Mai mulţi ANGAJAȚI ai CALORGAL, trimişi în ȘOMAJ TEHNIC. Pierderi şi costuri uriaşe cu salarizarea

Mai mulţi ANGAJAȚI ai CALORGAL, trimişi în ȘOMAJ TEHNIC. Pierderi şi costuri uriaşe cu salarizarea
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Măsura se aplică din septembrie şi vizează angajaţii TESA şi o serie de salariaţi cu funcţii de conducere * Muncitorii vor rămâne pe baricade, pentru a pregăti sistemul de distribuţie pentru sezonul rece


La mai puţin de un an şi jumătate de când a început efectiv activitatea de distribuţie a apei calde şi căldurii în oraş, societatea publică de termoficare Calorgal se confruntă deja cu serioase probleme financiare, generate de pierderile colosale din perioada verii şi cheltuielile de funcţionare, în special cele salariale. Din acest motiv, noua conducere a Calorgal a decis să trimită în şomaj tehnic, începând cu luna septembrie, timp de trei luni, peste 120 de angajaţi, în special din rândul personalului TESA şi a unor şefi de producţie.

Anunţul a fost făcut de viceprimarul Sorin Enache, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, desfăşurată, ieri, la Prefectură. Alesul a precizat că a primit, luni, din partea noului director al Calorgal, Marian Alexandru, un plan de măsuri pentru rentabilizarea societăţii, printre care se numără şi trimiterea în şomaj tehnic a personalului TESA. "Când am pornit Calorgal, am avut condiţia să aibă maximum 250 de salariaţi. Acea hotărâre a Consiliului Local a rămas pusă undeva deoparte, întrucât societatea nu se mai subordonează Consiliului Local, ci Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, şi a luat hotărârea să păstreze 550 de salariaţi. Ceea ce nu este rău, din punct de vedere social, dar, având în vedere costurile mari, trebuie regândit totul", a spus Sorin Enache.

Afirmaţiile viceprimarului au generat nemulţumiri în rândul unora dintre liderii de sindicat prezenţi, precum Romică Gârneaţă şi Gheorghe Tiber. În replică, Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, a spus că "principalele lucruri de care ar trebui să se ţină cont într-o societate capitalistă sunt profitul şi rentabilitatea. Principalul vector este productivitatea muncii, nu nevoile sociale. Nu ne întoarcem în comunism, unde fiecăruia i se cerea după puteri şi i se dădea după necesităţi".

Contactat telefonic, directorul Calorgal ne-a declarat că trimiterea în şomaj tehnic a celor peste 120 de angajaţi va genera o reducere a cheltuielilor de 500.000 de lei. Conform acestuia, lunar, costurile cu salariile celor peste 500 de angajaţi se ridică la aproximativ 900.000 de lei. "Este o măsură de a rentabiliza activitatea, de a micşora costurile. Este drept că trebuie să se asigure acest serviciu social de asigurare a apei calde şi căldurii, dar nu cu orice preţ, în orice condiţii", a punctat Sorin Enache.

Calorgal - servicii de întreţinere a centralelor termice


Potrivit viceprimarului, noua conducere a Calorgal a prevăzut, printre altele, în setul de măsuri de rentabilizare, şi un plan potrivit căruia societatea îşi va extinde serviciile pe segmentul întreţinerii centralelor termice. Practic, Calorgal va intra pe această piaţă şi se va bate, la licitaţii şi nu numai, cu operatorii privaţi. "Un manager caută surse alternative de venit, iar asta este una dintre ele. Avem autorizaţiile necesare, vom obţine şi restul de echipamente, avem şi oameni autorizaţi", ne-a declarat directorul Calorgal.

Citit 5327 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2016 01:00

10 comentarii

 • postat de Adrian
  Joi, 25 August 2016 11:29
  5.2.205.***
  Mizeria asta de Calorgal/Apaterm trebuia inchisa de acum 20 de ani. Asa s-a facut in multe orase. Oamenii si-au pus centrale, unele blocuri au facut centrale de blocuri. Caz concret Tulcea, Baia Mare si mai sunt. Pomana data de PSD in schimbul votului ne-a costat viitorul. Asa ca mergem inainte cu viitorul amanetat.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Iulia
  Miercuri, 24 August 2016 13:23
  5.13.140.***
  Calorgal a tocat zeci de milioane de euro,bani publici,banii galatenilor.. Inchizitia de acolo nu te lasa sa te debransezi de buna voie,iti invoca tone de maculatura ,asa zis proiecte,iti baga pe nas hotaririle cu dedicatie ale CL,,te stoarce de bani,te plimba de cel putin 3 ori,iar angajatii de la relatii cu publicul prin atitudinea si modul de lucru,lasa mult de dorit.
  1
  23
  Raportează
 • postat de Altfel
  Miercuri, 24 August 2016 10:39
  79.116.99.***
  Multi din angajatii Calorgal fost Aparetm monteaza de mult centrale termice in Galati si au preturi bune in particular, nu puteti voi ca societate sa le dati peste mana cu preturile voastre, aveti o regie prea mare, va iae preturile dublu.
  1
  9
  Raportează
 • postat de furculision
  Miercuri, 24 August 2016 09:33
  5.13.207.***
  ..."sa pastreze 550 de angajati. Ceea ce nu este rau, din punct de vedere social"...

  Adica sa pastreze o mare parte din ei, niste "plimba foi", pe care sa-i plateasca din banii contribuabililor, f. multi dintre acestia, la randul lor fara locuri de munca!...
  Traiasca si Infloreasca Republica Socialista Galati!!!
  1
  22
  Raportează
 • postat de furculision
  Miercuri, 24 August 2016 09:24
  5.13.207.***
  Asa se invata ce inseamna rentabilitate...
  Sa traiasca din ceea ce produc, nu din taxe pt. servicii pe care nu le ofera.
  Urmatorul pas ar fi trimiterea acasa a armatei de "consilieri" de toate felurile si culorile din Primaria Galati...
  1
  23
  Raportează
 • postat de Gpgu
  Miercuri, 24 August 2016 09:14
  89.121.138.***
  Oricum va paste falimentul
  1
  23
  Raportează
 • postat de Adrian Sandu Liviu
  Miercuri, 24 August 2016 08:33
  5.13.224.***
  Nu este rau din punct de vedere social??? Dupa mintea cui mai nenorocitilor??
  1
  16
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Miercuri, 24 August 2016 08:19
  213.218.53.***
  Apaterm / Calorgal / executor a inceput sa dea in judecata asociatiile si au pretentia de a imparti datoria asociatiei la numarul apartamentelor din asociatie si astfel sa plateasca proprietarii apartamentelor cota parte din datorie plus penalitati.

  Si uite asa cine are apartament, si sa zicem ca in plus are si centrala de apartament pe gaz, se poate trezi ca trebuie sa plateasca o datorie a asociatiei de proprietari si ca isi poate pierde chiar apartamentul


  E POSIBIL ?

  eu zic sa verificati la blocurile A din micro 18 o poveste de genul acesta...  SISTEMUL ASTA FALIMENTAR nu numai ca a facut rau cat timp a functionat dar face rau si dupa... in cascada...
  facturi fara gigacalorimetre... fara conventii de plata individuala... jafu s-a inregistrat... si apoi de aceea nu vor sa lase sa moara Apaterm/. Calorgal ca vor sa "fure" nu numai apartamentele datorncilor dar si a celor buni platnici... asa-i ?
  5
  10
  Raportează
 • postat de nuareimportanta
  Miercuri, 24 August 2016 08:00
  86.127.73.***
  Solutii ar fi dar nu se doreste se pare rezolvarea problemei. 1.Domnul director Engie sa dea un comunicat oficial daca reteua de gaz poate duce inca 35000 de centrale dar sa nu uitam si institutii scoli licee alea nu pot fi incalzite cu centrle de 24 kw. Desi dansul probabil si-ar lua un bonus sa aduca atatia consumatori la Engie firma privata, dar sa nu presurizeze reteua pana crapa si apar explozii ca la Iasi .Inca odata 36000 x 4mc zilnic minim pe timp de iarna(o centrala are un consum orar de aproximativ 2.5 mc orar) 144 000 mc zilnic minim in conditiile de functionare a CET cu mastodontii sai care ar consuma 300000 zilnic ar tine tot Galatiul pe termoficare si electric cam 4 judete adica 25MW livrati SEN asta pentru mediul academic. Si inca odata scoli licee institutii publice nu se incalzesc cu centrale de 24 KW.3. Acum se monteaza doar centrale in condensatie se intreaba cineva ce se face cu condesul care este acid.Unii il dau in scurgerea casei Apa Canal se va alege cu tevi corodate as percepe taxa in locul lor, altii aleg solutia romaneasca sa-l dea afara ca la aerul conditionat asa ca alta trasnae. In tari civilizate nu ai voie centrala cu condesare fara caseta de neutralizare a condensului care costa cam 500 de euro si are consumabile de 200 de euro pe an.Sa nu mai vb de poluarea orasului cu CO, CO2 NOx Solutii exista ca nu am inventat noi apa calda vezi cazul Oradea . Daca se vrea sa se face ceva daca nu asta e unul va fi cu soba altul cu panouri solare poate altul sta in frig Iar referitor la articol da trebuie dimensionat personalul corect si la Calorgal si CET dar nu aici e marea problema . Si nu uitati termoficare ieftina inseamna cogenerare de inalta eficienta nu CAF sau alte prostii de genul
  9
  7
  Raportează
 • postat de pacat
  Miercuri, 24 August 2016 04:55
  95.76.32.***
  stiu un tesa ce are pensie buna si salariu si mai bun. chiar in orasul asta nu mai au loc sa munceasca si inginerii tineri de cei pensionari cu carnet de partid?
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.