Colegiul „Mihail Kogălniceanu”, un şantier în aşteptarea elevilor

Colegiul „Mihail Kogălniceanu”, un şantier în aşteptarea elevilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E greu de crezut că peste două săptămâni, când va începe anul şcolar, elevii de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” vor avea unde să înveţe. Băncile sunt îngrămădite toate pe holuri, iar în fiecare clasă e un şantier în lucru. 

Instituţia a intrat într-un program de reparaţii capitale încă din 2007, dar lucrările nu sunt finalizate nici acum şi nici nu sunt semne că se vor termina prea curând. Ce se întâmplă cu această unitate de învăţământ ne-a spus directorul Ioan Sava:

„În 2007 am primit fonduri de la Guvern pentru reparaţii capitale. Clădirea e veche din anii 60 şi de atunci nu s-a efectuat nicio astfel de lucrare.  Ne săturasem iarna să stăm şi că cârpim caloriferele care se spărgeau tot timpul. S-a făcut proiect, s-au licitat lucrări în valoare de 6,7 miliarde de lei vechi. În 2007, am primit 2,6 miliarde cu care am schimbat gemurile la exterior. Aveam nişte ferestre atât de stricate, că intra zăpada în clasă, de vânt ce să mai vorbim”.

„În 2008, nu am mai primit nici un ban de la Guvern, nici în 2009. Deja am început să mă alarmez.  M-am plâns în toate părţile. Abia în vară, am primit de la Primărie 2,8 miliarde, din care s-au achitat deocamdată doar 700 de milioane”.

„Dar firma s-a reapucat de lucru. A schimbat instalaţia termică, a văruit şi a pus lambriuri. Nu s-au montat caloriferele şi va fi o problemă dacă nu vom primi bani ca să le punem până la sfârşitul lui octombrie”, ne declară Ioan Sava.

Acesta mai spune că patronul firmei care efectuează reparaţiile i-a promis că până pe 14 septembrie, când începe şcoala, va finaliza o parte dintre lucrări astfel încât elevii să poată intra în clase.

„Ca şi în 2007, vom începe anul şcolar într-un şantier. Şi atunci am pus ferestrele tot toamna, şi am eliberat câte două clase prin rotaţie. Aşa se va întâmpla probabil şi în cazul caloriferelor”, susţine directorul.

Deocamdată, parchetul dislocat pentru refacerea instalaţiei de căldură nu va putea fi înlocuit şi va rămâne aşa, cu găuri, până la sfârşitul anului şcolar.

Este anormal ca elevii de la unul dintre cele mai bune licee din oraş să înveţe în astfel de condiţii, pentru că banii de la Guvern destinaţi şcolilor şi în 2008 şi în 2009 au fost   distribuiţi pe criterii politice.

Măcar în ultimul ceas, autorităţile au considerat că trebuie să ia totuşi măsuri: „Domnul inspector general face demersuri la Primărie ca să mai primim 2 miliarde pentru a finaliza lucrările”, mai spune  Ioan Sava.

Citit 1465 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.