Examenele naţionale s-au schimbat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şi în acest an, prima zi de şcoală aduce o nouă reformă a sistemului de evaluare a elevilor. Structura bacalaureatului s-a simplificat, iar tezele cu subiect unic au fost înlocuite cu o singură testare naţională în clasa a VIII-a.

Dacă gimnaziştii au aflat ce noutăţi îi aşteaptă înainte de începerea cursurilor, liceenii încep anul şcolar fără să cunoască exact metodologia sau calendarul bacalaureatului, documente care, deşi aprobate, nu au apărut încă în Monitorul Oficial.

Bacalaureat pe competenţe

Elevii care intră acum în clasa a XII-a vor susţine trei probe scrise: una la limba şi literatura română, a doua la matematică sau istorie, în funcţie de profil, şi la alegere din disciplinele la alegere din aria specifică specializării. Pentru a putea intra în examenul de bacalaureat, candidaţii trebuie să obţină  trei tipuri de certificate  de competenţe: la limba română, o limbă străină şi utilizarea calculatorului.

Testare de tip internaţional

În locul tezelor cu subiect unic, susţinute în clasele a VIII-a şi a VIII-a, elevii vor da o singură testare naţională, programată în ultimul an de gimnaziu, în luna mai. Testarea constă într-un examen de două ore la limba şi literatură română şi un altul, la matematică, cu aceeaşi durată. Subiectele vor avea structura evaluărilor de tip internaţional.

Admiterea la liceu, tot computerizat

În 2010, intrarea în clasa a IX-a se va face tot prin repartiţie computerizată, dar media de concurs se va calcula ţinând cont şi de nota de la Testarea naţională. Anul viitor, media se va calcula astfel: 25 la sută - media tezelor din clasa a VII-a, 25 la sută - media la Testarea naţională, 50 la sută - media generală de absolvire a gimnaziului.

Citit 733 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.