Şcolile-şantier se duc de râpă

Şcolile-şantier se duc de râpă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se termină cam patru şcoli pe an * Doar o şeptime dintre şantierele deschise în ultimii trei ani au fost închise * Dintre elevii de azi, numai repetenţii le-ar putea vedea finalizate pe toate * În lipsa fondurilor pentru continuarea investiţiilor, şcolile sunt ameninţate de degradare *

Au visat că vor învăţa sau vor preda în instituţii de învăţământ moderne, mai spaţioase şi dotate cu cele mai noi utilităţi.

Asta credea majoritatea elevilor şi profesorilor atunci când şcolile lor au intrat în reparaţii, reabilitări sau când a început ridicarea unei noi construcţii.

La începutul lui 2010, realitatea e cu totul alta. Pentru că fondurile vin cu ţârâita, previziunile în ce priveşte finalizarea lucrărilor în bune condiţii sunt de-a dreptul sumbre.

Doar 13 lucrări terminate în trei ani

Majoritatea şantierelor din şcoli nu vor fi închise decât peste câţiva ani, asta deşi unele dintre ele sunt deschise încă din 2007. Din cele 91 de instituţii de învăţământ cu lucrări începute în ultimii trei ani, doar 13 au intrat în 2010 cu şantierele complet închise.

Ritmul e „bun”: câte patru pe an… Restul investiţiilor se află în diferite etape. Unele nu au depăşit stadiul de pe hârtie: au studiul de fezabilitate întocmit ori proiectul realizat şi deja contractat.

În cazul altora s-a început lucrarea, fără ca cineva să ştie când va fi terminată.

„S-au deschis şantiere fără o strategie pentru investiţii, banii au fost primiţi pe criterii politice şi gestionaţi prost. În plus, s-au reabilitat şcoli care nu mai aveau populaţie şcolară”, enumeră inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă motivele care au creat situaţia actuală.

O nevoie de 62 de milioane de lei

Pentru ca toate investiţiile să fie terminate în acest an, bugetul alocat Galaţiului de la ministerul Educaţiei ar trebui să fie de cinci ori mai mare decât a fost anul trecut.

Cele mai optimiste prognoze ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi prevăd că în 2010 şcolile gălăţene vor primi pentru continuarea investiţiilor acelaşi buget ca anul trecut.

Adică în jur de 13 milioane lei noi faţă de 62 de milioane cât ar fi necesarul. Mai greu este să împarţi puţinii bani pe care încă nu-i ai.

Prioritare sunt lucrările cărora le mai lipsesc doar câţiva bănuţi ca să fie gata 100 la sută.

În restul cazurilor, istoria investiţiilor va semăna extrem de bine cu balada Meşterului Manole: ce s-a construit într-un an, s-a degradat în următorul.

Două campusuri nu mai primesc bani

Priorităţile vor fi stabilite în următoarea perioadă: „În jur de 3,2 milioane de lei vor reveni şcolilor unde s-a lucrat pe credit de angajament, aşa cum a fost, de altfel, prevăzut într-o hotărâre de Guvern de anul trecut. Restul banilor va merge la câteva investiţii prioritare”, explică inspectorul Doru Resmeriţă.

Printre priorităţile pentru 2010 ar urma să se afle Şcoala „Cuza Vodă”, internatul Grupului Şcolar din Tg. Bujor (fără extinderea şcolii, inclusă în proiectul campusului), construcţia nouă a Şcolii Chiraftei Nr. 2, alte reabilitări în mediul rural.

Două dintre cele mai mari investiţii din judeţul Galaţi, campusurile Colegiului Naţional „Al. I. Cuza” Galaţi şi Grupului Şcolar Industrial Tecuci, nu se află nicidecum pe lista de priorităţi. Despre cum se degradează lucrările de la Tg. Bujor am scris acum câteva zile.

De asemenea, în municipiul Galaţi ar urma să fie terminate lucrările la doar două grădiniţe, Nr. 5 şi cea proiectată în curtea Şcolii 15.

„E mare lucru dacă le terminăm şi pe acestea două. Copilul dumneavoastră în ce grupă e?”, a răspuns ironic inspectorul şcolar general, săptămâna trecută, la întâlnirea cu părinţii gălăţeni, unei mămici care a întrebat ce se va întâmpla cu noua clădire a Grădiniţei nr. 10, aflată în proiect.

Repetent să fii, în şcoală nouă să înveţi

De altfel, cei mai mulţi dintre elevii de azi nu vor mai fi pe băncile şcolilor ca să vadă terminate lucrările din unităţile lor de învăţământ.

Dacă finanţarea primită anul trecut pentru investiţii se va menţine la acelaşi nivel în următoare perioadă, adică de 13 milioane de lei, şantierele din şcoli vor fi închise complet abia peste cinci ani. Doar repetent să fii, ca să ai şanse să mai înveţi într-o şcoală modernă.

Citit 961 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.