Ce vor fi OBLIGAȚI să facă producătorii de biocide, potrivit unei DECIZII a Ministerului Sănătăţii
Foto: Sursa foto: Internet

Ce vor fi OBLIGAȚI să facă producătorii de biocide, potrivit unei DECIZII a Ministerului Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) a dispus testarea unui număr de 42 de produse biocide utilizate în prezent în spitalele din România. Oficialii din MS au anunţat că se vor face analize pe un eşantion de 42 de substanţe dezinfectante din două categorii: de suprafeţe şi de tegumente.

"Se fac testele de către Guvernul României, în limita bugetului. Ca efect indirect, vom avea laboratoare acreditate, ca să putem spune apoi că un produs este conform sau nu. Pentru că, legal, fără acreditare nu se poate emite opinia”, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, potrivit Adevărul.

În conformitate cu noile prevederi, producătorul sau distribuitorul de biocide este obligat să vină la avizarea naţională pentru punerea pe piaţă a produselor cu două buletine de analiză de eficacitate, făcute în două laboratoare diferite şi acreditate. Aceste analize trebuie să ateste aceleaşi rezultate de eficacitate. Potrivit noilor modificări, există obligaţia ca această procedură să se repete o dată la trei ani, pentru toţi producătorii şi distribuitorii de biocide care activează pe piaţa românească.

„În fine, proiectul Ordinului 10 prevede ca toţi producătorii şi distribuitorii care au acum aviz de punere pe piaţă pentru produsele biocide să vină cu un buletin de analiză dintr-un laborator acreditat, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului 10. Astfel, pe 26 iunie, se finalizează procedura de transparenţă, urmează avizarea ordinului, publicarea în Monitorul Oficial, apoi acesta va produce efectele. Adică, de atunci în 120 de zile este nevoie de această analiză. Toate aceste teste trebuie făcute de producător în străinătate şi trebuie să respecte ultimul standard agreat de Comisia Europeană", a precizat purtătorul de cuvânt al MS.

Mai mult, la Institutul Naţional de Sănătate Publică se află în lucru un caiet de sarcini standardizat pentru biocide, care va armoniza procedura de achiziţii pentru aceste substanţe şi produse, iar MS analizează posibilitatea achiziţiilor centralizate pentru produsele biocide.

Citit 1568 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2016 15:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.