Cine răspunde în cazul unei tragedii? RISCĂ să MOARĂ DE FRIG din cauză că asociaţia i-a sistat căldura
Foto: Anton Hagiu se plânge că face nopţi albe lângă aragaz din cauza frigului din locuinţă | Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cine răspunde în cazul unei tragedii? RISCĂ să MOARĂ DE FRIG din cauză că asociaţia i-a sistat căldura
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)


Un bărbat, care locuieşte în Ţiglina III, riscă să moară de frig în propria locuinţă pentru că asociaţia de proprietari i-a sistat căldura şi apa caldă.

În ciuda temperaturilor extrem de scăzute şi a gerului cumplit, Anton Hagiu trăieşte fără energie termică, din cauză că asociaţia din care face parte refuză să-i mai furnizeze căldură şi apă caldă. Pensionarul, chiriaş al Primăriei, care suferă de diabet şi are probleme cardiace, a venit la redacţie pentru a ni se plânge că se confruntă cu un adevărat calvar din cauza frigului din apartament. Bărbatul ne-a demonstrat cu acte că este bun platnic. Cu toate acestea, pentru că aproape toţi vecinii săi au centrale de apartament, iar vârstnicul consuma foarte puţin agent termic, asociaţia de proprietari a decis să-l deconecteze de la serviciile publice.

„M-au lăsat în plină iarnă fără căldură şi apă caldă. Tremur de frig în casă, nu pot dormi noaptea din cauza temperaturilor scăzute. Ca să-mi mai încălzesc mâinile stau lângă aragaz. Am fost profesor de matematică 30 de ani, am format oameni şi am educat elevi, pentru ca acum să ajung bătaia de joc a unora”, ne-a spus bărbatul. Preşedintele Asociaţiei 336, Nicolai Alecu, susţine că asociaţia a luat decizia de a sista furnizarea de căldură şi apă caldă pentru scara în care locuieşte Anton Hagiu la cererea vecinilor săi, care nu şi-au mai dorit să plătească cota parte ce le revenea, în condiţiile în care, spune acesta, pensionarul nu consuma, în trecut, căldură sau apă caldă.

Cum rezolvă Primăria problema


Supărat că este obligat să îndure frigul în propria locuinţă, Anton Hagiu s-a adresat Compartimentului de Relaţie cu Asociaţiile de Proprietari din Primărie. Unul dintre funcţionari s-a spălat repede pe mâini şi l-a sfătuit pe bărbat să se adreseze „Vieţii libere”, după care să meargă la Poliţie, în ciuda faptului că vârstnicul este chiriaş cu acte în regulă al municipalităţii, iar angajaţii din cadrul Compartimentului sunt remuneraţi din bani publici pentru a da curs sesizărilor oamenilor. Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat, ieri, că „legal, nu putem forţa pe nimeni să-i dea drumul la căldură”. În aceste condiţii, adresăm şi noi întrebarea: cine îşi asumă răspunderea în cazul unei tragedii?

Citit 8470 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2017 00:38

22 comentarii

 • postat de Vali
  Vineri, 13 Ianuarie 2017 11:36
  82.79.114.***
  @Ella:
  Doamna"cadru didactic", se zice "condominiu" nu condomeniu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ro
  Joi, 12 Ianuarie 2017 22:44
  5.13.163.***
  George, se vede ca esti si nesimtit, in afara de faptul ca esti si prost. De ce crezi ca sunt legi in tara asta, ca sa fii tu contra? Sistemul centralizat a fost inventat pentru ca era mai ieftin si mai simplu sa incalzesti zecile de mii de apartamente. Intre timp s-au infruptat din el statul si apoi politicienii incapabili sa gestioneze acest sistem. Acum am fost obligati sa ne creem singuri conditii decente prin instalarea centralelor individuale, distrugand un sistem cu largul concurs al primarilor de partid pe care i-a avut acest oras, dar care putea fi eficientizat.
  Cu toate acestea, nici o lege nu permite oprirea abuziva a caldurii si a apei calde.
  Daca nu esti informat afla ca, la blocurile noi construite, nu se permite instalarea a doua sisteme de incalzire, centralizat sau cu centrale, adica asa cum este construit asa trebuie sa ramana.
  Drepturile cetatenilor sunt functie de optiunile exprimate de la inceput.
  PS Daca ai minte incearca sa-ti dirijezi injuraturile catre "alesii" nostri care au avut atata minte incat sa ajungem aici unde suntem....
  5
  2
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 12 Ianuarie 2017 19:52
  84.117.219.***
  ro se vede ca esti prost. Ba idiotule cand s-au construit blocurile nici nu se inventasera centralele. Dupa principiul tau de kakat nimeni nu ar trebui sa aiba centrale.
  3
  7
  Raportează
 • postat de PROFESORUL DISTRAT
  Joi, 12 Ianuarie 2017 17:59
  95.77.196.***
  Ciudatul asta e CUIUL LUI PEPELEA al asociatiei de proprietari: face numai ce vrea buricu lui, nu ce doreste majoritatea din condominiu, potrivit legii 230
  3
  6
  Raportează
 • postat de ELLA
  Joi, 12 Ianuarie 2017 17:34
  89.137.136.***
  Cred ca de vina e acest ordinA.N.R.S.C.343/2010.Acest lucru e aberant,sa i sa opreasca caldura in plina iarna.Dar ma intreb cu ce sint vinovati ceilalti locatari care au avut grija sa/si creeze conditii cit de cit omenesti ,facind un efort si instalind in apartamente instalatii individuale de incalzit sa/i plateasca acestui singular locatar cheltuieli de incalzire socotite de acel aberant ordin?Parca se aminteste in legea condomeniului ca locatarii unui condomeniu trebuie sa fie de acord cu 50 plus 1 la anumite hotariri.Daca toti locatarii unei scari in afara de 1 nu are centrala de ce sint obligati sa plateasca pierderi?Va aduc la cunostinta ca la mine in bloc,o scara e complet debransata,toata lumea are centrala de apartament ,tevile la subsol au fost debransate,blindate,dar noi platim pierderi de caldura deoarece la cealalta scara mai sint 2 apartamente cu caldura centralizata.Blocul e compus din 4 scari a 15 apartamente,deci 60 de ap.Din aceste 60 numai 4 nu au centrale tocmai din motiv ca acum ei platesc foarte,foarte putin,restul platind cei cu centrale.La o scara unde e un singur consumator de la calorgal,acesta ani de zile,cit a avut repartitoare nu a platit caldura decit foarte rar,citeva puncte.Fiind intrebat de vecini de ce acest lucru,a motivat ca se incalzeste cu aerul conditionat.Acum cind toata lumea a pus centrale ,el nu mai are cum sa fure caldura asa ca a facut scandal si am fost nevoiti sa/l lasam bransat.E o aberatie,asa ca acest ordin trebuie schimbat de argenta,caci si configuratia blocurilor privind incalzirea s/a schimbat.
  4
  7
  Raportează
 • postat de Radu
  Joi, 12 Ianuarie 2017 17:11
  5.13.255.***
  Respectivul putea demult sa-si puna centrala! Nu pare a fi atat de necajit. Asa-i cand stai cu mana intinsa sa-ti rezolve altii problemele! Ca n-a vrut sa-si puna centrala, asta-i altceva! Sa rabde!
  7
  8
  Raportează
 • postat de Bula
  Joi, 12 Ianuarie 2017 16:52
  82.137.9.***
  Administratorul si presedintele de asociatie. Asa au fost prostiti romanii cu apometre. Toti din bloc pun apometre dar se platesc pierderi. Sau te trece asociatia la pausal ca ai fost in concediu si nu ai dus apometrele. Dar nu scade cei 5 metri cubi trecuti la pausal de pe apometru.
  Apoi a aparut prosteala.cu repartitorul. La 10 puncte platesc 300lei iar la pausal si consum de 400puncte platesc 235lei.
  Apoi apare prosteala cu centrala.
  Gaze separat, apa separat. Gaurit chiar pe la nenea prin baie sa ajunga la etaj apa rece a celui cu centrala. Prost ala care si-a dat acceptul. Tu nu ma lasi sa-mi treaca caldura eu nu te las sa-ti treaca apa rece. Simplu.
  Unde faci investitie de 10.000cu tot cu curatenie. Dar cand recuperezi cei 10000lei. Niciodata. Pentru ca platesti gaze 400-500lei fata de 235 de lei la pausal la sistemul centralizat.
  Cineva are de castigat. Cine ??????
  6
  5
  Raportează
 • postat de Gianni
  Joi, 12 Ianuarie 2017 15:16
  109.166.133.***
  Exista cămine pentru bătrâni.
  Nimeni nu poate pretinde să se încălzească singur cu energia produsă de o termocentrala.
  Sistemul centralizat funcționează numai dacă blocurile sunt proprietatea statului cum era înainte.
  Proprietățile individuale se încălzesc individual.
  3
  8
  Raportează
 • postat de Un cetatean al Galatiului
  Joi, 12 Ianuarie 2017 14:15
  5.13.195.***
  Domnule "Solutia e simpla "
  "Ciudatii" astia au o pensie vai de ea, si nu isi permit acele luxuri ...
  4
  7
  Raportează
 • postat de Radulian
  Joi, 12 Ianuarie 2017 13:54
  81.12.150.***
  Legea este clara pentru convetuirea in condominium (la bloc) Instalatia de incalzit si de apa calda este conceputa pentru intreg bloc, deci si pentru dmn profesor. Mai mult domnul profesor este cetatean al municipiului Galati platrste taxe si impozite si trebuie sa beneficieze de toate facilitatile oferite de municipalitate (subventii) pentru caldura. Trebuie racordat de urgenta la apa calda si caldura prin implicarea Asociatiei de proprietari sa nu mai fuga de raspundere, presedintele trebuie sa se implice pentru asta au fost alesi, pentru asta sunt platiti. Primaria prin compartimentul care se ocupa de asociatii trebuie sa aiba o mai mare responsabilitate si implicare. Eu am centrala, dar nu pot sa accept radicalismul asta rautacios care poate sa fie fatal pentru omul acesta.
  13
  22
  Raportează
 • postat de Terente
  Joi, 12 Ianuarie 2017 11:55
  86.34.180.***
  Viata la bloc in noile conditii oferite de aceste vremuri, fac imposibila o alta rezolvare decat cea gasita de locatari. Tataie, lasa cerbicia la o parte si cumpara-ti centrala, asa cum au facut si alti amarati care si-au rupt de la gura ca sa se poata incalzi. Comunismul, a cazut; sau altfel spus: "a zburat puiu' cu ata !
  25
  23
  Raportează
 • postat de ro
  Joi, 12 Ianuarie 2017 11:21
  91.216.52.***
  Avand in vedere ca blocul respectiv a fost, din constructie, racordat la sistemul centralizat, ar trebui ca Asociatia sa nu aiba dreptul de a intrerupe caldura si apa calda, chiar daca majoritatea ar vota asa.
  In afara de faptul ca multe din debransari sunt frauduloase, ele nu au nici macar acordul vecinilor.
  Primaria este prima raspunzatoare de asemenea situatii pe care nici nu incearca sa le reglementeze.
  Posesorii de centrale intr-un bloc, care a fost din constructie racordat la sistemul centralizat, sunt obligati sa participe la toate cheltuielile generate de prezenta acestui sistem, asa dupa cum arata si legea si nu au dreptul de a opri functionarea lui, in afara de cazul unei intelegeri directe cu cei afectati.
  Va rog sa publicati in ziar analiza facuta de un jurist, care sa faca lumina in astfel de cazuri, care sigur nu sunt singulare si care pot dezvolta conflicte sau situatii periculoase.
  20
  21
  Raportează
 • postat de dreptul omului
  Joi, 12 Ianuarie 2017 09:43
  109.166.135.***
  Domnul profesor are tot dreptul sa se foloseasca de serviciile CALORGAL. Nimeni si nimic nu-i poate ingradi acest serviciu oferit , ba pe deasupra este si un bun platnic, ceea ce putini chiriasi ai primariei o fac. Vecinii domnului profesor care si-au pus centrala nu au decat sa plateasca parti comune sau sa se mute cu tot cu centala lor din apartament intr-o casa pe pamant. Nu i-a fortat nimeni sa ia aceasta decizie de a-si cumpara centrala. CALORGAL ori al contorizeaza separat ori ai ofera conditii de CALDURA LA PAUSAL. Presedintele de asociatie este un (...) de vecinii de scara, care la randul sau probabil ca are si el centrala si nu poate suferi ceea ce indura acest om.
  22
  17
  Raportează
 • postat de Lurentiu Popa
  Joi, 12 Ianuarie 2017 09:39
  5.13.237.***
  Daca se ducea cu 5 puradei dupa el si facea atmosfera in fata la primarie sa vedeti ce repede se rezolva problema.
  9
  16
  Raportează
 • postat de mardare
  Joi, 12 Ianuarie 2017 08:12
  5.13.215.***
  (...) De cand pana cand asociatiile de proprietari sunt furnizoare de energie termica ? Daca nu aveti semnal la telefon e de vina tot asociatia sau furnizorul neserios ? Calorgal sa faca contract individual cu Dl Anton Hagiu si sa-i asigura utilitatile , conform parametrilor stabiliti in contract , si asta cat mai urgent , dand astfel dovada ca le pasa si aratand ca este altceva fata de Apaterm ( adica niste escroci sustinuti politic )
  4
  24
  Raportează
 • postat de Valerica
  Joi, 12 Ianuarie 2017 08:01
  109.103.134.***
  Cand te gandesti ca functionarul asta indolent va avea salariul marit in curand pentu a nu face nimic in continuare!
  6
  22
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 12 Ianuarie 2017 07:55
  100.99.77.***
  Si asociatia are dreptate dar si pensionarul.De vina sunt capetele luminate care au clocit aberantul Ordin ANRSC 343/2010 , ordin care pune propietarii de centrale sa plateasca un serviciu pe care nu l-au solicitat si de care nici nu beneficiaza .Acelasi ordin incurajeaza ,contrar normelor UE ,risipa de energie ,cum sa tii racordata o scara intreaga sau chiar un bloc ,pentru un singur apartament ,cat din caldura se pierde ? Oare propietarul respectiv ar mai vrea incalzire si apa calda din sistemul centralizat dar ar trebui sa achite toate cheltuielile ,fara ca vecinii sa fie obligati sa suporte mult mai mult decta suporta el ? Fiind apartamentul Primariei ????? ar trebui ca propietarul sa instaleze centrala de apartament ,cu toate cheltuielile ce presupune aceasta investitie si sa-si recupereze investitia ,esalonat pe cativa ani ,din chirie ,bani pentru asemene investitie trebuie sa fie ,ca doar s-a cheltuit atata pentru acoperirea pierderilor generate de termoficare ,pentru serbari si iluminat etc.
  5
  22
  Raportează
 • postat de Ssilviu
  Joi, 12 Ianuarie 2017 07:45
  84.117.46.***
  Proprietarul apartamentului, care nu depune diligentele necesare pentru ca locuinta sa fie locuibila.
  2
  11
  Raportează
 • postat de Ion Molis
  Joi, 12 Ianuarie 2017 07:36
  5.13.149.***
  Plangere penala impotriva reprezentantilor asociatiei!
  Actiune civila pentru rebransare si ordonanta presedintiala pentru obligare urgenta la bransare.
  Asociatia e obligata daca il debraseaza de la caldura fara acordul expres al sau sa-i asigure o sursa alternativa.
  Problema e ca omul e chirias, iar in cazul asta poate solicita ca pana la remedierea situatiei primaria sa-i puna la dispozitie o locuinta adecvata.
  Unde-i Calorgal-ul si Primaria care tipau in gura mare ca- i amendeaza pe cei care se debranseaza "fraudulos"??? Amendati asociatia!!!
  13
  21
  Raportează
 • postat de Solutia e simpla
  Joi, 12 Ianuarie 2017 07:21
  95.77.196.***
  S-au inventat caloriferele electrice pt ciudatii astia, boilere kla baie, instant la bucatarie, frigidere pt pastrat mancarea, congelatoare etc, secolul e XX ( si unu ) !
  16
  16
  Raportează
 • postat de ION
  Joi, 12 Ianuarie 2017 07:19
  5.13.128.***
  Nici noi nu avem apa calda, Ii recomand domnului respectiv sa cumpere un calorifer electric si un boiler, tot e mai bine decat nimic.
  6
  23
  Raportează
 • postat de Locatar Bl.C10
  Joi, 12 Ianuarie 2017 06:52
  5.13.195.***
  Nu este singurul caz de acest gen.
  O batrana din Tiglina 2 este in aceeasi situatie, si cine stie cati mai sunt in Galati :(
  10
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.