Mămicile primesc mai uşor INDEMNIZAȚIA de creștere a copilului
Foto: Sursa foto: Internet

Mămicile primesc mai uşor INDEMNIZAȚIA de creștere a copilului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma modificărilor ce vor avea loc de la 1 iulie 2016, mamele vor putea obţine mai uşor indemnizaţie, dar şi concediu prenatal. Metodologia de solicitare a acestor drepturi a fost mult simplificată.

Prin urmare, actele necesare sunt: prezentarea în copie a documentelor justificative, fără a mai fi necesară legalizarea, ci doar confruntarea cu originalul, la depunerea acestora; în cazul copiilor născuţi în străinătate, certificatul sau extrasul de naştere se solicită în traducere autorizată, nu şi prin legalizare; în situaţiile de acest tip, primăriile vor transmite agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială documentele de solicitare a drepturilor în format electronic (scanate), pentru a se putea prelucra operativ la nivelul agenţiilor pentru plăţi; se introduce posibilitatea de certificare a cererii de către primar sau persoana desemnată de acesta, prin semnătură electronică, asigurând mai multă rapiditate în analiza administrativă; se simplifică solicitarea unui nou drept în cazurile de suprapunere a drepturilor pentru copiii născuţi în perioada de concediu, prin depunerea cererii şi prezentarea numai a documentelor suplimentare care atestă noua situaţie, mai exact certificatul de naştere al următorului copil, precum şi, dacă este cazul, actele care atestă realizarea de venituri în cazul în care părintele a avut venituri supuse impozitului. De asemenea, mamele au obligaţia de a specifica în cuprinsul formularului de cerere că, pe lângă dreptul la alocaţia de stat pentru copii, se solicită dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului. În plus, mămicile au la dispoziţie formularele necesare acordării drepturilor pe site-urile ministerului, Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, dar şi la primării. Sunt incluse prevederi care dau posibilitatea, pe viitor, de a se solicita documente doveditoare online, pe baza semnăturii electronice extinse.

Potrivit estimărilor Ministerului Muncii, aplicarea noii legi pentru mămici, de la 1 iulie, va reprezenta un efort bugetar suplimentar de aproximativ 226 de milioane de lei, în plus, faţă de bugetul în valoare de 1,830 miliarde de lei, alocat în 2016.

Conform aceloraşi estimări, numărul de beneficiari ai indemnizaţiei va creşte de la 138.700 la 140.000, iar aproximativ 78.000 de persoane aflate în prezent în plata indemnizaţiei vor beneficia de indemnizaţia minimă majorată de la 600 de lei la 1.062 de lei.

De asemenea, aproximativ, 5.500 de persoane care primesc în prezent indemnizaţia maximă vor beneficia de eliminarea plafonului maxim. Circa 52.000 de persoane aflate în plata indemnizaţiei vor avea acelaşi cuantum. În plus, stimulentul de inserţie se va majora pentru peste 39.000 de persoane aflate în plată, în condiţiile în care perioada de acordare a stimulentului de inserţie se va prelungi pentru aproximativ 2.000 de persoane. Totodată, va fi nevoie de un efort bugetar suplimentar de aproximativ 16 milioane de lei pentru majorarea indemnizaţiei acordată persoanelor aflate în concediul pentru creşterea copilului cu handicap (între 3 şi 7 ani), pentru cei aproximativ 4.000 de beneficiari.

Citit 3207 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2016 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.