Asociaţia ”Galaţi, oraşul meu” are soluţiile. Cum SALVĂM ce-a mai rămas din CENTRUL VECHI al oraşului
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Asociaţia ”Galaţi, oraşul meu” are soluţiile. Cum SALVĂM ce-a mai rămas din CENTRUL VECHI al oraşului
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cu fiecare zi care trece, Galaţiul riscă să piardă şi puţinele bijuterii arhitecturale pe care le mai are şi care sunt lăsate de izbelişte, să cadă singure, ori sunt la cheremul unor concetăţeni fără pic de respect faţă de ceea ce au construit alţii. Tocmai pentru că suntem la început de mandat administrativ, Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” trage un semnal de alarmă şi susţine o serie de măsuri şi obiective pe care le consideră extrem de importante pentru comunitatea gălăţeană, pentru dezvoltarea economică, culturală şi socială a oraşului nostru. Iată-le, în cele ce urmează.

Respectăm planurile sau nu?

În primul rând, Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” cere respectarea şi aplicarea Planurilor Urbanistice Zonale existente, interzicerea construirii haotice, nearmonioase, neunitare, interzicerea demolărilor neautorizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură în zona protejată a oraşului şi construirea de imobile nearmonizate arhitectural cu specificul zonei.

De asemenea, Asociaţia pledează pentru salvarea şi reabilitarea clădirilor istorice şi a zonei protejate, renovarea în stil retro după proiectul original a Parcului Central (Eminescu) şi a părculeţelor de pe strada Domnească. Şi pentru că tot veni vorba de această arteră, Asociaţia propune: „reabilitarea străzii Domnească, transformarea acesteia în zonă de promenadă şi socializare, cu pavaje de piatră, stâlpi de iluminat şi mobilier urban de epocă, închiderea pentru început a circulaţiei auto în unele week-end-uri, găsirea unor soluţii de preluare a traficului, de către străzile paralele după consolidarea şi modernizarea acestora, organizarea de evenimente culturale, tradiţionale, expoziţii, spectacole în aer liber, târguri de carte etc”, se arată într-un apel lansat pe Facebook.

Nu în ultimul rând, Asociaţia propune evacuarea chiriaşilor din imobilele vechi din centrul istoric al oraşului aparţinând Primăriei, care nu sunt preocupaţi de întreţinerea imobilelor, ori care nu dispun de mijloacele financiare necesare, oferirea posibilităţii de a se muta în locuinţe sociale realizate din bugetul local.

„Apoi, în baza unei licitaţii, vânzarea sau închirierea acestor imobile persoanelor interesate, cu condiţia renovării clădirilor, respectând arhitectura iniţială, armonizată cu restul imobilelor din zonă, sau renovarea cu finanţare prin proiecte europene în baza strategiei de reabilitare a centrului istoric al oraşului”, mai arată Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”.

Să sperăm că aceste propuneri nu vor rămâne în van!

Citit 6518 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2016 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.