Masterate pentru toată lumea la „Dunărea de Jos”

Masterate pentru toată lumea la „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Număr mare de locuri la buget * Unele facultăţi sunt deja la a doua sesiune * Taxa de înscriere este 100 de lei * Media minimă de admitere este 7,00 *

Emoţiile admiterii se mută de la absolvenţii de liceu la licenţiaţi. După ce ieri, 8 septembrie, a fost ultima zi de depunere a dosarelor pentru sesiunea a doua de admitere la facultate, în următoarele zile e rândul absolvenţilor de facultate să îşi caute locul potrivit la masterat.

Universitatea „Dunărea de Jos” scoate la concurs un număr impresionant de locuri, atât subvenţionate de stat, cât şi cu taxă, la cele mai diverse specializări. Este vorba despre 564 de locuri la buget şi 1.181 cu taxă.

Numărul total al locurilor a fost mai mare, însă o serie de facultăţi deja au organizat examen de admitere în sesiunea din iulie. Chiar şi acestea mai au unele locuri disponibile, rămase neocupate după prima rundă de admitere.

Oferta facultăţilor tehnice

Astfel, Facultatea de Mecanică scoate la concurs 100 de locuri la buget şi 100 la taxă, în două domenii: Inginerie mecanică şi Inginerie industrială. Fiecare dintre aceste două domenii are alocate câte patru masterate, însă în final se vor organiza doar cinci, în funcţie de opţiunile candidaţilor.

Facultatea de Nave are un singur domeniu, Inginerie navală şi navigaţie, cu două programe de masterat: Arhitectură navală şi Tehnologii avansate în construcţii navale (ambele în limba engleză). Pentru acestea, Universitatea „Dunărea de Jos” a alocat 36 de locuri la buget şi 35 la taxă.

Facultatea de Inginerie Electrică şi Electronică, una dintre facultăţile care a organizat deja admitere, mai are 3 locuri la buget şi 12 la taxă pentru două domenii: Inginerie electrică şi Inginerie electronică şi telecomunicaţii.

Şi Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor este la a doua sesiune de admitere de anul acesta, în urma examenului din iulie rămânând libere doar un singur loc la buget şi 39 la taxă pentru domeniul Calculatoare şi tehnologia informaţiei, plus alte 47 de locuri cu plată la domeniul Ingineria sistemelor.

Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor are două domenii: Ingineria Materialelor, pentru care scoate la concurs 20 de locuri la buget şi 10 la taxă, şi Ingineria mediului, unde sunt disponibile 30 de locuri subvenţionate şi 40 cu plată.

Deşi a organizat admitere şi în luna iulie, Facultatea de Inginerie Brăila încă mai are locuri multe la două masterate în domeniul Ingineria mediului: 26 la buget şi 20 la taxă. Dintre cele două va fi rulat unul singur, în funcţie de opţiunile candidaţilor.

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor are o ofertă foarte consistentă: cinci masterate, grupate pe trei domenii:

-    Ingineria produselor alimentare (cu trei masterate: Controlul, expertizarea şi siguranţa alimentelor - 25 locuri la buget, 35 la taxă,

-    Ştiinţa şi ingineria alimentelor - 25 locuri la buget, 35 la taxă şi Ştiinţa şi

-    Ingineria bioresurselor acvatice - 25 locuri la buget, 20 la taxă),

-    Inginerie şi management (masteratul Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism - 22 locuri la buget, 40 la taxă), 

-    Ştiinţe inginereşti aplicate (masteratul Biotehnologia resurselor naturale - 22 locuri la buget, 20 la taxă).

Locurile la facultăţile netehnice

Facultatea de Litere are trei masterate la domeniul de licenţă Limbă şi literatură: Teoria şi practica textului - 20 de locuri la buget, 26 la taxă, Traducere şi interpretariat - 19 locuri la buget, 27 la taxă şi Discurs specializat. Terminologii. Traduceri - 19 locuri la buget, 27 la taxă.

Facultatea de Ştiinţe şi-a ocupat locurile la buget încă din prima sesiune, astfel că mai scoate doar 52 de locuri la taxă pentru trei domenii: Fizică, Ingineria mediului şi Matematică.

La Facultatea de Istoria, Filozofie şi Teologie a mai rămas un singur loc la buget după sesiunea iulie, la domeniul Istorie, acolo unde mai sunt totuşi 18 locuri la taxă. La domeniul Filozofie mai sunt disponibile 5 locuri la taxă, iar la Teologie alte 13 locuri cu plată.

O ofertă consistentă vine şi din partea Facultăţii de Ştiinţe Economice. La cele 5 domenii (Finanţe, Contabilitate, Merketing, Economie şi afaceri internaţionale, respectiv Management) sunt disponibile 110 locuri subvenţionate şi 400 cu taxă.

Facultatea de Drept are un singur masterat, Dreptul European al afacerilor, pentru care scoate la concurs 30 de locuri la buget şi 70 la taxă.

În fine, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport are pentru cele două masterate (Managementul activităţilor sportive şi Kinetoterapie la domiciliu) 30 de locuri plătite de stat şi 90 cu taxă.

Înscrierile au loc până vineri, 11 septembrie, urmând ca interviurile şi probele de departajare, acolo unde este cazul, să se desfăşoare între 12 şi 17 septembrie, facultăţile stabilindu-şi singure zile de concurs. Taxa de înscriere este de 100 de lei, iar nota minimă de admitere este 7,00.

Cât costă un an de studiu

Taxa de studii pentru cei admişi pe locurile cu plată variază între 2.200 de lei şi 3.300 de lei pe an. Doar trei facultăţi practică tariful maxim: Litere, Ştiinţe Economice şi Nave. La restul facultăţilor, taxa anuală este de 2.200 de lei.

Comentariu foto: Masteratele de la Universitatea „Dunărea de Jos” au avut până acum mare căutare

Citit 2752 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.