Contribuţia pentru ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE, aplicată şi veniturilor din dobânzi

Contribuţia pentru ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE, aplicată şi veniturilor din dobânzi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Contribuţia pentru asigurările de sănătate (CASS) se achită în mod diferit, începând cu 1 ianuarie 2017, potrivit prevederilor prezente în noul Cod Fiscal. Astfel, contribuţia pentru sănătate se va aplica şi veniturilor obţinute din investiţii, din salarii şi din activităţi independente, potrivit wall-street.ro.

Modificările vor avea impact asupra tuturor persoanelor care obţin venituri din chirii, dividende, câştiguri de capital, dar şi asupra deponenţilor care încasează dobânzi din depozite bancare.

Practic, orice persoană care obţine în România venituri din chirii, depozite bancare, dividende, câştig de capital din investiţii pe bursă sau alte venituri va datora contribuţia la sănătate individuală de 5,5 la sută, care se va percepe pe lângă cea reţinută la sursă de venituri din salarii sau activităţi independente.

Specialiştii spun însă că, deşi impunerea CASS pentru toate veniturile din investiţii, justificată de extinderea bazei de calcul, este prevăzută în noul Cod Fiscal şi a fost dezbătută încă din vara anului 2015 şi adoptată în Parlament, există încă o serie de neclarităţi în ceea ce priveşte aplicarea contribuţiilor de sănătate pentru toate categoriile de investiţii. De asemenea, există încă neclarităţi şi asupra modului de calcul al plafonului, etc. Din informaţiile făcute publice până acum, impozitarea este plafonată la echivalentul a cel mult cinci salarii medii pe economie, calculată pe un an.

Impozitul pe dividente, taxat suplimentar

În cazul depozitelor şi conturilor bancare, al acţiunilor şi drepturilor de proprietate intelectuală, veniturile suplimentare vor fi, astfel, impozitate cu 21,5 la sută, contribuţia pentru sănătate (CASS) adăugându-se la cota de impozitare a câştigurilor de 16 la sută. Din 1 ianuarie 2016, impozitul pe dividende a scăzut de la 16 la sută la 5 la sută, în urma modificării Codului Fiscal. Însă, din acest an, se adaugă CASS de 5,5  la sută. Astfel, cei care vor încasa dividende în acest an vor da la stat 10,5 la sută din câştig. În aceste condiţii, anul trecut a fost cel mai profitabil pentru acţionarii care au primit dividende, întrucât au fost taxaţi cu cea mai mică cotă.

Citit 2300 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2017 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.