Aberaţii - Învăţătorii, mai prost plătiţi decât portarii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Viorel Dolha, ne-a trimis la redacţie o scrisoare prin care ne informează despre câteva situaţii aberante conţinute de noua grilă de salarizare.

„Prin menţinerea funcţiei de institutor s-a ajuns la situaţii absurde ca în învăţământul primar, lucrând chiar la aceeaşi clasă, să fie salarizat mai bine cel cu studii mai puţine. Solicităm încadrare şi salarizare egale la muncă şi studii egale. Aceasta se poate face doar prin eliminarea funcţiei de institutor şi încadrarea celor care atâta timp au fost discriminaţi, după caz, fie ca profesori cu studii superioare de scurtă durată, fie ca profesori cu studii superioare de lungă durată.

Prin inventarea funcţiei de institutor se ajunge ca de fapt un cadru didactic cu liceul pedagogic şi studii superioare de lungă durată şi masterat să poată ajunge la finalul carierei la o încadrare maximă de 2,95, iar colegul său care predă la aceeaşi clasă, dar are după un liceu agricol doar studii superioare de scurtă durată să poată ajunge la 3,40 (deci invers proporţional cu studiile!).

În timp ce institutorul, deşi are studii de lungă durată şi masterat, nu va putea depăşi la finalul carierei pragul de 2,95 de puncte, colegul său care a terminat orice liceu şi a făcut facultate de lungă durată, dar lucrează ca profesor, va ajunge la 4,25 de puncte.

De unde această diferenţă, când norma institutorului este egală cu a profesorului, iar studiile sunt de lungă durată pentru amândoi? Strigător la cer este că prin inventarea funcţiei de institutor se ajunge ca de fapt un cadru didactic cu studii superioare de lungă durată în primii ani de carieră este mai prost plătit decât angajaţi cu studii medii din şcoală, precum portarul, şoferul, magazinerul, administratorul”, ne scrie Viorel Dolha.

Acesta susţine că, dacă legile educaţiei vor continua să conţină prevederi discriminatorii şi aberante în privinţa încadrării în învăţământul primar şi preşcolar, va lansa un apel pentru boicotarea începutului de an şcolar la ciclul primar şi preşcolar, pichetarea MECI şi a Guvernului, şi va demara o serie de acţiuni în instanţă.

Citit 743 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.