Trei femei, MAME pentru 24 de copii
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Trei femei, MAME pentru 24 de copii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fundaţia „Inimă de Copil” are, după cum bine ştiţi, şi în comuna Pechea un sediu al Centrului de consiliere şi sprijin pentru copiii şi familiile în dificultate. Centrul este situat în incinta fostului dispensar uman.

Un loc plin de căldură sufletească

Când am ajuns la centru, doamnele care se ocupă de consilierea micuţilor m-au întâmpinat cu zâmbetul pe buze, pline de căldură şi cu ochii sclipitori. Aparent, unii ar spune că ceea ce fac ele este foarte uşor, dar asemenea concluzii ar fi pripite.

Iuliana Necula, Claudia Arade şi Simona Dănăilă sunt îngerii păzitori, mamele şi cele mai bune prietene pentru 24 de copii defavorizaţi social, cu o situaţie financiară mai şubredă, dar care au dorinţa de a deveni mai buni pe zi ce trece.

Micuţii vin la fundaţie, în funcţie de programul pe care îl au la şcoală, fiind repartizaţi astfel în două grupe, una dimineaţa, iar cealaltă după-amiaza. „Îi iubim pe toţi la fel de mult, sunt ca şi copiii noştri. Încercăm să ne apropiem cât mai mult de ei, pentru că altfel nu îi vom putea ajuta. Dincolo de rezolvarea cerinţelor de la şcoală, ne dorim să contribuim la dezvoltarea lor personală”, ne spune zâmbind una din doamne.

Având în vedere că, aici, vin micuţi cu vârste cuprinse între şase şi 14 ani, acestea sunt nevoite de multe ori să prindă din mers anumite informaţii, alături de micuţi. „Sunt momente când recunoaştem că mai întâmpinăm şi dificultăţi la rezolvarea temelor. Dragii de ei, au o programă foarte încărcată, uneori chiar dificilă. De multe ori noi înţelegem ce au de făcut, dar, problema intervine atunci când trebuie să îi facem pe ei să înţeleagă totul logic. Nu vrem să facem lucrurile de mântuială”, ne spune o altă femeie.

După muncă şi răsplată, excursii, serbări şi exerciţii practice

Dincolo de rezultatele bune pentru care micuţii muncesc întregul anul şcolar, aceştia merg în taberele organizate anual de fundaţia „Inimă de Copil”, dar şi în excursii. Să nu mai vorbim de spectacolele pe care le realizează în fiecare an de Crăciun, Paşti sau Ziua Copilului. „Anul acesta în vară, am mers în tabără la Năruja, dar şi într-o excursie de o zi la Iaşi, pentru că au fost foarte cuminţi. Trebuie să menţionăm că la Iaşi am plecat cu sprijinul Primăriei. De asemenea, mergem în fiecare an cu colindul şi participăm la evenimentul intitulat „Ziua copiilor noştri”, ne mai spun doamnele.

Fundaţia „Inimă de Copil” din comuna Pechea primeşte o sumă de 5.000 de lei, de la Primărie, cu ajutorul căreia se achiziţionează mâncare rece pentru micuţii ce vin după-amiază, rechizite şi hăinuţe pentru cei în nevoie. „Mereu ne sunt de folos aceşti bănuţi. Sunt copii care au o situaţie tare nefericită acasă şi chiar au nevoie de ajutor. Le mai luăm câte o geacă de iarnă sau orice au nevoie. De asemenea, rechizitele sunt cumpărate tot de noi”, adaugă una din femei.

Pentru a-i motiva şi mai mult pe micuţi, la sfârşitul fiecărei săptămâni, cei 24 de copii se adună alături de cele trei doamne şi îşi dau calificative unii altora. Cel mai bun şi ascultător copil primeşte de obicei câte un premiu. „Noi le analizăm foarte mult comportamentul. Dincolo de faptul că vin aici pentru a-şi termina lecţiile, noi ne dorim să îi ajutăm să devină cât mai buni, să le dezvoltăm personalitatea şi să contribuim la educaţia lor într-un mod pozitiv ”, mărturiseşte Iuliana Necula.

Copilul anului, un prichindel din Pechea

Fundaţia „Inimă de Copil” are tradiţia de a premia „copilul anului”, „părintele anului” şi „voluntarul anului”, de fiecare dată, pe 1 iunie.

La acest eveniment au luat parte şi micuţii de la centrul din comuna Pechea.

Gabriel Manolache este un puşti de clasa a IV-a, membru al fundaţiei din comună, care a luat premiul şi titlul de „cel mai bun copil al anului” în 2016. Sfios şi liniştit mi-a mărturisit că îi place foarte mult şcoală, dar să îi ajute şi pe colegii lui de grupă.

„Am avut numai calificative foarte bune şi am fost premiat de către fundaţie. Chiar nu m-am aşteptat, a fost un moment extrem de frumos şi fericit pentru mine. Sunt mândru de mine. Eu, spre deosebire de colegii mei, am beneficiat şi de o tabără în Maramureş, unde am învăţat să sculptez şi să ţes la război. A fost o experienţă unică, pentru că nu am crezut că voi ajunge vreodată sa văd partea asta a ţării. În asta a constat premiul meu”, ne spune băieţelul zâmbind.

Speranţe la un viitor mai bun

Chiar dacă întâmpină şi dificultăţi deseori, membrii fundaţiei nu se dau în lături de la muncă şi speră întotdeauna la un viitor mai luminos. Cele trei "mămici" alături de protejaţii lor speră să poată participa la cât mai multe experienţe educative care să îi dezvolte şi să îi facă mai puternici, mai încrezători şi mult mai mândri de ei. „Aici suntem, într-adevăr, o familie, cu bune şi rele. Îi iubim ca pe copiii noştri şi le vrem tot binele din lume. Atunci când unii din ei iau decizia de a nu mai veni, ne pleacă şi o parte din sufletul nostru. Le dorim să aibă doar un viitor mai bun”, concluzionează doamnele.

Citit 1998 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2016 23:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.