La pas și prin Galați/ Un tânăr străbate ROMÂNIA PE JOS

La pas și prin Galați/ Un tânăr străbate ROMÂNIA PE JOS
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

A intrat în Galaţi cu bacul, venind de la Tulcea, iar acum, când citiţi aceste rânduri, se îndreaptă, temerar, spre Vaslui. Pe jos!


Dan Gabriel Nicolaescu s-a născut în Italia, la Pescara, în 1984, şi a fost adoptat de o familie din Bucureşti. A studiat Filozofie-Jurnalism, Psihologie Infantilă şi se mândreşte că a absolvit Institutul de Gastronomie Internaţională din Hong-Kong. De ce tocmai acolo? Pentru că a căutat o şcoală de bucătărie şi n-a găsit în România. Ar fi putut să studieze în Elveţia, unde a locuit o vreme, dar, dacă tot a străbătut toată Asia, vreme de şapte ani, a profitat de ocazie. De profesie este bucătar-chef la evenimente (nunţi, botezuri, petreceri private). După cum ne-a dezvăluit, s-a specializat în mâncare asiatică - fructe de mare, noodles, ba chiar a gătit carne de piton, crocodil, cangur şi... veveriţe (se mănâncă doar pieptul), dar cel mai mult îi place să reinterpreteze bucătăria românească.

Şi dacă tot veni de vorba de România, pentru că îi place să călătorească, să descopere oameni, locuri şi lucruri noi, a demarat un proiect pe cât de ambiţios pe atât de uimitor: „România pe jos”. Da, adică face turul României pe jos. Când a poposit la redacţia ziarului „Viaţa liberă”, avea la activ 565 de kilometri parcurşi pe jos pe ruta Bucureşti - Călăraşi - Constanţa - Tulcea - Galaţi şi se îndrepta spre Tecuci! Merită să-i aflaţi povestea.

Cu un rucsac în spate

Tot bagajul pe care îl poartă Dan Gabriel Nicolaescu este un rucsac uşurel, în care se înghesuie câteva tricouri, parfumuri, dar şi un set de cuţite profesionale de bucătărie, de care nu se desparte. Proiectul „România pe jos” a început acum o lună şi jumătate.

„Scopul meu este de a cunoaşte fiecare localitate în parte. Vorbesc cu săteni, cu autorităţile locale, aflu păreri despre viaţa comunităţii. Oamenii sunt uimiţi în prima fază, le povestesc pe unde am fost şi aflu poveştile satului. Stau la glume. Aşa îmi găsesc şi gazdă, în general. Mă întreabă: «Da’ unde dormi, noaptea asta» şi le răspund că «Pe unde apuc şi eu». Iar o persoană sigur se oferă să mă primească peste noapte. Şi tot la oameni găsesc şi mâncare. Dacă nu găsesc gazdă, dorm la rădăcina unui copac, în natură. Sau într-un refugiu de autobuz, dacă plouă.

Evit să merg pe lângă sate şi mă feresc de beţivi. Călătoresc pe marginea drumului, am rucsac semnalizat, lanternă. Am fost invitat să urc în maşini, dar am refuzat. Când e foarte cald, merg mai mult noaptea. Pe zi fac aproximativ 32 de kilometri. Recordul a fost de 40 de kilometri, pentru că a trebuit să ajung într-o localitate”, ne-a mărturisit Dan.

De când a plecat de acasă, tânărul n-a cheltuit mai mult de 800-900 de lei. Cea mai pitorească experienţă a fost Slava Rusă, unde, când a cerut un pahar cu apă i s-a zis de la obraz: „Lipovenii nu vorbesc cu românii. Aşa a spus Dumnezeu!”.

Vineri se îndrepta spre Bârlad, de unde va merge, mai departe, la Vaslui, şi apoi la Iaşi, Botoşani, Suceava, Vatra Dornei, iar de acolo către Sighetul Marmaţiei, Baia Mare, Oradea, de unde va coborî spre Dunăre, punctul final al călătoriei fiind Giurgiu, unde ar vrea să ajungă la finele lui noiembrie. Evident, pe jos.

De ce tot acest efort? „Strâng informaţii şi vreau să scriu, la final, o carte, în care să promovez punctele interesante din fiecare zonă. "România pe jos" este poate unul dintre cele mai ambiţioase proiecte. "România pe jos” ne descoperă cine suntem cu adevărat!", spune Dan Gabriel Nicolaescu.

Dacă nu aveţi nici timp, nici energie să-i urmaţi exemplul, îl puteţi urma virtual, pe contul de Facebook "Romania pe jos".

Citit 2856 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iulie 2016 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.