Gălăţenii, supăraţi că autobuzele nu aşteaptă ultimele trenuri

Gălăţenii, supăraţi că autobuzele nu aşteaptă ultimele trenuri
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Un banc zice că durata unui minut depinde de care parte a uşii WC-ului te afli.

Cam la fel se întâmplă şi cu gălăţenii care ajung acasă, noaptea târziu, cu trenul de Braşov: sunt „prinşi” între minutele CFR-ului şi minutele Transurb. O întârziere de doar două minute a trenului, ceea ce ar fi „devreme” pentru CFR, se poate transforma în „târziu” pentru Transurb.

Concret, trenul de Braşov ajunge în Gara Galaţi la ora 23,02. Ultimele autobuze ale Transurb, cele care, în mod normal, trebuie să aştepte şi pasagerii acestui tren, pleacă din staţia de la gară după următorul program: traseele 22, 26 şi 36 – la ora 23,00, traseul 9 – la ora 23,03, traseul 20 – la 23,05, traseul 29 – la 23,06 şi traseul 15 – la ora 23,15.

Directorul Transurb, Genica Totolici, spune că „după ora 23,00, avem o mulţime de autobuze la gară, spre toate zonele oraşului, şi regula este ca ultimele autobuze care pleacă să aştepte şi ultimii pasageri. Noi am planificat aceste trasee după Mersul trenurilor, dacă ei l-au modificat... De obicei, se aşteaptă trenul”.

Privind cifrele de mai sus, vedem că, din start, trei trasee sunt programate să plece mai devreme cu două minute faţă de ora la care soseşte trenul respectiv în gară: 22 (spre Micro 40), 26 (Micro 13) şi 36 (spre Comat). Traseul 9 (cu destinaţia Ţiglina III, Cimitirul Sf.Lazăr) are plecarea la numai un minut de la sosirea trenului, 20 (Complex Siret) – la două minute, 29 (Micro 19) – la trei minute, iar cel mai târziu, după 13 minute, pleacă traseul 15, care este însă şi cel mai scurt, adică până în Piaţa Centrală. Cu toate astea, directorul Transurb spune că regula este ca autobuzele să aştepte şi pasagerii trenului de Braşov. Am întrebat-o ce se întâmplă dacă trenul întârzie câteva minute: „Patru-cinci minute nu sunt o problemă. Nu pleacă niciun autobuz din gară până nu vin călătorii. Totuşi, nu poţi să ţii şoferii foarte mult, pentru că ei sunt plătiţi la oră”.

Admiţând că trenul de Braşov soseşte fix la ora programată, tot sunt necesare câteva minute până ajungi în staţia de autobuz. Dacă vii de la peronul 1, problema nu e aşa de mare, pentru că treci prin clădirea gării şi dai fix în stradă. Dacă trenul soseşte la alt peron, e mai complicat: trebuie să urci un etaj cu liftul sau pe scări, după care cobori tot pe scări. Dacă ai după tine un troller şi încă una-două paporniţe, plus un copil de mână, faci lejer mai mult de cinci minute. Te mai aşteaptă Transurb?

Poza de mai sus a fost făcută duminică noaptea, când trenul a întârziat numai patru minute, pe ceas. Călătorii care au ajuns în staţie au găsit un singur autobuz, traseul 15, numai până la piaţa mare. Celelalte plecaseră. 

„Vrem ca, din septembrie, să solicităm Consiliului Local prelungirea orarului, pentru că este şi trenul de Cluj, care vine mai târziu, pe la 23,15-23,20”, ne-a mai spus Genica Totolici.

Apropo, trenul de Cluj, care vine prin Iaşi şi străbate cam jumătate de ţară, are acum sosirea programată la 23,10. Acesta este, de fapt, ultimul tren, dar pe el nu-l mai aşteaptă nimeni, poate doar taxiurile staţionate la bordură şi la care ceasul are minute mult mai „rapide”.

Citit 8071 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 02:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.