Cum puteţi obţine CARDUL european de sănătate

Cum puteţi obţine CARDUL european de sănătate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Gălăţenii care contribuie la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pot obţine un document care le conferă dreptul de a beneficia de anumite servicii medicale gratuite, pe durata deplasării în statele membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi în alte state europene care nu fac parte din spaţiul comunitar. Documentul poartă numele de card european de sănătate şi poate fi obţinut de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Doar în 2015 (ultimele date disponibile - n.r.), CJAS Galaţi a eliberat peste 6.600 de astfel de carduri.

Cardul nu este valabil pe teritoriul României. Documentul este emis individual, pentru fiecare asigurat care îl solicită. Trebuie precizat, totuşi, că documentul nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu intenţia expresă de a beneficia acolo de un tratament medical.

Cum poate fi obţinut

Pentru a primi un card european de sănătate trebuie să completaţi o cerere (disponibilă la sediul CJAS sau care poate fi descărcată de pe site-ul www.cnas.ro/casgl/ - n.r.), pe care mai apoi o depuneţi, alături de o copie după buletin, la sediul CJAS Galaţi. În locul buletinului, pentru copiii care nu au împlinit încă 14 ani, trebuie să aduceţi o copie după certificatul de naştere.

Cardul vă va fi trimis prin poştă, în termen de şapte zile de la înregistrarea în sistem a cererii pe care aţi depus-o. Dacă aveţi nevoie de document într-un termen mai scurt sau dacă tipărirea nu decurge conform planului, veţi primi de la CJAS un certificat provizoriu de înlocuire. Anul trecut, au fost eliberate 234 de astfel de certificate. Tipărirea şi eliberarea cardului este gratuită pentru asigurat, costurile fiind acoperite din Fondul de sănătate. Documentul este valabil un an, perioadă după care poate fi înlocuit printr-o altă cerere.

Cardul european de sănătate a fost introdus în anul 2007, prin Ordinul 559/2006 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Documentul este folosit de românii care merg în străinătate ca turişti, pentru a lucra sau pentru a studia sau din motive familiale. Singura condiţie este ca deplasarea să nu dureze mai mult de un an, adică exact termenul de valabilitate a cardului.

Cardul european conţine un set obligatoriu de informaţii vizibile: numele şi prenumele asiguratului, codul numeric personal al asiguratului, data naşterii, data expirării cardului etc. Documentul este eliberat gratuit şi de el pot beneficia toţi cei care au asigurările medicale plătite la zi.

Citit 6181 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2017 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.