* Dacă vor fi organizate tot cu supraveghetori din aceeaşi şcoală, testele nu vor avea niciun efect * Ar trebui schimbate programele şi sistemul de predare pentru ca elevii să facă faţă unui asemenea examen *
Elevii claselor a VIII-a, dar şi profesorii şi părinţii lor vor începe anul şcolar cu un nou stres: iar se schimbă sistemul de admitere. Mai rău decât atât, tezele cu subiect unic, cu care se obişnuiseră deja, vor fi înlocuite cu teste PISA, cele la care elevii români au obţinut printre cele mai proaste rezultate din lume, clasându-se pe locul 47 la ştiinţe, 48 la lectură şi 45 la matematică din cele 57 de ţări testate.
Cei mai mulţi oameni ai şcolii din Galaţi cu care am stat de vorbă sunt dezamăgiţi de această nouă formulă aleasă de Andronescu, care schimbă un tip de examen cu un altul, dar nu aduce îmbunătăţiri sistemului de selecţie.
Directorii şi profesorii de la liceele de elită ne-au declarat că sperau ca ministrul să lase instituţiile de învăţământ să-şi organizeze admiterea, printr-un sistem propriu, dacă tot se vorbeşte despre descentralizarea învăţământului.
„O soluţie neinspirată”
Printre adepţii admiterii organizată de fiecare liceu se numără şi inspectorul general-adjunct Mitică Dudău. Acesta ar opta pentru o variantă combinată: „Testele naţionale, teze cu subiect unic sau teste PISA, dacă se vor da tot în şcoală, cu supraveghetori profesori ai şcolii, nu vor reprezenta decât o soluţie neinspirată. Ar fi trebuit liceele să-şi facă singure admiterea, după care să se organizeze repartiţie computerizată”.
Da, doar la nivel naţional
Inspectoarea general-adjunctă Laura Marin crede şi ea că orice test va avea valabilitate dacă va fi organizat la nivel naţional: „Dacă iar se va face la nivelul şcolii, nu vom avea garanţia că totul va fi corect”, spune inspectoarea general-adjunctă.
Aceasta susţine că în ceea ce priveşte dificultatea elevilor români în rezolvarea unor cerinţe cu aplicaţie practică nu ar fi o problemă, pentru că toţi elevii ar porni cu acelaşi handicap şi nu va fi un examen care musai trebuie promovat, ci doar un test pentru ierarhizare.
Pentru teste PISA trebuie schimbată programa
Directoarea Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Luminiţa Nichita, crede că trecerea la teste PISA ar trebui făcută după o schimbare a programei şcolare:
„La noi se pune încă accent pe informaţie, nu pe aplicarea în practică a cunoştinţelor. Or, prin testele PISA se evaluează tocmai această capacitate de a aplica practic cele învăţate. La noi orele de la şcoală sunt bazate pe transmitere de informaţii, mai puţin pe aplicaţii practice, de aceea elevilor le va fi destul de greu”, crede directoarea de la „Elena Doamna”.
Sunt necesare mai multe schimbări
„Actualele teze unice nu pot constitui o modalitate credibilă şi echitabilă de testare a capacităţilor elevilor, de aceea o schimbare e binevenită” consideră profesoara Eugenia Olariu, de la „Spiru Haret” din Tecuci. Aceasta susţine că testele PISA vor diferenţia elevii nu în funcţie de cât de multe ştiu, ci în funcţie de ceea ce reuşesc să realizeze cu ceea ce ştiu.
„O asemenea testare necesită, însă, o pregătire foarte serioasă, astfel încât să eliminăm hibele vechiului sistem de evaluare (respectiv, posibilitatea fraudării şi realizarea de ierarhii neconforme cu realitatea). Trebuie intervenit la nivel de obiective, de programe şcolare, trebuie regândită atât predarea, cât şi evaluarea curentă, vor fi necesare noi stagii de formare a profesorilor”, crede Eugenia Olariu.
„Testele PISA, altceva decât ce se face în şcoala românească”
De aceeaşi părere s-a arătat şi inspectoarea de limba şi literatura română Nicoleta Crânganu, care consideră că introducerea testelor PISA ca sistem de admitere la liceu necesită întâi schimbarea sistemului de învăţământ:
„Testele PISA sunt cu totul altceva decât se face în şcoala românească. Pun accent pe aplicarea competenţelor pe care le dobândesc elevii, ori acest lucru la noi se face foarte puţin. Va trebui să schimbăm programa, tipul de predare, tipul de evaluare şi tipul cunoştinţelor. Profesorii ar trebui să urmeze cursuri de formare”, spune Nicoleta Crânganu.
Inspectoarea de limba română consideră însă că schimbarea radicală a feţei învăţământului după chipul şi asemănarea testelor PISA ar fi un dezavantaj: „Ar trebui să nu ne lăsăm furaţi de stilul acesta de şcoală, care pune accent pe elevul descurcăreţ, în dezavantajul acumulării de cunoştinţe”.
„Ar trebui să păstrăm un echilibru, pentru a ne putea păstra inteligenţa noastră românească, care s-a dovedit a fi un lucru bun până acum. Trebuie avut în vedere că noi nu avem cum să importăm inteligenţe, aşa cum se întâmplă cu America. Noi trebuie să ne bazăm pe oamenii pe care şcoala noastră îi formează, de aceea nu ne permitem luxul să minimalizăm rolul teoriei în şcoală”.
Deocamdată, elevii claselor a VIII-a nu ştiu ce surprize le vor aduce aceste teste PISA. Cert este că Ministerul Educaţiei are obligaţia de a publica până la 1 septembrie metodologia de organizare a examenului.