Pentru sărbători fără ”surprize” | Cum ne PĂZIM CASELE în vacanţa de iarnă

Pentru sărbători fără ”surprize” | Cum ne PĂZIM CASELE în vacanţa de iarnă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Hoţii pot intra în locuinţe cu voia sau fără ştirea dumneavoastră


Mai sunt puţine zile până la debutul oficial al perioadei sărbătorilor e iarnă şi mulţi, probabil, aveţi planuri fie de petrecere, fie de plecat spre diverse destinaţii. Indiferent de cum arată lista de proiecte pentru vacanţa de iarnă, nu omiteţi un aspect important: siguranţa casei şi a bunurilor. Asta deoarece acum este şi sezonul în care hoţii îşi sporesc activitatea, bazându-se fie pe lipsa de la domiciliu a potenţialelor victime, fie pe bunăvoinţa acestora. Infractorii pot ajunge în locuinţă fie sub diverse pretexte, deci cu acordul dumneavoastră, fie fără voie, prin efracţie sau profitând de faptul că din grabă aţi lăsat vreo uşă descuiată sau vreun geam deschis.

Bunătate cu măsură

Hoţii care vă pot fura banii şi bunurile în condiţiile în care chiar dumneavoastră le-aţi deschis uşa folosesc diferite tehnici, ca de exemplu oferirea de ajutoare alimentare, premii fictive la concursuri la care nu aţi participat, vânzarea de diverse produse la preţuri modice sau, în multe cazuri, solicitarea de diferite ajutoare umanitare "pentru rude bolnave sau care nu au ce mânca". Poliţiştii vă avertizează să fiţi prudenţi şi să nu îi lăsaţi să vă calce pragul pe cei pe care nu îi cunoaşteţi, indiferent de calitatea pe care o invocă. Dacă se recomandă a fi reprezentanţi au unor instituţii publice, cereţi-le legitimaţii şi analizaţi-le cu atenţie. În cazul în care se pretind a fi angajaţi ai echipelor de intervenţie la utilităţi, verificaţi înainte oportunitatea apariţiei instalatorilor la uşa dumneavoastră.

Plecaţi? Închideţi casa!

În cazul în care veţi sta mai puţin pe acasă, fiind plecaţi în vizite prelungite, vacanţe sau concedii, aveţi grijă cum lăsaţi casa sau apartamentul. Uşile trebuie să fie bine încuiate şi nu lăsaţi chei de rezervă pe sub preşuri, ghivece de flori sau alte locuri unde pot fi găsite de hoţii experimentaţi. Ferestrele trebuie să ie de asemenea închise, inclusiv gemuleţul de la toaletă, pentru că escaladarea pereţilor, indiferent de etaj, nu este un obstacol pentru cei care vor să vă intre în casă. Nu anunţaţi toţi vecinii despre plecarea dumneavoastră, ci cel mult o persoană de încredere care să poată observa, la o adică, anumite mişcări suspecte pe lângă casă sau în incinta acesteia. Nu postaţi pe paginile de socializare informaţii cu privire la locaţiile unde vă aflaţi sau fotografii care să ateste că sunteţi departe de casă, oricât de mare ar fi tentaţia, pentru că unii "prieteni virtuali" s-ar putea bucura de sejurul dumneavoastră, dar nu aşa cum v-aţi dori. Nu în ultimul rând, dacă aveţi locuinţa dotată cu sisteme de supraveghere, nu uitaţi ca la plecare să le activaţi şi să le verificaţi funcţionalitatea, iar dacă este posibil, lăsaţi o lumină de veghe aprinsă în casă pe toată perioada cât lipsiţi.

Ordinea sperie hoţii

O recomandare a poliţiştilor cu experienţă în investigarea spargerilor de locuinţe este lăsarea casei în ordine la plecarea în vacanţă. Chiar dacă necesită un efort suplimentar, ordinea face mai uşor vizibilă o eventuală "intervenţie" a hoţilor şi, mai apoi, facilitează cercetările şi prinderea infractorilor. În consecinţă, dacă inevitabilul s-a produs şi aţi fost jefuiţi, sunaţi de urgenţă la 112 şi anunţaţi furtul. Oferiţi toate indiciile posibile şi nu ezitaţi să cereţi ajutorul vecinilor pentru orice informaţie care să ajute la recuperarea bunurilor dispărute.

Citit 1705 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2016 22:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.