CURS de PRIM AJUTOR, dedicat gălăţenilor. GHID ONLINE despre cum poți SALVA O VIAȚĂ

CURS de PRIM AJUTOR, dedicat gălăţenilor. GHID ONLINE despre cum poți SALVA O VIAȚĂ
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost, timp de două zile, gazda unui curs de acordare a primului ajutor, organizat de Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (IPA) - Regiunea 2 Galaţi, în colaborare cu Asociaţia SMURD Galaţi. Participanţii au fost instruiţi, pas cu pas, cum să intervină în caz de urgenţă pentru salvarea unei vieţi.

"Acesta este un eveniment pe care IPA - Regiunea 2 Galaţi îl organizează la cererea membrilor noştri. Cursul este liber pentru orice persoană care doreşte să înveţe cum să acorde primul ajutor în diferite situaţii. Noi avem un acord de colaborare cu Asociaţia SMURD Galaţi şi vor mai urma astfel de cursuri, iar participanţii vor primi un certificat de absolvire. Cel mai probabil, în toamnă vom organiza un alt curs gratuit, pentru publicul larg", a precizat Ion Melinte, preşedinte IPA Regiunea 2 Galaţi.

Ghid detaliat de prim ajutor

Demonstraţiile au fost realizate de Laurenţiu Mocanu, instructor-formator în cadrul Centrului de formare a primului ajutor calificat. Potrivit specialistului, în astfel de situaţii se stabileşte dacă victima este conştientă, inconştientă sau în stop cardiorespirator.

În cazul în care victima este conştientă şi poate vorbi, va fi încurajată să tuşească, iar dacă nu poate vorbi, cu ajutorul a cinci lovituri între omoplaţi, se va verifica dacă s-a obţinut dezobstrucţia căilor aeriene. Într-o situaţie contrară, se vor efectua compresiuni abdominale. În cazul obstrucţiei severe, la pacientul inconştient se vor efectua compresiuni toracice externe şi, dacă nu are loc dezobstrucţia, resuscitări cardiopulmonare. Dacă este nevoie, se vor îndepărta corpii străini solizi, vizibili, din cavitatea bucală.

În ceea ce priveşte acordarea primul ajutor la o persoană aflată în stop cardiorespirator, se vor elibera căile aeriene, verificând respiraţia timp de zece secunde şi, dacă este necesar, 30 de compresiuni toracice externe şi respiraţii artificiale.

Obligatoriu este ca în orice situaţie de urgenţă să fie solicitat ajutorul calificat, la numărul 112.

Ghidul detaliat de prim ajutor poate fi accesat pe www.smurdgalati.ro.

Citit 3899 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2016 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.