Ce droguri preferă tinerii gălăţeni. Cele mai consumate substanţe interzise în 2016
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Ce droguri preferă tinerii gălăţeni. Cele mai consumate substanţe interzise în 2016
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Canabisul este principalul drog consumat în judeţul Galaţi, în anul 2016. Tendinţa rămâne astfel la fel ca cea din 2015. În 2014, în schimb, majoritatea consumatorilor gălăţeni de droguri preferau noile substanţe psihoactive, aşa numitele NSP. Anul trecut, după canabis, NSP, cocaina şi inhalanţii chimici toxici au fost cele mai consumate droguri în judeţul Galaţi.

Comparativ cu anul 2015, în 2016 a crescut vârsta de debut în consumul de droguri: dacă în 2015 vârsta de debut era de 11 ani, anul trecut au fost înregistrate cazuri de asistenţă a consumatorilor cu vârste minime de 13 ani, potrivit Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Galaţi.

De asemenea, a scăzut uşor şi numărul cazurilor aflate în asistenţă pentru beneficiarii de sex feminin. În anii anteriori, acestea existau în mod accidental, în anul 2015 s-a constat că mai mult de 12 la sută dintre cazurile înregistrate erau de sex feminin. În perioada ianuarie-noiembrie 2016 au fost înregistrate doar şapte cazuri din cele 63 nou-înregistrate ca fiind femei.

Profilul consumatorului de droguri

"O altă tendinţă constă în faptul că a crescut numărul beneficiarilor aflaţi în asistenţă care au finalizate studiile superioare, în rândul acestora prevalând consumul de canabis, precum şi numărul cazurilor de consumatori provenind din familii dezorganizate", a precizat Angela Mihaela Ene, directoarea CRPECA Galaţi, cu ocazia prezentării bilanţului anual al instituţiei pe care o conduce.

Cluburile de noapte, discotecile şi parcurile din municipiul Galaţi sunt locurile în care se consumă cele mai multe droguri, atrag atenţia autorităţile. În acelaşi timp, cei mai mulţi consumatori sunt tineri care au între 16 şi 30 de ani. Şi în 2016 s-a constatat apariţia periodică de noi produse şi substanţe cu efect psihoactiv, droguri al căror statut nu este cuprins în legislaţia în vigoare. Nu în ultimul rând, anul trecut, poliţiştii gălăţeni au capturat 600 de comprimate de MDMA (Extasy) şi 40 de grame de canabis.

Din cauza consumului de droguri, 173 de persoane au ajuns, anul trecut, în unităţile de primiri urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean Galaţi şi de la Spital de Copii "Sf. Ioan".

Citit 1854 ori Ultima modificare Duminică, 29 Ianuarie 2017 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.