Numărul gălăţenilor muşcaţi de CĂPUȘE, mult mai mare decât cel din 2015

Numărul gălăţenilor muşcaţi de CĂPUȘE, mult mai mare decât cel din 2015
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Statistic, una din cinci muşcături de căpuşă poate cauza boala Lyme


40 de persoane au avut nevoie de ajutor medical, pe parcursul săptămânii trecute, după ce au fost muşcate de căpuşe. Astfel, de la începutul anului, numărul total al muşcăturilor a ajuns la 353, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

„Spre deosebire de situaţia cu care ne confruntăm în acest an, în 2015 am înregistrat un număr total de 319 muşcături de căpuşe. În primele cinci luni ale anului trecut ne fuseseră semnalate 226 de astfel de cazuri”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

În ciuda numărului mare de muşcături înregistrate în acest an, în judeţul Galaţi nu există, până în prezent, nicio suspiciune de boală Lyme. Anul trecut, în schimb, au fost două astfel de suspiciuni, pe care analizele ulterioare le-au infirmat.

În cazul în care constataţi că aţi fost muşcat de o căpuşă, recomandat este să nu încercaţi să o smulgeţi singur, ci să apelaţi la ajutorul personalului medical, fie că vorbim de cabinetul medicului de familie sau de camera de gardă a spitalului. Aici, căpuşa poate fi extrasă în siguranţă. Toate cazurile prezentate la medic sunt îndrumate către Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Cum pot fi evitate muşcăturile

Medicii spun că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei care provoacă boala Lyme. Statistic, o cincime dintre persoanele muşcate riscă să se îmbolnăvească de boala Lyme.

De regulă, oamenii sunt muşcaţi de căpuşe în momentul în care se află la iarbă verde sau în parc. De asemenea, silvicultorii, agricultorii, lucrătorii de căi ferate, dar şi cei care lucrează în amenajarea spaţiilor verzi se numără printre cei mai expuşi. În consecinţă, este recomandat să mergem pe cărări şi nu pe spaţiile înfrunzite sau pe cele cu iarbă. Dacă totuşi mergem prin astfel de zone, cel mai bine să purtăm încălţăminte înaltă, pantaloni lungi, cămăşi cu mâneci lungi şi guler şi pălărie. Este de preferat ca îmbrăcămintea să fie cât mai deschisă la culoare, pentru a putea observa mai uşor eventualele căpuşe.

Cum se scoate căpuşa

Cele mai multe cazuri de infectare cu bacteria care provoacă boala Lyme se produc în momentul în care căpuşa este smulsă din piele în mod necorespunzător, iar capul îi rămâne încă înfipt. Căpuşele fixate în piele se îndepărtează cu ajutorul unei pensete aplicate cât mai aproape de piele; insectele nu se zdrobesc, răsucesc, smulg, storc şi nu se apucă cu mâna neprotejată. După ce căpuşa a fost îndepărtată, zona se spală cu apă şi săpun şi se dezinfectează cu alcool. Locul trebuie controlat o lună, pentru a surprinde apariţia eventualelor pete roşii.

Citit 1275 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2016 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.