Fondul de solidaritate rămâne necheltuit

Fondul de solidaritate rămâne necheltuit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din 21 de cereri de ajutoare s-au aprobat 14 * Sunt bani destinaţi persoanelor disperate, aflate în situaţii limită * Pentru acestea, la ora actuală sunt disponibili 42.500 lei * Dacă aveţi motive întemeiate, adresaţi-vă DMPS ! * Şi „învăţaţi-i” şi pe alţii ! *

Ajutoarele financiare nu sunt pentru… electrocasnice

De la începutul lunii iunie şi până la 15 iulie a.c., 21 de gălăţeni au solicitat Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială acordarea de ajutoare financiare din Fondul naţional de solidaritate.

Directorul DMPS Galaţi, Mirela Onişor (foto), ne-a declarat: „Conform procedurii prevăzute de Legea 366/2001 privind utilizarea acestui fond, au fost efectuate anchete sociale în urma cărora, pentru 14 dintre petiţionari, s-a propus acordarea ajutoarelor financiare strict necesare. În cazul celorlalţi solicitanţi, anchetele au relevat că cererile nu erau întemeiate”.

Având în vedere contextul crizei economice, în care tot mai multe persoane se confruntă cu sărăcia, pentru ca destinaţia ajutoarelor financiare acordate din Fondul naţional de solidaritate să fie bine înţeleasă de potenţialii solicitanţi, directorul DMPS Galaţi a oferit câteva exemple.

Astfel, printre petiţionarii cărora le-au fost refuzată acordarea ajutoarelor s-a numărat şi o persoană  cu un venit lunar de 835 de lei (pensie), perfect sănătoasă, care solicita sprijin financiar pentru achiziţionarea unui televizor. Mai mult chiar, pensionarul respectiv este părintele a patru „copii”, două fete angajate în Italia şi doi băieţi salariaţi aici în ţară, care evident ar fi putut să-i cumpere televizorul… 

Un alt exemplu este cel al unei pensionare cu un venit de 700 de lei care în scrisoarea expediată pe adresa DMPS motivează necesitatea ajutorului  afirmând că de acesta depinde rezolvarea unor probleme de sănătate. Deşi persoana respectivă primise şi anul trecut un ajutor financiar de 750 lei (cuantumul maxim ce poate fi acordat), în urma anchetei sociale, s-a decis acordarea a încă unui ajutor de  400 de lei. Drept rezultat, nemulţumită, petenta a răspuns în scris conducerii DMPS Galaţi că nu are ce face doar cu 400 de lei, întrucât avea nevoie de bani pentru ochelari şi pentru dentist.

Evident că sunt necesităţi absolut justificate şi că un pensionar cu doar 700 de lei pe lună chiar nu îşi mai poate permite  înlocuirea ochelarilor defecţi  sau repararea protezei dentare. Nu de alta, dar confecţionarea unei proteze noi, nedecontate (aşa cum ar trebui !) în baza asigurării de sănătate, este de domeniul utopiei.

„Fondul naţional de solidaritate este destinat persoanelor aflate în situaţii realmente disperate, pe care nu are cine să le ajute. Iată un exemplu de asemenea caz pentru care s-a aprobat acordarea ajutorului: o persoană cu handicap de gradul IV, care locuieşte singură, neavând familie. A trimis la DMPS o scrisoare, care deşi redactată stângaci, vădeşte mult bun simţ”.

„Realizând ancheta, asistenţii sociali au constatat că bietul om trebuia să facă faţă unor cheltuieli ce depăşeau 1.000 de lei lunar dintr-un venit (indemnizaţia de persoană cu handicap) de doar 325 de lei. Era realmente într-o situaţie disperată şi chiar nu avea cine să-l ajute. În mod absolut justificat, cererea i-a fost aprobată şi s-au acordat 700 de lei cu care, cel puţin pentru moment, a reuşit să depăşească dificultăţile financiare”, a completat şirul exemplelor dna Onişor.

Nu se ştie despre acordarea acestor ajutoare !

Pentru ajutoarele speciale, DMPS Galaţi are alocaţi 21.200 lei/trimestrial. Cu surprindere însă, am aflat că cea mai mare parte din aceşti bani rămâne necheltuită din cauză că populaţia nu ştie despre existenţa Fondul naţional de solidaritate şi destinaţia acestuia.

„În acest moment, pentru trimestrele III şi IV avem sumele aferente neconsumate, la care se adaugă încă 20.100 de lei reportaţi din perioada anterioară”, a precizat directorul DMPS Galaţi.

Cum pot fi obţinute ?

Aşadar, pentru a beneficia de acest ajutor, solicitantul trebuie să se afle realmente într-o situaţie-limită, să se confrunte cu o problemă foarte serioasă. De exemplu, o problemă de sănătate pentru al cărei tratament s-a emis o reţetă compensată la care contribuţia bolnavului este substanţială şi acesta nu-şi permite s-o plătească.

În acest caz, pentru a fi ajutat, bolnavul adresează către DMPS Galaţi o cerere la care se anexează copii ale reţetei, cuponului de pensie, ale documentelor care atestă veniturile tuturor membrilor de familie. Drept urmare, se va face o anchetă socială în urma căreia, dacă se constată că solicitarea este justificată, ajutorul va fi acordat.

Cum oamenii sărmani nu-şi permit să cumpere ziare, ar fi bine ca toţi cititorii noştri, care cunosc persoane aflate în situaţii de mare dificultate financiară, să le informeze că pot fi ajutate din Fondul naţional de solidaritate şi să le spună ce au de făcut.

Este inadmisibil ca banii acestui fond să rămână necheltuiţi, în condiţiile în care foarte mulţi semeni se confruntă, din cauza sărăciei, cu situaţii dramatice !

Citit 1304 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.