Alergici la… plajă

Alergici la… plajă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două forme de alergie solară sunt cele mai răspândite: eritemul solar benign şi eritemul polimorf.

Eritemul solar (lucita estivală benignă) se manifestă în primele zile ale expunerii la soare. Poate dura până la două săptămâni. Întreg corpul, dar mai ales pieptul, braţele, partea exterioară a mâinilor şi doar în cazuri extrem de rare şi faţa, se acoperă de  „bube” roşii, care produc senzaţia de mâncărime. Mecanismul de declanşare al acestei afecţiuni, tot mai frecventă la femeile tinere (una din cinci suferă de această alergie!), este încă necunoscut.

Dacă lucita se declanşează pentru prima dată, singura soluţie este să aşteptaţi să vă bronzaţi. De cele mai multe ori se va estompa treptat şi se va vindeca în mod spontan, însă mâncărimile provocate vă vor afecta dorita relaxare din primele zile de vacanţă. Şi ceea ce este şi mai neplăcut, nu veţi scăpa niciodată de această alergie, ea revenind în fiecare vară din cauza ultravioletelor.

Pentru a face o formă cât mai uşoară, este necesară expunerea progresivă la soare şi aplicarea unei creme cu cel mai puternic coeficient de protecţie la radiaţiile ultraviolete.

Lucita polimorfă (sau eritemul solar polimorf) este mai gravă ca mod de manifestare dar din fericire şi mai rară, afectând atât femeile, cât şi bărbaţii. Afecţiunea provoacă mari neplăceri deoarece se declanşează de la primele raze de soare care ajung pe piele, imediat după ieşirea din casă şi afectează toate zonele descoperite, deci şi faţa.

Tratament

Pentru controlul lucitei polimorfe în decursul lunilor în care radiaţia solară intensă o poate declanşa se face un tratament medical asociat cu o protecţie solară extremă. Diagnosticul poate fi stabilit cu ajutorul unor teste de explorare fotobiologică (teste la diferite lungimi de undă ale radiaţiei UV) în secţia de dermatologie a unui spital.

De asemenea, chiar dacă nu există o predispoziţie prin mecanism alergic la efecte nedorite ale expunerii la soare, reacţii de fotosensibilizare pot apărea şi ca efect secundar al unor tratamente cu unele medicamente. Anumite tipuri de medicamente şi produse cosmetice parfumuri) pot antrena, în timpul expunerii pielii la soare, apariţia unor pete care dispar extrem de greu sau se pot menţine tot restul vieţii.

În mod excepţional, anumite persoane  fac ceea ce se cheamă urticarie solară. Este vorba de nişte papule (identice cu cele provocate de urzici), care apar imediat după expunerea la soare şi dispar în aproximativ o jumătate de oră de stat la umbră.

Aşadar în afara riscului de insolaţie şi melanom, statul la soare poate produce şi alte neplăceri care ne pot compromite vacanţa.

Citit 4771 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.