Vânzarea cabinetelor stomatologice, din nou în actualitate

Vânzarea cabinetelor stomatologice, din nou în actualitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Urmează evaluarea * Inadvertenţe în dosare * Medicii dentişti se tem că evaluatorii ar putea stabili preţuri prea mari *

Comisia s-a apucat din nou de treabă

După încă un an în care vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau unităţilor administrativ teritoriale, cu destinaţia de cabinete stomatologice, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical stomatologic (conform OUG 110/14.07.2005), fusese întreruptă, iată că, în aceste zile, a revenit în actualitate.

După cum ne-a informat dr. Doina Ciocănaru (foto), preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Galaţi: „Comisia pentru vânzarea spaţiilor medicale (în cazul nostru, a celor cu destinaţia de cabinete stomatologice sau laboratoare de tehnică dentară) constituită pe lângă Consiliul Local, comisie din care face parte şi dna dr. Aneta Achimescu, membru al Consiliului Judeţean al Colegiului Medicilor din Galaţi, a reînceput să lucreze. Se apropie finalul termenului de graţie de un an, prevăzut de lege, dincolo de care dacă nu sunt privatizate cabinetele concesionate, Primăriei i-ar reveni obligaţia reabilitării şi dotării acestora la standarde europene. Cum însă majoritatea colegilor care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele concesionate le-au modernizat deja, Primăria n-ar avea prea multe de făcut…”

„În orice caz, în urmă cu o săptămână, comisia a analizat din nou dosarele spaţiilor ce urmează a fi vândute şi, constatând diferite inadvertenţe, a solicitat corectarea acestora (de exemplu planul cadastral nu reflectă riguros dimensiunile spaţiilor). De altfel, comisia întocmeşte rapoarte pentru fiecare clădire în parte (centrele stomatologice din Ţiglina I, Mazepa, Micro 17 şi Micro 38), valoarea acestora urmând a fi stabilită de evaluatori autorizaţi. Până în prezent, comisia a verificat dosarele şi situaţia de la faţa locului doar la Centrul Stomatologic din Ţiglina I”.

Conform OUG 110: „ Preţul de vânzare al spaţiului medical se stabileşte prin negociere directă între cumpărător şi comisie, pornindu-se de la preţul de vânzare din raportul de evaluare, raport care va evidenţia şi valoarea investiţiilor efectuate de către solicitant pe bază de acte justificative. Valoarea investiţiilor efectuate se poate deduce din preţul de vânzare, dar nu poate depăşi jumătate din preţul stabilit în raportul de evaluare.

Medicii dentişti se tem că, în urma evaluării, va rezulta un preţ mai mare decât cel de 50 de euro/metru pătrat, preţ vehiculat la începutul procesului de privatizare.

E de preferat să se ajungă la o înţelegere

Pe de altă parte, există şi posibilitatea nedorită de a se reaprinde conflictul dintre medicii dentişti cumpărători. Respectiv dintre cei care afirmă că au dreptul să cumpere singuri cabinetul „după ce au lucrat o viaţă în el” şi tinerii lor colegi repartizaţi anul trecut să lucreze în contratură.

„Am fost şi rămân de părere că şi tinerii trebuie să aibă şansa de a profesa şi mă refer la cei care nu au mijloacele materiale necesare să-şi amenajeze singuri un cabinet. Pe de altă parte, un cabinet nu poate funcţiona doar într-o singură tură. Sper că se vor găsi cele mai bune căi de înţelegere între viitorii coproprietari, astfel încât să nu se reediteze situaţiile de care prefer să nu ne aducem aminte”, a mai afirmat dr. Ciocănaru.

Exemplul primarului de la Corod

Demnă de remarcat este atitudinea primarului din Corod, Vasile Hârjeu, care a înţeles cât este de importantă pentru locuitorii comunei pe care o păstoreşte amenajarea la standarde europene a cabinetului stomatologic. Primarul a solicitat Colegiului Medicilor Dentişti Galaţi delegarea unui reprezentant pentru a completa componenţa comisiei de vânzare a cabinetului stomatologic.

Dr. Alina Lăcătuş asigură asistenţă stomatologică nu numai locuitorilor din Corod, ci şi celor din localităţile din jur, de mai bine de un deceniu şi evident că, devenind proprietarul cabinetului, va avea şi curajul şi tragerea de inimă să investească în dotarea şi reabilitarea acestuia.

Exemplul primarului corodean s-ar cuveni urmat şi de cei ai celorlalte comune ale judeţului în care încă mai există cabinete stomatologice.

Oare de data asta vânzarea cabinetelor va fi dusă la bun sfârşit sau va intra din nou în stand-by peste câtva timp? Nu de alta, dar e vremea concediilor…

Citit 1421 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.