POVEȘTI DIN LUMEA REALĂ/ Ajută nişte copii speciali să descopere România de dincolo de Galaţi

POVEȘTI DIN LUMEA REALĂ/ Ajută nişte copii speciali să descopere România de dincolo de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(332 voturi)

Andra Rusu, o fetiţă crescută doar de mamă, într-o familie cu şapte fraţi, vrea să ajungă în tabăra de vară organizată de Fundaţia "Inimă de Copil"


Zeci de copii din judeţul Galaţi, care nu au fost niciodată într-o vacanţă, vor merge, până la sfârşitul lunii august, într-o tabără de vară. Visul acestor micuţi se transformă în realitate datorită Fundaţiei "Inimă de Copil" din Galaţi. Organizaţia a demarat o campanie de strângere de fonduri, pentru a-i trimite în tabăre pe copiii fără posibilităţi financiare de la "Inimă de Copil".

Am cunoscut deja zeci de micuţi care au beneficiat de acest program sau urmează să meargă, timp de opt zile, într-o tabără de vară. Toţi au vise mari, vor să descopere tărâmuri noi, să treacă de "hotarele" localităţii în care s-au născut, pentru a vedea o lume mai frumoasă, fără oamenii care poartă în spate grija neajunsurilor materiale.

În pagina "Familia" de săptămâna trecută scriam despre câteva fetiţe speciale, talentate şi inteligente, care ne povesteau cu regret că nu ştiu ce înseamnă  o vacanţă în familie. Un copil la fel de special, dintr-o familie "călită" de cursele vieţii, am cunoscut şi acum câteva zile, tot la Fundaţia "Inimă de Copil".

O mamă ţinând în braţe şapte copii

Andra-Georgiana Rusu are zece ani şi este elevă în clasa a IV-a. Când a venit pe lume, în jurul ei stăteau şase fraţi şi o mamă cu ochii calzi. Ceea ce nu putea să simtă micuţa era tristeţea din sânul familiei, în care devenise personajul principal. "Stâlpul" casei, tatăl Andrei, tocmai se înălţase la cer.

"Soţul meu a decedat în anul 2005. Eu eram însărcinată. El a decedat în luna decembrie, iar eu am născut-o pe Andra în martie 2006. Aveam şase băieţi, cel mai mare dintre ei fiind de aproape 12 ani. Este singurul care realiza ce se întâmplă. Şi-a dat seama, probabil, că inclusiv pe umerii lui va fi o mare responsabilitate", ne-a povestit Mirela Rusu, mama Andrei.

Nu avea serviciu, dar trebuia să hrănească şapte copii, aşa că şi-a luat inima în dinţi, hotărâtă să lupte pentru copiii săi. "După ce am rămas singură, cele două bunici ale copiilor m-au ajutat cum au putut. Acum, din păcate, sunt foarte bolnave şi avem noi grijă de ele. Eu mi-am găsit un serviciu la o fermă. Începeam munca la patru dimineaţa. Acolo făceam de toate. Nu mai aveam timp să stau lângă copii. Ei au învăţat să aibă grijă unii de alţii, să se ajute reciproc", ne-a mai spus Mirela Rusu.

"Îmi era frică de fundaţie, că mă lasă fără copii"

Povestea mamei care a rămas singură să crească şapte copii a ajuns şi la urechile Fundaţiei "Inimă de Copil". Obişnuiţi să ajute familiile defavorizate, membrii organizaţiei au hotărât să se implice. "Am aflat din presă despre situaţia acestei familii. Un reporter de la "Viaţa liberă" făcuse un reportaj acasă la aceşti copii şi noi ne-am propus să-i sprijinim", şi-a amintit Amalia Ene, responsabil comunicare şi strângere de fonduri la fundaţie.

Iniţial, Mirela a fost reticentă faţă de propunerile fundaţiei. "Toată lumea ne spunea că îmi vor lua copiii. Îmi era frică să nu mă lase fără ei, pentru că nu aveam cu ce să-i cresc. Dar mai târziu, am înţeles că m-am înşelat. Trei dintre copii au fost înscrişi la fundaţie, însă toţi beneficiau de ajutor. Am primit rechizite şcolare, hăinuţe, alimente. Sprijinul fundaţiei a fost imens. Eram într-o situaţie foarte grea. Tot în 2005, au fost inundaţii în Barboşi, unde locuim. Asta a complicat şi mai mult lucrurile", a mărturisit mama Andrei.

Între timp, copiii au crescut, iar băiatul cel mare are 23 de ani. Spune cu mândrie că a devenit şi bunica unui băieţel şi a unei fetiţe. Ba mai mult, şi-a regăsit fericirea. "Copiii nu au vrut să plece din cuibul părintesc. Toţi au rămas lângă mine. S-au obişnuit să trăiască împreună. Eu am reuşit să mă mobilizez şi am cunoscut pe cineva. Aveam nevoie de un sprijin. Este mai mare decât mine cu câţiva ani, dar nu îmi este ruşine să spun asta. Am avut foarte multe de învăţat de la el, pentru că este un om pe care pot să mă bazez", a precizat Mirela.

Ajut-o pe Andra să meargă în tabără!

Andra vine la "Inimă de Copil" de anul trecut. În timp ce ne-a vorbit despre activităţile pe care le are la fundaţie, am citit în ochii ei că acestea îi aduc fericire. Un copil nu te poate minţi, mai ales că nu îţi cere prea multe pentru a fi fericit. Arde de nerăbdare, alături de zeci de copii, să ajungă în tabăra de vară organizată de "Inimă de Copil".

Cei care vor să ajute aceşti copii să descopere România de dincolo de Galaţi pot expedia un SMS, la 8837, până pe 31 august, donând astfel suma de doi euro.

Citit 2217 ori Ultima modificare Luni, 18 Iulie 2016 14:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.