MICRO 19, cartierul dorinţelor mari | Oamenii aşteaptă SCHIMBĂRI şi de la noua administraţie (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

MICRO 19, cartierul dorinţelor mari | Oamenii aşteaptă SCHIMBĂRI şi de la noua administraţie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dacă în cele mai multe zone ale urbei, reabilitarea este, încă, o himeră, o parte dintre locuitorii din Micro 19 se pot declara mulţumiţi că investiţiile au ajuns în cartierul lor. Astfel, în ultimul an, au fost reabilitate strada Zidarilor şi strada Lăcătuşilor, a fost inaugurată o parcare imensă în faţa Colegiului Economic "Virgil Madgearu", unde au fost puse la pământ bateriile de garaje, iar în mijlocul parcării a răsărit şi un loc de joacă pentru cei mici.

Totuşi, oamenii vor mai multe de la noua administraţie, iar o parte dintre aceste probleme ni le-au transmis joia trecută, când reporterii "Vieţii libere" s-au aflat din nou în zonă.

De la ultima noastră vizită, cea din mai 2016, nu s-au schimbat prea multe. Nu s-a mai construit nicio parcare, niciun parc, zona de la capătul troleului 102 a rămas la fel de aglomerată şi de riscantă pentru cei ce se aventurează să treacă pe acolo, printre maşini. Nici copacii, din ce ne-au spus locuitorii, nu au fost toaletaţi, astfel că pericolul este la fel de mare în caz de furtună. "Când bate vântul tare, mai bine eviţi să treci pe sub copacii ăştia mai bătrâni, că nu se ştie niciodată când se poate rupe o creangă. E mai bine să eviţi", ne-a explicat o doamnă.

Lucrări de faţadă (?)

Dacă străzile principale din mijlocul cartierului, Zidarilor şi Lăcătuşilor, au fost asfaltate, iar trotuarele refăcute, ba pe alocuri s-au mai creat şi câteva locuri de parcare, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ceea ce se întâmplă în spatele blocurilor. Spre exemplu, în spatele blocului N1, de pe strada Zidarilor, parcarea este, încă, făcută pe un petic de pământ, care se umple de apă şi noroi la fiecare ploaie. "E un chin să treci pe aici ca să mai scurtezi drumul până pe Oţelarilor. La fiecare ploaie se formează bălţi imense şi, dacă nu ai încălţăminte adecvată, îţi înoată şosetele în pantofi. Ar trebui turnat şi aici beton sau asfalt, ca să nu mai fie aşa urâtă zona. Nu mai zic că vara, când e foarte cald, se ridică tot praful, că e parcare şi trec şi maşini pe aici", ne-a spus un locuitor.

Şi la blocul N2 sunt aceleaşi probleme. Din lipsa locurilor de parcare, unii cetăţeni îşi lasă maşina direct pe spaţiul verde din apropiere, astfel că vegetaţia este practic distrusă.

Locurile de joacă din cartier, modernizate pe jumătate

Pentru că nu toate locurile de joacă ale zonei au trecut prin procesul de modernizare, oamenii din cartier continuă să bată obrazul autorităţilor locale şi să ceară schimbări.

În zona Liceului Economic, locul de joacă pentru cei mici este plin de aparatură modernă, motiv pentru cei din cartier să iasă, măcar vara, cu prichindeii la aer curat. Aceeaşi situaţie este şi pe strada Lăcătuşilor, acolo unde există un părculeţ cu covor de tartan şi aparatură modernă. Problemele apar pe strada Zidarilor, acolo unde există un loc de joacă prăfuit, cu echipamente ruginite, cu intrări rotative care scârţâie şi provoacă zgomote care distrug liniştea unui cartier locuit, în mare parte, de cetăţeni mai în vârstă. "E periculos şi pentru copii. Nu e problema că scârţâie intrările alea rotative, că alea se ung cu ceva şi gata. Dar leagănele sunt ruginite şi se pot rupe oricând, balansoarele la fel, nici nu mai are rost să le pomenim, iar gropile cu nisip sunt, de fapt, toaletele câinilor maidanezi. Cum să laşi copilul la joacă în aşa loc?", ne-a spus Andrei Popadiuc, un tânăr de 34 de ani.

Ameninţări cu bătaia

Din toate parcurile cartierului, niciunul nu era populat de copii, joia trecut. E drept, era dimineaţă, aşa că cei mai mulţi ori dormeau, ori învăţau Pluguşorul. Însă, din ce spun oamenii, cu excepţia serilor de vară, parcurile sunt mai mult goale sau populate de tineri care scuipă seminţe şi fac gălăgie până la ore târzii. "Nu zic să nu stea tinerii afară, că şi noi am fost la vârsta lor şi eram mai teribilişti. Dar nu mai există respect. Dacă ies să le zic ceva, îmi spun să mă duc în casă, că mă iau la bătaie. Se poate aşa ceva?", ne-a spus un domn.

În parcul de pe strada Zidarilor, vara se joacă fotbal. "La atât mai e bun parcul ăsta. Leagănele sunt ruginite, balansoarele la fel. Noroc că e gardul ăsta şi au copiii unde să bată mingea. E hărmălaie, dar ce să le facem? Sunt mici şi au energie", a conchis o doamnă.

Proiectele de demolare trebuie să continue

Există, în Micro 19, o sumedenie de garaje încă rămase în picioare şi, în lipsa locurilor de parcare, oamenii cer administraţiei să continue proiectele de înlocuire a acestora cu parcări moderne. "Mi se pare normal ca astfel de proiecte benefice pentru oraş să continue. Se înfrumuseţează şi zona, dar avem şi noi unde să parcăm, astfel încât să nu îi mai auzim pe toţi că nu au loc să meargă din cauza maşinilor noastre", ne-a explicat un tânăr şofer.

În zona G-urilor, fiecare face ce vrea

În partea extremă a cartierului, în zona blocurilor G, sunt cele mai mari probleme. "Aici e un ghetou. Fiecare face ce vrea, de curăţenie şi linişte nu poate fi vorba, iar bătăile sunt la ordinea zilei în continuare. E drept, e ceva mai calmă atmosfera decât acum câţiva ani, când nu putea veni nimeni în zonă fără să fie luat la rost de vreun turmentat", ne-a spus un domn.

Că aici fiecare face ce vrea am văzut şi noi. În timp ce ne plimbam prin zonă, un tânăr, nu cred că avea mai mult de 30 de ani, a văzut, întinsă pe o sârmă, o bluză care i-a plăcut şi, după ce s-a uitat bine stânga-dreapta, după proprietar, probabil, a luat-o, a băgat-o sub geacă şi a plecat. Un fel de magazin în aer liber, cu marfă la super preţ. Gratis! Că aşa e cel mai bine.

Orice s-ar spune, Micro 19 rămâne un cartier pestriţ, împărţit în două. O parte pe care autorităţile o bagă în seamă mai des şi una de care au uitat cu totul.

Maşinile abandonate, folosite ca loc de joacă

Prin tot cartierul Micro 19 am putut vedea maşini părăsite, fie ele Dacii sau alte modele mai occidentale. Unele au doar roţile dezumflate, în timp ce altele nu mai au de mult nici geamuri, nici parbriz, ci doar volanul şi, eventual, scaunul şoferului. Cu toate acestea, însă, ele tronează pe spaţiul verde din cartier de parcă ar fi regi de mult adormiţi, iar copiii din zonă le folosesc ca locuri de joacă, mai ales dacă pot intra în ele.

Joi, venim la Parfumul Teilor

"Viaţa liberă" continuă şi în 2017 raidurile prin cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la oameni care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 5 ianuarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona Parfumul Teilor, vizavi de sediul "Vieţii libere", pentru a ne spune nemulţumirile dumneavoastră şi pentru a le sugera autorităţilor ce măsuri trebuie să ia.

Citit 5012 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2017 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.