Cartele magnetice antichiul

Cartele magnetice antichiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorii de liceu sunt convinşi că elevii sunt destul de inventivi ca să fenteze şi acest sistem * Exmatricularea la clasele a IX-a şi a X-a pare o măsură mai bună, cred profesorii gălăţeni *

Ministrul Funeriu a constatat cu stupoare că elevii au acumulat peste 30 de milioane de absenţe într-un singur an şi a găsit ca măsură împotriva chiulului introducerea cartelelor magnetice de acces pentru fiecare elev.

Cum MECTS a venit cu ideea, dar nu şi cu finanţarea, conducerea ISJ Galaţi s-a şi grăbit să facă demersuri pentru achiziţionarea sistemelor respective fără să implice şcolile în această cheltuială:

„Am discutat cu reprezentanţii unei firme de telefonie mobilă să sponsorizeze acest sistem în toate liceele, iar noi să le oferim reclamă prin inscripţionarea numelui firmei pe cartelele respective. Aici vorbim nu numai de cartele, ci şi de computere, cititoare de carduri şi soft. Săptămâna viitoare voi primi probabil şi un răspuns din partea firmei”, ne-a declarat inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

„Vor intra pe o uşă şi vor ieşi pe cealaltă”

Profesorii şi directorii de şcoli din Galaţi s-au arătat încântaţi de ideea cartelelor doar pentru că prin introducerea lor va creşte gradul de securitate al unităţilor de învăţământ. În privinţa diminuării absenteismului, aceştia sunt însă sceptici.

„Cine vrea să chiulească tot chiuleşte. Vor intra pe o uşă şi vor ieşi pe cealaltă. Mai ales că eu, ca director, nu am voie să ţin toate intrările în liceu închise. Vin cei de la Prevenirea Situaţiilor de Urgenţă şi mă amendează că am blocat căile de acces”, spune directoarea de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Luminiţa Nichita.

Managerul mai spune că regândirea unui regulament şcolar mai strict ar da mai multe roade decât asemenea mijloace tehnice.

„Învăţământul obligatoriu de 10 clase îi încurajează la chiul. Ei ştiu că, oricâte absenţe fac, nu sunt exmatriculaţi. Am avut cazuri de elevi repetenţi care promovaseră la absolut toate materiile, dar n-au avut notă de trecere la purtare din cauza absenţelor. Chiar şi aşa, ei ştiu că-şi pot continua studiile”.

„Şi, odată ce s-au învăţat să chiulească în clasele mici de liceu, asta vor face în continuare. Exmatricularea încă din clasa a IX-a ar fi o soluţie  mai bună, cu obligativitatea ca ei să-şi continue studiile la seral sau fără frecvenţă”, mai spune Luminiţa Nichita.

„Elevii noştri sunt inventivi”

Directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Tecuci, Ion Grecu, ne-a declarat că depinde de modul în care se va face implementarea cartelelor, astfel încât acestea să fie eficiente. În plus, costurile estimate de minister la 15.000 de lei i se pare că nu acoperă întreaga sumă necesară.

„Cum se va proceda? Vom avea bariere, uşile se vor închide automat? Elevii nu vor mai putea ieşi din curtea şcolii? Nu pot să-mi imaginez deocamdată cum va fi. Dar chiar şi aşa, eu sunt convins că elevii vor fi inventivi. Noi am mai ţinut uşile închise, iar cei care voiau să chiulească tot reuşeau. Stăteau la toaletă, la vestiare, prin curte sau, chiar mai rău, săreau gardul la vecini”, spune directorul Grecu. 

Deşi se feresc să spună deschis, profesorii gălăţeni se tem că şi acest sistem va fi unul prin care se vor cheltui nişte bani pe serviciile unor firme bine alese.

Citit 1505 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.