Război juridic fără sfârşit între Agrogal şi oamenii din Bădălan

Război juridic fără sfârşit între Agrogal şi oamenii din Bădălan
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

De ani de zile, reprezentanţii societăţii Agrogal, fostă de stat, actualmente privată, se chinuie să îi evacueze pe locuitorii din "cartierul agricultorilor", pentru a pune la pământ blocurile din zonă. Evacuarea, însă, nu poate fi făcută atât de simplu, pentru că unii oameni sunt proprietari pe apartamente, iar alţii au dovedit în instanţă că au drepturi de chiriaşi.

La începutul lunii martie, pe terenul deţinut de Agrogal în Bădălan a fost scandal mare. Reprezentanţii companiei au executat silit mai mulţi oameni care stăteau în zonă fără titlu locativ, în baza unor sentinţe judecătoreşti.

Numai că Agrogal nu a obţinut sentinţe favorabile în toate speţele. Vasile Stratula este unul dintre cetăţenii care a reuşit să câştige un astfel de proces cu SC Agrogal SA şi să dovedească că, deşi nu are contract de chirie, are dreptul, conform legii, să locuiească în zonă. "Angajaţii Agrogal au intrat cu forţa în apartamentul meu, în timp ce eu nu eram acasă. Au rupt uşa, au spart geamurile, au făcut prăpăd. Au încercat să mă scoată cu forţa din Blocul 1, unde locuiesc şi eu, şi copilul meu. Am dat societatea din nou în judecată şi de data asta am câştigat", ne-a explicat cetăţeanul.

Chiriaş legal, fără contract

În motivarea instanţei se arată că Vasile Stratula are toate drepturile legale ale unui chiriaş cu acte, deşi acestea nu există. "Pe fondul cauzei, apelul este admis, motivat de faptul că nu se poate dispune evacuarea apelantei din imobil înainte de rezilierea contractului de închiriere. Este adevărat că nu există un contract de închiriere încheiat în formă scrisă, însă s-a dovedit existenţa unui contract de închiriere prin faptul plăţii unor sume de bani cu titlu de chirie şi utilităţi către SC. Agrogal SA. Astfel, se apreciază că acţiunea de evacuare ar trebui să fie subsidiară unei acţiuni prin care să se solicite rezilierea contractului de închiriere", se arată în hotărârea instanţei.

De altfel, tot în documentele juridice emise de Tribunalul Galaţi se menţionează că "forma scrisă a contractului de închiriere este cerută numai pentru dovedire, nu şi pentru validitate, acest tip de contract putând fi încheiat în mod legal şi în formă verbală".

Locatari puţini, dar determinaţi

Din cele 117 apartamente din "cartierul agricultorilor", mai sunt locuite aproximativ jumătate. Unii oameni au plecat fiind evacuaţi cu forţa, alţii de bunăvoie. "Au plecat speriaţi. Nu au vrut să le fie stricate lucrurile, să le fie sparte casele. La asta s-a ajuns, din păcate. Sunt oameni care stăteau aici de 30 de ani, oameni pentru care acest loc era acasă. Mai sunt alţii care, deşi au buletin aici, nu pot locui în cartier pentru că e situaţia incertă", ne-a mai explicat Vasile Stratula. "Noi, cei care am rămas, nu vom pleca uşor. Eu nu accept să fiu dat afară din casa în care mi-am crescut copiii, pe care am renovat-o, pentru care am plătit chirie atât timp, doar pentru că aşa vrea cineva", a conchis Vasile Stratula.

Fără apă, fără curent electric

Locuitorii cartierului trăiesc, de mai bine de trei luni, în condiţii similare Evului Mediu. "Nu mai avem apă potabilă, nu mai este nici curent electric. E păcat că nu avem branşamente individuale. Noi am plătit mereu la Agrogal, care a plătit mai departe către Electrica şi Apă Canal. Acum, nici cisterna cu apă nu mai vine în cartier. Vă daţi seama la ce s-a ajuns? Ce forme de şantaj? S-au gândit că, dacă ne lasă fără utilităţi, vom pleca singuri. Nu vom pleca, însă!", ne-a mai declarat Vasile Stratula.

Blocurile se scufundă încet şi sigur

În încercarea de a asculta şi versiunea celeilalte părţi, am mers la sediul Agrogal pentru a sta de vorbă cu directorul instituţiei. Nu l-am găsit la birou, din nefericire, iar angajaţii societăţii ne-au spus că dânsul nu doreşte să comenteze pe acest subiect şi că nici societatea nu vrea să ofere detalii privind situaţia creată.

Asta deşi, cu doar doi ani în urmă, fostul director, Dragomir Dumitrache, ne oferea un punct de vedere solid privind motivele pentru care doreşte să îi evacueze pe locuitorii cartierului. "Am convocat o comisie de specialitate, pentru a expertiza starea blocurilor, iar specialiştii s-au speriat. Au zis că unele blocuri sunt înclinate din cauza noroiului pe care sunt construite şi că, la un moment dat, vor cădea. Astfel, noi i-am înştiinţat pe oameni să părăsească acele clădiri, pentru a nu îşi pune viaţa în pericol, cu menţiunea că noi nu ne asumăm responsabilitatea în eventualitatea unei astfel de tragedii", ne explica acesta, într-un material apărut pe 15 august 2015.

De atunci, conducerea societăţii s-a schimbat, iar singura modalitate de a obţine câteva cuvinte de la reprezentanţii SC Agrogal SA, fie ele şi "nu comentăm", este de a merge la sediul societăţii.

Nu se văd soluţii

Oricum ar fi, un lucru este cert. Războiul juridic şi declarativ dintre locuitorii "cartierului agricultorilor" şi societatea Agrogal este departe de a se fi încheiat. Asta deşi durează, deja, de ani buni!

Citit 3538 ori Ultima modificare Duminică, 06 August 2017 22:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.