BANI mai mulţi pentru cei care se PENSIONEAZĂ ANTICIPAT. În ce CONDIȚII

BANI mai mulţi pentru cei care se PENSIONEAZĂ ANTICIPAT. În ce CONDIȚII
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Conform Legii 142/2016, persoanele care ies la pensie înainte de a împlini vârsta standard, dar au efectuat un stagiu complet de cotizare, vor primi penalităţi mai mici decât se aplicau până acum, deci pensiile lor vor creşte, chiar şi cu sume semnificative, în funcţie de anii pe care i-au lucrat în plus.

Noul act normativ modifică Legea 263/2010, care prevedea o diminuare cu 0,75 la sută a punctului de pensie, pentru fiecare lună de pensionare anticipată.

"Acum penalităţile cele mai mari vor fi de numai 0,50 la sută pentru fiecare lună de pensionare anticipată. Însă, ele vor scădea în funcţie de anii lucraţi peste perioada standard de cotizare. Cu alte cuvinte, dacă un om n-are vârsta de pensionare, dar are o vechime în muncă de minimum 35 de ani, poate ieşi la pensie, dar va primi o penalitate de 0,50 la sută pentru fiecare lună de anticipare. Cei care au depăşit cu un an stagiul complet de cotizare, deci au peste 36 de ani de muncă, vor primi o penalitate de 0,45 la sută. Cei care au lucrat încă doi ani peste stagiul complet vor avea o diminuare de 0,40 la sută. Cei care au lucrat trei ani peste stagiul complet vor avea o penalitate de 0,35 la sută, cei cu peste patru ani - 0,30 la sută, cei cu peste cinci ani - 0,25 la sută, iar cei cu peste şase ani - 0,20 la sută. Procentul minim de diminuare a pensiei se va aplica celor care au muncit cu şapte sau opt ani peste cei 35 de ani consideraţi vechime standard şi va fi de 0,15 la sută", ne-a declarat directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Ana Denis Aramă.

Aceasta susţine că, aşa cum este deja ştiut, modificările privind pensia anticipată parţială se aplică doar celor care au solicitat ieşirea la pensie după data de 17 iulie 2016, când legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Ea nu se aplică retroactiv celor aflaţi deja în sistemul de pensie la data respectivă.

Citit 13959 ori Ultima modificare Luni, 19 Septembrie 2016 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.