Contribuţia pentru ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE, aplicată şi veniturilor din dobânzi

Contribuţia pentru ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE, aplicată şi veniturilor din dobânzi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Contribuţia pentru asigurările de sănătate (CASS) se achită în mod diferit, începând cu 1 ianuarie 2017, potrivit prevederilor prezente în noul Cod Fiscal. Astfel, contribuţia pentru sănătate se va aplica şi veniturilor obţinute din investiţii, din salarii şi din activităţi independente, potrivit wall-street.ro.

Modificările vor avea impact asupra tuturor persoanelor care obţin venituri din chirii, dividende, câştiguri de capital, dar şi asupra deponenţilor care încasează dobânzi din depozite bancare.

Practic, orice persoană care obţine în România venituri din chirii, depozite bancare, dividende, câştig de capital din investiţii pe bursă sau alte venituri va datora contribuţia la sănătate individuală de 5,5 la sută, care se va percepe pe lângă cea reţinută la sursă de venituri din salarii sau activităţi independente.

Specialiştii spun însă că, deşi impunerea CASS pentru toate veniturile din investiţii, justificată de extinderea bazei de calcul, este prevăzută în noul Cod Fiscal şi a fost dezbătută încă din vara anului 2015 şi adoptată în Parlament, există încă o serie de neclarităţi în ceea ce priveşte aplicarea contribuţiilor de sănătate pentru toate categoriile de investiţii. De asemenea, există încă neclarităţi şi asupra modului de calcul al plafonului, etc. Din informaţiile făcute publice până acum, impozitarea este plafonată la echivalentul a cel mult cinci salarii medii pe economie, calculată pe un an.

Impozitul pe dividente, taxat suplimentar


În cazul depozitelor şi conturilor bancare, al acţiunilor şi drepturilor de proprietate intelectuală, veniturile suplimentare vor fi, astfel, impozitate cu 21,5 la sută, contribuţia pentru sănătate (CASS) adăugându-se la cota de impozitare a câştigurilor de 16 la sută. Din 1 ianuarie 2016, impozitul pe dividende a scăzut de la 16 la sută la 5 la sută, în urma modificării Codului Fiscal. Însă, din acest an, se adaugă CASS de 5,5  la sută. Astfel, cei care vor încasa dividende în acest an vor da la stat 10,5 la sută din câştig. În aceste condiţii, anul trecut a fost cel mai profitabil pentru acţionarii care au primit dividende, întrucât au fost taxaţi cu cea mai mică cotă.

Citit 2177 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2017 16:55

2 comentarii

 • postat de TREZITI-VA, ACEST ABUZ SE VA EXTINDE SI IN ALTE SITUATII, JECMANIDU-NE!
  Miercuri, 04 Ianuarie 2017 06:36
  78.96.253.***
  Pentru brumele de economii ale cetatenilor, stranse cu sudoare prin munca, s-a trezit statul ca trebuie sa le ia un procent, chipurile pentru sanatate, dovada ca guvernantii, in 27 de ani, nu au facut nimic in acest sistem, doar le-au umplut doctorilor buzunarele pentru aparatura de ultima generatie la cabinetele particulare, bani praduiti de la populatie prin tarife exorbitante, dupa ce au fost racolata de prin spitale!

  Aici trebuie intervenit, doctorii, ori practica in spital,ori la cabinete, protejand cetateanul de abuzuri si banii CAS, care se duc pe apa sambetei, prin practica medicala in spitale de proasta calitate, cu costuri foarte mari.

  Ar trebui ca pentru aceasta jecmaneala romanul sa protesteze.

  Dar ti-ai gasit, si daca le iau toate economiile, tot nu vor spune nimic!
  0
  2
  Raportează
 • postat de CETATEAN
  Marți, 03 Ianuarie 2017 14:58
  193.230.156.***
  cum sa fie normal ca din dobanzile obtinute din depozitele(BANII) depuse de catateni, care vor sa economiseasca , BANI DE CARE SE FOLOSESTE O PARTE NESIMTITA NUMITA BANCA DAR SI O PARTE MAI NESIMTITA NUMITA STAT.ASA SE VOR TAIA MULTE IMPOZITE PE DE O PARTE IAR PE DE ALTA PARTE VOM FI TAXATI ALTFEL. SI PENTRU PROSTIME SE VA ANUNTA NUMAI IMPOZITELE TAIATE NU SI ALTE PLATI PENTRU NOI NASCUTE PESTE NOAPTE SA ACOPERE CHELTUIELILE BUGETARILOR PENTRU CA SUNT O GROAZA.
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.