Pe lângă plopii fără rost

Pe lângă plopii fără rost
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorul Prefecturii vrea să-i taie, ca să-i salveze pe şoferi * Directoarea de la Mediu vrea să-i lase, ca să salveze păsărelele * Reprezentanţii Silviculturii au voie să taie, numai să fie uscaţi şi să… planteze alţii * Copacii tari şi copacii moi *

Directorul executiv al Prefecturii, Vasile Pârlog, a încercat marţi să provoace autorităţile la tăierea copacilor de pe marginea drumurilor din judeţ. Nu mai merg oamenii cu căruţa, ca să aibă nevoie de umbră, iar în Occident nu există copaci pe marginea drumurilor, a argumentat directorul. Şi, ca argument suprem: morţii în accidente în care maşinile se zdrobesc de copaci!

Pârlog s-a înţeles însă la telefon – de, ca la telefon! – cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Focşani, care are în subordine cinci judeţe, inclusiv pe al nostru. Însă ieri, deşi s-a deranjat până la Galaţi, nici reprezentantul acestuia, nici directorul Direcţiei Silvice Galaţi, Dorel Folea, nu au putut fi  de folos în sensul dorit de directorul Prefecturii.

Iniţial, s-a înţeles chiar că „nu există piedică logistică”, legală,  pentru tăierea pomilor: administratorul acestora, deci cei de la Drumuri Naţionale ori Drumuri Judeţene, poate face asta. Numai dacă este un pom uscat – au completat însă cei doi „silvici”. Mai mult, în locul celui tăiat…  trebuie plantat altul!

Păi, n-am făcut nimic aşa! Pârlog a invocat un ordin al Agenţiei Naţionale a Drumurilor, dar unul… „destul de vechi” pentru a ridica semne de întrebare.

La rândul său, Ingrid Miron, director Coordonator la Agenţia de Protecţia Mediului Galaţi, a pus problema protejării ecosistemului afectat de tăierea copacilor – de pildă, vor suferi păsărelele, rămase fără adăpost. Pârlog a insistat că viaţa oamenilor este mai importantă decât cea a păsărelelor.

Amândoi au dreptate, ceea ce nu poate fi logic pentru o hotărâre!

Nici şeful Serviciului Drumuri Judeţene a Consiliului Judeţului, Petru Tudorache, n-a putut susţine tăierile. „Problema e foarte simplă” – i-a îndrumat atunci comisarul Frâncu, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie: copacii mai groşi sunt un pericol pentru maşinile care îi izbesc, în schimb cei subţiri au elasticitate şi sunt chiar foarte buni la atenuarea şocului.

Cel mai bine ar fi să se planteze, însă, un gard continuu de arbuşti… Dar ne întoarcem însă la tăierea iniţială! Întâi să se planteze, apoi să se taie ceva, a cerut o doamnă…

Deocamdată, până când va putea fi, eventual,  schimbată legislaţia, problema a rămas în coadă de… păsărică. Mai adăugăm că tot marţi s-a spus: pe drumul de la Năneşti – Focşani, în judeţul vecin, vrâncenii au tăiat copacii de-acum trei ani. Numai că, în schimb, măcar şoseaua lor s-a lăţit şi pe teritoriul ocupat de aceştia…

Citit 921 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.