Ce schimbări îi aşteaptă pe elevi?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai puţine cursuri în orar şi materie redusă, aşa va arăta, pentru un licean, o zi de şcoală din anul 2009-2010. Elevii de clasele IX-XII vor studia, în funcţie de profil, 29 - maxim 32 de ore săptămânal, faţă de 33 până la 37 câte aveau până acum.

Ministerul Educaţiei a schimbat şi programele şcolare la unele discipline, nu numai la nivelul liceului, dar şi la gimnaziu şi la ciclul primar.

Ora de consiliere, un mister

Cu atâtea modificări operate într-o perioadă scurtă, profesorii nu ştiu încă modul în care vor fi aplicate unele dintre ele. Spre exemplu, la liceu, ora de consiliere şi orientare (dirigenţia) nu mai apare în planul-cadru, iar cei de la minister întârzie să reglementeze statutul acestei discipline.

Ca urmare, liceenii nu ştiu dacă dirigenţia se desfăşoară la fel ca înainte, sub forma discuţiilor în clasă, dacă înseamnă activităţi extracurriculare ori dacă participarea la curs va fi opţională.

Sportul, 1+2

Cât despre discuţiile stârnite în legătură cu ora de sport, a rămas bătut în cuie: la liceu, o oră de educaţie fizică pe săptămână, inclusă în programul normal, la care se adaugă două ore de sport, ca activităţi extracurriculare. Cum vor fi împărţite în orarul elevilor, ce sporturi vor face şi, mai ales cum vor reuşi profesorii să îi atragă într-o activitate extracurriculară fără a le da sentimentul că le încarcă programul, rămâne de văzut.

Programe noi, cu manuale vechi

Prin modificările aduse curriculei, elevii ar trebui să îşi dezvolte competenţele, adică ar trebuie să înveţe să aplice cunoştinţele în situaţii diferite, nu să le reproducă mecanic. Totuşi, deşi multe din programele şcolare s-au modificat, elevii vor învăţa după manualele realizate în anii trecuţi, reeditate.

Citit 798 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.