Declarativ, vom avea CĂLDURĂ. În realitate, rămâne de văzut. Deocamdată, doar promisiuni
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Declarativ, vom avea CĂLDURĂ. În realitate, rămâne de văzut. Deocamdată, doar promisiuni
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Deşi, nici până la această dată, Calorgal şi Electrocentrale nu au încheiat contractul pentru sezonul rece, care să le dea gălăţenilor garanţia că vor primi agent termic în sistem centralizat la iarnă - încă se poartă negocieri cu privire la clauzele contractuale, reprezentanţii Primăriei şi ai Calorgal anunţă, totuşi, că oamenii nu vor duce lipsă de căldură şi apă caldă în sezonul rece 2016-2017. O declaraţie care poate fi catalogată ori mult prea optimistă, ori de-a dreptul iresponsabilă, în condiţiile în care, la acest moment, autorităţile nu se pot baza pe vreun document oficial în acest sens. Fapt recunoscut, marţi, la Prefectură, atât de către conducerea societăţii de termoficare, cât şi de către viceprimarul Picu Roman, reprezentantul Primăriei în şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social.

„Un raport nesemnificativ”

Aşa a catalogat prefectul de Galaţi, Dorin Otrocol, informarea Calorgal privind funcţionarea sistemului public de alimentare cu energie termică în această iarnă, în condiţiile în care în document conducerea societăţii de termoficare s-a rezumat doar la a informa, în linii mari, că, în prezent, se fac probe la reţeaua de distribuţie şi că se află „în curs de analiză şi semnare” contractul cu Electrocentrale.

„Mă aşteptam ca materialul prezentat de colegii de la Calorgal să fie mult mai serios decât cel prezentat aici. Senzaţia mea e că ne-aţi prezentat un raport nesemnificativ. Nu ne-aţi spus care este numărul de apartamente care a rămas în sistemul centralizat, care este strategia pe care o aveţi după această iarnă, ce măsuri aţi luat. De asemenea, mă aşteptam ca reprezentantul Primăriei să ne spună: da, domnule, am discutat, acesta este punctul nostru de vedere, aceasta este strategia, aceştia sunt paşii pe care îi urmăm”, a comentat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Un punct de vedere similar a fost expus şi de liderul filialei locale a Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă: „Din materialul prezentat, mai toate programele nu sunt încă înaintate, sunt în curs de finalizare, dar suntem gata să dăm drumul la căldură. Noi, şi când eram 100 la sută siguri că dăm drumul la apă caldă şi căldură, nu am dat drumul. Permiteţi-ne să nu vă mai credem. Dacă acum dumneavoastră nu aveţi semnat contractul cu Electrocentrale, ce garanţie am eu că, dacă în următoarele zile sunt temperaturi scăzute, sub 10 grade, veţi putea să daţi drumul la căldură? Nu cred”.

O noua strategie

După ce, la solicitarea sindicaliştilor, directorul Calorgal, Marian Alexandru, a precizat că de căldura şi apa caldă furnizate în sistem centralizat mai depind 36.000 de apartamente şi că Primăria va prezenta, în curând, o strategie pe termen mediu şi lung privind rentabilizarea sistemului public de termoficare, informaţie furnizată şi de către primarul Ionuţ Pucheanu, în urmă cu aproximativ două săptămâni, acesta a precizat că, în curând, reprezentanţii municipalităţii vor face o vizită la Craiova, „unde societatea de termoficare a implementat un sistem de contorizare pe orizontală”.

„Rentabilizarea şi creşterea calităţii nu se pot face peste noapte şi necesită mulţi bani. La Iaşi, în prima etapă s-au investit 23 de milioane de euro, urmează faza a doua cu contorizarea pe orizontală. Populaţia va avea căldură în această iarnă, suntem pe punctul de a semna contractul cu CET. Acum suntem în faza de negociere, pentru că sunt anumite prevederi care ar dezavantaja Consiliul Local şi implicit Calorgal, să vedem ce putem face. Chiar suntem „la mâna CET-ului”. Depindem de acest colos numit Electrocentrale”, a afirmat directorul Calorgal.

Conducerea Electrocentrale ne-a declarat în schimb că a înaintat draftul de contract conducerii Calorgal în urmă cu aproximativ două săptămâni, însă nici până ieri, în jurul prânzului, nu primise obiecţiunile reprezentanţilor societăţii de termoficare. Pe lângă plata în avans a combustibilului, impusă şi în acest an municipalităţii de către Romgaz, creditorul majoritar al CET, în draftul de contract producătorul de agent termic primar a mai prevăzut o clauză conform căreia, în cazul în care CET ar constata că se află în imposibilitate financiară, contractul cu autorităţile locale să se încheie, iar municipalităţii să-i fie returnaţi banii neutilizaţi, plătiţi în avans. Asta, ]n special, deoarece, potrivit lui Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al CET, societatea, aflată în insolvenţă, are de plătit către Romgaz şi Transgaz datorii de 50 de milioane de lei (debit plus penalităţi) generate de falimentata Apaterm. Reprezentantul CET a precizat că numai penalităţile se ridică, lunar, la aproximativ un milion de lei.

Citit 3819 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.