De luni, ADIO MAXI-TAXI! Transportul local va fi asigurat doar de TRANSURB
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

De luni, ADIO MAXI-TAXI! Transportul local va fi asigurat doar de TRANSURB
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

* Cele 170 de microbuze private dispar de pe trasee * Transurb susţine că poate acoperi transportul public al oraşului


Cele 170 de microbuze private, vor deveni, începând de luni, 9 mai, doar o amintire. Primarul Marius Stan a anunţat că intră în vigoare efectele hotărârii Consiliului Local prin care serviciul public de transport a fost delegat, în exclusivitate, societăţii Transurb. Tocmai de aceea, edilul a prezentat date concrete legate de modul în care societatea publică va asigura transportul local de persoane.

Cu ce vom circula

"Potrivit datelor transmise de Transurb, sunt pregătiţi cu 145 de autobuze, 13 troleibuze şi 52 de tramvaie, tot acest parc urmând să înlocuiască cele 170 de microbuze ale transportatorilor privaţi. A dispărut ideea subcontractării traseelor către operatorii privaţi, pentru că, din asumarea societăţii Transurb, rezultă că pot să asigure în totalitate transportul public gălăţean", a precizat Marius Stan.

Potrivit edilului, capacitatea de transport creşte de la 8.100 de persoane la 9.720 de persoane. Concret, dacă acum, la orele de vârf, sunt în trafic 56 de autobuze şi troleibuze, şi 24 de tramvaie, din 9 mai vor fi 108 autobuze şi troleibuze şi 35 de tramvaie.

De asemenea, Marius Stan afirmă că s-au făcut simulări şi nu vor fi probleme pentru ca autobuzele să intre pe străduţele înguste.

Mulţumiri pentru maxi-taxi, atenţionări pentru Transurb

Edilul a ţinut să le mulţumească operatorilor privaţi pentru întreaga activitate de până acum, desfăşurată "fără cusur", şi a transmis o serie de atenţionării conducerii Transurb.

"Vreau să atrag atenţia conducerii Transurb că asumarea transportului în integralitate este extrem de pretenţioasă. Nu vreau să se schimbe ceva vizavi de serviciile care le-au fost oferite până acum cetăţenilor. Nu vreau ca timpii din staţii, indiferent de zonă, să nu fie respectaţi, aşa cum şi-au asumat prin contract", a punctat Stan, precizând că activitatea Transurb va fi monitorizată foarte-foarte atent în următoarele două luni.

Edilul a reiterat pariul public lansat în urmă cu câteva luni că, până la alegeri, gălăţenii vor avea parte de o grevă în transport: "Dau o şampanie dacă nu se va întâmpla acest lucru. Dar cred că se va încerca. Nu-mi doresc, dar e bine să fim prevăzători. Îi atenţionez că există în Directiva Europeană 1370 un articol care spune că, în situaţie de urgenţă, prin atribuire directă, putem apela la orice privat care poate compensa sau completa lipsa de servicii oferite de Transurb. Dacă serviciul prestat de dumnealor nu va corespunde exigenţelor oamenilor, avem mijloace de a interveni în mod rapid pentru a reglementa disfuncţionalităţile", a spus Marius Stan.

Când vin noile troleibuze

Potrivit edilului, licitaţia pentru achiziţia celor 14 troleibuze noi încă trenează, din motive tehnice, care ţin de raporturile cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţie ce finanţează investiţia. Primarul speră ca în timpul cel mai scurt licitaţia să fie lansată, iar cele 14 troleibuze noi să fie achiziţionate până la sfârşitul anului. Dacă situaţia o va impune, autorităţile au în intenţie să mai cumpere 20 de autobuze SH. "Cei care răspund de la Transurb le-au identificat tot în Olanda. Arată bine, sunt funcţionale. Făcând o comparaţie, la autobuzele noi, MAZ-urile, s-a intervenit într-o perioadă de şase ani la segmentarea a 15 motoare, pe când la SH-urile achiziţionate în cei şase ani, s-au segmentat doar trei motoare. Asta spune ceva şi despre calitatea maşinilor", a mai spus Marius Stan.

Reamintim că, din 9 mai, 29 de trasee de autobuz, două trasee de troleibuz şi zece trasee de tramvai ar trebui să le asigure gălăţenilor posibilitatea de a ajunge repede şi civilizat către orice destinaţie din oraş.

IATĂ pe ce trasee circulăm din 9 mai, FĂRĂ MAXI-TAXI

Citit 19943 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.