Hepatita – pericol iminent

Hepatita – pericol iminent
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri a fost Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, marcată şi de autorităţile gălăţene din Sănătate.

„Încercăm în această perioadă să atragem atenţia asupra riscurilor de îmbolnăvire, mai ales atunci când vine vorba despre infectarea cu virusul hepatitei C. Pentru hepatitele A şi B există pe piaţă vaccinuri. S-au înregistrat chiar rezultate notabile în ultimii ani, în urma campaniilor de vaccinare desfăşurate”, precizează directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Evoluţia îmbolnăvirilor de hepatită A şi B

Potrivita datelor statistice oferite de Direcţie, numărul bolnavilor de hepatită de tip A, „boala mâinilor murdare” a fost în scădere din 2008 (44 de cazuri raportate) până în acest an, când s-au raportat doar 20 de cazuri. Excepţie a făcut doar anul 2010, când s-a înregistrat o „explozie”: 96 de cazuri.

În ceea ce priveşte hepatita B, s-au raportat 17 cazuri în 2008, câte 10 în următorii 2 ani şi alte 13 în primele 7 luni ale lui 2011.

Carevasăzică, trebuie să ne spălăm des pe mâini şi să ne imunizăm pe cât posibil. S-ar putea să ne coste ceva, dar merită.

Spre exemplu, ne spune dr Boldea, vaccinarea împotriva hepatitei B se face în trei reprize, pe o durată de şase luni, iar fiecare doză de vaccin vă va scoate din buzunar 60 de lei. Nu e o cheltuială tocmai mică, dar e preferabilă unei suferinţe de durată, care poate degenera în boli mult mai grave. 

Tot mai multe cazuri de hepatită C

Graficul realizat de DJSP indică faptul că în 2010 a fost diagnosticat un caz de hepatită C, la fel ca în acest an.

„Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că abia de anul trecut se fac raportări pe segmentul ˝hepatită C˝. Până în 2010, se raportau: hepatita A, hepatita B şi hepatitele de tip „non A” şi „non B”.”, ne spune dr. Boldea.

În 2009 s-au raportat 14 cazuri de „alte hepatite”, în 2009 s-au înregistrat 3 cazuri, iar în 2010, 8 cazuri. Pe măsură ce baza de date a DJSP se va reorganiza, vom reveni cu informaţii precise.

„Ceea ce putem spune cu siguranţă este că numărul cazurilor de infectare cu hepatita C este în continuă creştere. Boala se transmite prin sânge şi derivaţi ai acestuia. De aceea, trebuie să avem grijă în ce frizerii şi saloane cosmetice mergem. Instrumentele nesterilizate sau refolosite pot transmite virusul. De asemenea, trebuie să evităm contactele sexuale neprotejate cu parteneri ocazionali”, a mai spus dr. Boldea.

Citit 2574 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.