Subiectele pentru titularizare făcute la Galaţi, mai uşoare

Subiectele pentru titularizare făcute la Galaţi, mai uşoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai puţini absenţi şi retraşi din timpul probei faţă de anii trecuţi * Trei candidaţi au încercat să copieze *

Miercuri, în jur de 1500 de candidaţi au susţinut examenul de titularizare la Galaţi, în speranţa că vor obţine o notă destul de bună pentru a prinde un loc de titular sau pentru a-şi asigura continuitatea la catedră. Ca în fiecare an, şansele lor semănau cu cele de la ruletă: locuri puţine, candidaţi mulţi. Ca urmare, îşi măsurau şansele în primul rând în funcţie de numărul posturilor libere din oraş şi în funcţie de numărul total de candidaţi şi se gândeau mai puţin la subiectele de la examen.

…uşoare, doar dacă ai învăţat

Elaborate, în acest an, la nivelul fiecărui judeţ, subiectele li s-au părut, totuşi, ceva mai uşoare ca în alţi ani. „Mi s-au părut accesibile, nu mai dificile decât anul trecut”, a fost răspunsul unei candidate la un post de învăţătoare.

Altă candidată la învăţători, altă părere: „A fost mai greu ca anul trecut, am avut un subiect despre comedie”, ne-a spus o tânără de la centrul de examen Colegiul „C. Negri”, manifestându-şi vădit reticenţa faţă de elaborarea variantelor de subiecte pe plan local.

Deşi s-a mirat de subiecte aşa lejere, o profesoară de geografie, Gabriela Donose, s-a arătat nemulţumită că în câteva situaţii „s-a pus accentul pe nişte detalii pe care nu le predăm la clasă”.

La religie, subiectul de metodică a fost cu mult mai uşor decât în 2008, ne-au declarat mai mulţi candidaţi care se aşteaptă la note dintre cele mai mari. La fel a fost şi la educaţie fizică şi sport.

În schimb, educatoarele, care au dat examen la centrul de la Grupul Şcolar de „Marină”, s-au plâns că au avut atât de mult de scris (la subiectul de literatură le-a picat Eminescu), încât nu au putut să termine.

Au încercat să copieze

Trei dintre candidaţi nu au fost siguri pe cunoştinţele lor, aşa că au încercat să fenteze examenul şi au fost eliminaţi din concursul pe care-l susţineau la Colegiul „C. Negri”. Alţi 200 dintre cei care s-au înscris iniţial nu s-au mai prezentat ieri în sălile de concurs, iar câţiva s-au retras chiar în timpul probei.

Totuşi, faţă de anii trecuţi, numărul acestora e foarte mic. De exemplu, imediat ce au văzut subiectele, din sălile de la „Marină” au plecat doar 42 de candidaţi, semn că au fost foarte puţini care au considerat că nu pot rezolva onorabil cerinţele din bilet.

Intruşii, eliminaţi din start

Alţi candidaţi, 41 de la „C. Negri” şi alţi şapte de la „Marină”, nu au mai avut voie să participe la concurs, pentru că au prezentat la înscriere diplome de absolvire ale unor specializări care nu aveau acreditare sau autorizaţie provizorie de funcţionare. Cei mai mulţi aveau specializări în psihopedagogie specială, dar toţi cei 48 au absolvit Universitatea „Spiru Haret” în ultimii trei ani.

„Miercuri dimineaţă am primit o notă de la minister cu lista specializărilor care nu au această acreditare şi ni s-a confirmat că aceşti absolvenţi nu au dreptul să participe la concurs”, ne-a declarat Mitică Dudău.

„Muncă infernală”

Ca să aibă subiectele gata la prima oră, profesorii gălăţeni care le-au realizat au lucrat toată noaptea, înainte de examen, în două laboratoare de informatică de la Colegiul Naţional „V. Alecsandri”. Ei nu au mai avut contact cu exteriorul de la ora 21,00 până a doua zi la ora 11,00.

„Nu a dormit nimeni, a fost o muncă infernală, dar lucrurile s-au desfăşurat în condiţii normale”, ne-a declarat preşedintele Comisiei judeţene de titularizare, inspectorul şcolar general adjunct Mitică Dudău, la capătul unei nopţi albe.

Rezultatele se afişează vineri

Rezultatele concursului se afişează mâine, 17 iulie, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi şi la instituţiile de învăţământ unde s-a desfăşurat concursul. Contestaţiile sunt aşteptate la ISJ, în intervalul 17 - 19 iulie.

După afişarea rezultatelor finale, repartizarea candidaţilor are loc în şedinţă publică, în intervalul 22 - 23 iulie.

Prin comparaţie, în acest an sunt doar 249 de posturi vacante faţă de 332, câte erau în 2008.

Explicaţie foto: Cei mai mulţi concurenţi se bat pentru posturile la istorie, geografie, limba română sau disciplinele tehnice

Citit 2725 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.