REPORTAJ | Mici şi bere, covoare şi perdele. Haos organizat în PIAȚA CENTRALĂ
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

REPORTAJ | Mici şi bere, covoare şi perdele. Haos organizat în PIAȚA CENTRALĂ
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Zona Pieţei Centrale şi străzile înconjurătoare sunt asemenea unui puzzle în care piesele au fost aşezate la întâmplare. Chiar şi aşa, toată această harababură de o diversitate aparent ameţitoare pare guvernată de anumite legi proprii, din moment ce prea puţine s-au schimbat aici, de-a lungul anilor.

În ciuda gerului din dimineaţa de joi, 26 ianuarie, un du-te-vino de gălăţeni coboară şi urcă din tramvaiele şi autobuzele care au capăt de linie la rondoul din Piaţa Centrală. Cu sacoşe sau cu cărucioare pentru cumpărături, după caz, oamenii, în mare parte pensionari, îşi fac loc cu greu în amestecul pestriţ de maşini parcate în dezordine şi mormane înalte de zăpadă murdară. Trotuarele, acolo unde există, sunt ocupate de tonete, motiv pentru care cumpărătorii sunt nevoiţi să meargă pe stradă, ferindu-se de maşini.

Ceea ce te contrariază însă, în şi mai mare măsură, este varietatea de magazine, terase, baruri şi gherete aşezate parcă la întâmplare. Tarabe vechi şi ruginite sunt aşezate lângă tarabe mai noi, din plastic. Magazine de covoare, terase cu mititei, birturi dubioase, pescării, magazine alimentare, de pesticide, de chinezării sau  măcelării, patiserii, florării, tarabe cu plante medicinale sau cu parfumuri şi o tocilărie, toate convieţuiesc paşnic, într-un ghiveci aparent absurd. Mulţi dintre gălăţeni pleacă aşa cum au venit: cu sacoşele goale. "Sunt preţuri mai mari decât în alte pieţe", spune un cetăţean.

Arhitectură de tranziţie

Pe străzile dimprejurul halelor, haosul arhitectonic îl copiază îndeaproape pe cel din piaţă. În ciuda faptului că străzile care urcă dinspre piaţă se întretaie în unghiuri drepte cu străzile paralele cu Coşbucul, dând astfel impresia unui cartier sistematizat, multitudinea de stiluri sau mai degrabă lipsa de stil a clădirilor este izbitoare.

Unele case sunt dărăpănate, în vreme ce altele au fost recondiţionate, fără a respecta însă nimic din aspectul original. Unele dau direct în stradă, în timp ce altele abia se zăresc la capătul unei grădini. Palate cu turnuleţe stau faţă în faţă cu vile văruite în culori ţipătoare. În câte o curte cu asfaltul crăpat rufele puse la uscat au îngheţat. Fiecare dintre aceste case poartă amprenta personalităţii proprietarilor sau, în unele cazuri, a neputinţei şi a indiferenţei acestora.

Amprenta pe care Piaţa Centrală o lasă pe harta oraşului este cea a unui haos organizat.

Fantoma fostului club Traian, ascunsă după blocuri

Dacă în anii 90' era unul dintre cele mai în vogă locuri de distracţie din Galaţi, clubul Traian a ajuns acum o ruină. Cu geamurile sparte, cu pereţii mâzgăliţi cu graffiti şi cu gardul invadat de buruieni agăţătoare, clădirea cu etaj zace acum pustie, între blocuri, undeva între străzile Traian şi Nicolae Alexandrescu.

Unii locatari nu se mai sinchisesc să lase pungile cu gunoi la tomberoanele aflate în apropiere şi aruncă resturile menajere direct în curtea fostului club.

Capace de canalizare desprinse şi surpări de teren pe Basarabiei

Constantin Sandu este proprietarul unei case situată pe strada Basarabiei. Bărbatul ne-a adus la cunoştinţă o problemă cu care se confruntă de ani buni şi pe care niciuna dintre autorităţi nu pare dispusă să o rezolve. Astfel, capacele canalizărilor din respectiva zonă sunt desprinse din balamale, motiv pentru care fac un zgomot sâcâitor ori de câte ori o maşină trece cu roţile peste ele.

"Nu ştiu ce s-ar mai putea face. I-am chemat pe cei de la Apă Canal, au sudat capacele care erau desprinse, însă sudura nu a ţinut mult şi problema a revenit. Nu o singură dată s-a întâmplat şi este stresant", a spus gălăţeanul.

O altă problemă cu care Constantin Sandu se confruntă este reprezentată de o tasare a asfaltului apărută pe trotuar. Bărbatul spune că şi aici ar trebui luate măsuri imediate, deoarece conducta de apă aflată dedesubt ar putea fi strangulată sub greutatea pământului tasat.

Fără trecere de pietoni între Basarabiei şi Eroilor

În ciuda faptului că strada Traian a fost modernizată, ceea ce a schimbat aspectul de târg prăfuit pe care zona îl emana înainte, unele aspecte mai pot fi totuşi îmbunătăţite. Este şi cazul unei treceri de pietoni care ar trebui înfiinţate, undeva între intersecţia cu strada Eroilor şi cea cu Basarabiei. Între aceste două intersecţii, pe o distanţă de sute de metri, pietonii sunt nevoiţi să traverseze neregulamentar o stradă foarte circulată, în lipsa unui marcaj.

Fără hidranţi, fără locuri de parcare şi cu frica hoţilor. Lipsuri peste lipsuri, în centrul oraşului

În ciuda faptului că vorbim de unul din cartierele centrale ale oraşului, locuitorii din Piaţa Centrală se confruntă cu unele probleme pe care te-ai aştepta să le găseşti, mai degrabă, la periferia Galaţiului.

Să găseşti un loc unde să-ţi laşi maşina, în Piaţa Centrală, poate fi o adevărată provocare, mai ales la orele de vârf. Fiecare metru pătrat din jurul halelor şi de pe trotuarele străduţelor din spatele pieţei este ocupat mai tot timpul. Cum trotuarele sunt astfel blocate, pietonii sunt nevoiţi să ocolească pe stradă, ceea ce îi obligă pe şoferi să îi ocolească. Se creează astfel o debandadă de nedescris, care vine în completarea agitaţiei generale.

Culmea, chiar în piaţă, la subsolul halelor cu legume şi fructe, există o parcare subterană, care ar mai putea reduce din aglomeraţie. Locurile de parcare din subteran pot fi însă închiriate doar contra-cost, iar pentru a ajunge acolo trebuie oricum să plăteşti pentru a putea trece de bariera pentru maşini. Nici restul cartierului nu stă mai bine în privinţa locurilor de parcare. Micile parcări din jurul blocurilor sunt mai mereu pline, mulţi locatari lăsându-şi maşinile pe trotuare sau direct pe stradă.

Siguranţa publică, în suferinţă

Un motiv de îngrijorare pentru unii dintre gălăţenii din Piaţa Centrală este lipsa hidranţilor necesari în cazul unui incendiu. "Nu mi se pare normal ca pe străzile astea să nu existe hidranţi, măcar unul la 50 de metri. Sunt case destul de vechi pe aici, în unele se face încă focul cu lemne şi mai există şi numeroase magazii în care sunt depozitate diverse lucruri. În cazul unui incendiu, focul se poate întinde foarte repede. Cred că autorităţile ar trebui să ia măsuri în această privinţă", a spus Ahille Tănase, unul dintre locuitorii din cartier.

Tot la capitolul "de îmbunătăţit" se înscrie şi problema siguranţei publice. "Au loc multe furturi în cartier. Unei vecine, un hoţ i-a smuls lanţul de aur de la gât. A depus plângere, însă ce şanse sunt să fie găsit? Mai ştiu un caz în care unei femei i-a furat portofelul din mână, în timp ce se afla pe o cărare dintre blocuri. Şi aici, autorităţile mai au de lucru", a spus un alt gălăţean.

Câinii fără stăpân îi împart pe locuitorii din Piaţă în două tabere

Mai multe haite de câini maidanezi, dintre care unii agresivi, îşi fac veacul prin Piaţa Centrală. Cu ajutorul unor locuitori miloşi care le asigură hrana zilnică, patrupedele fără stăpân se înmulţesc într-o veselie printre blocuri. Chiar în timpul vizitei noastre de joi, 26 ianuarie, am surprins câţiva maidanezi care lătrau furioşi la un alt câine zărit peste stradă. Nici bicicliştii care trec prin dreptul intersecţiei dintre Traian şi Eroilor nu sunt iertaţi, mulţi alegând să o ia la pas pe lângă bicicletă, până ce depăşesc haita cu pricina.

Mai mult, în lunile de vară şi în perioada de împerechere, în cartier se stârneşte un adevărat vacarm, pe timpul nopţii, spre disperarea locatarilor treziţi în concertul de lătrături. Astfel, au loc numeroase certuri între vecinii deranjaţi de zgomot şi cei care le aduc de mâncare câinilor.

Fosta farmacie Ţinc, o casă de colecţie

Pe străzile Traian şi Tecuci se află mai multe clădiri vechi, majoritatea lăsate în paragină. Din altele, case negustoreşti altădată înfloritoare, a mai rămas doar amintirea. Din acest punct de vedere, clădirea în care a funcţionat Farmacia Ţinc şi care acum adăposteşte Muzeul "Casa Colecţiilor" este o excepţie fericită.

Arhitectura clădirii are o influenţă vieneză, cu bogate decoraţii florale realizate în stuc, pe faţadă, îmbinate cu cărămidă aparentă.

Aceste decoraţii florale în stuc se reiau în registrul superior, extrem de ornamentat, la brâul care desparte cele două nivele. În anul 1908, clădirea apare menţionată într-un dosar de arhivă pe strada Codreanu, numărul 50 şi pe strada Traian, numărul 36, proprietar fiind Constantin Ţinc, potrivit Direcţiei de Cultură Galaţi.

Joi, venim în Fileşti

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 26 ianuarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în cartierul Fileşti, la staţia traseului 25 de la intrarea în cartier, pentru a le sugera autorităţilor ce trebuie schimbat în zona dumneavoastră.

Dacă nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 6137 ori Ultima modificare Duminică, 29 Ianuarie 2017 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.