Săptămâna Mondială a Alăptării la Sân

Săptămâna Mondială a Alăptării la Sân
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi marchează, începând miercuri şi până duminică, Săptămâna Mondială a Alăptării la Sân. Medicii recomandă, de regulă, această modalitate de hrănire a sugarului datorită faptului că laptele matern asigură „o creştere fizică şi psihică echilibrată, protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea desfăşurării lor”, ne informează DSJP.

Alte avantaje ale laptelui matern: este uşor digerabil, steril şi are temperatură optimă. Potrivit sursei citate, copiii alăptaţi de mame prezintă un risc mai mic de a deveni obezi în adolescenţă şi la maturitate şi sunt mai puţin expuşi riscului de dezvolta alergii şi  astm bronşic, în cazul în care modalitatea de hrănire nu se modifică pentru o durată de cel puţin patru luni.

Spre deosebire de laptele praf, cel matern  „favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, a dentiţiei şi a vorbirii; asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă”, susţin specialiştii din cadrul DJSP.

Copiii hrăniţi încă din primele zile cu lapte praf se pot alege cu alergii la proteinele laptelui de vacă, manifestate prin diareea cronică, scădere în greutate şi erupţii specifice.

Proaspăta mamă care îşi alăptează copilul are, de asemenea, avantaje majore în ceea ce priveşte propria sănătate. Spre exemplu, alăptarea oferă un grad ridicat de protecţie împotriva cancerului la sân şi a celui ovarian. De asemenea, riscul de a dezvolta forme severe de osteoporoză postmenstruală scade.

Nu în ultimul rând, hrănirea celui mic doar cu lapte praf are mari dezavantaje pe plan financiar, produsele de bună calitate nefiind tocmai ieftine, în acest moment.

Citit 903 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.