patriot român şi eminent ziarist... Moştenirea pe care a lăsat-o compatrioţilor săi este lupta pentru dreptate, omenie şi pace.”

Învăţaţi să vă exprimaţi!

Concursul de jurnalism de acum urmăreşte o „o strategie de implicare în mod responsabil şi competitiv a elevilor de liceu în procesul de educaţie, inclusiv prin exercitarea unuia dintre drepturile fundamentale ale omului, anume acela de a gândi şi a se exprima liber”, cu obiective ca dezvoltarea spiritului competitiv la nivel comunicaţional, într-o societate concurenţială, dezvoltarea lecturii critice a presei, încurajarea publicaţiilor şcolare etc. 

Citit 1166 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 11:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.