Clopoţelul sună a jale

Clopoţelul sună a jale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai nemulţumiţi şi mai bulversaţi ca oricând, profesorii vor intra astăzi, totuşi, la clase. Nu se ştie, însă, pentru câtă vreme, întrucât sindicatele anunţă participări la proteste.

Deocamdată, oamenii şcolii îşi doresc să se apuce de treabă, aşa cum au fost ei obişnuiţi să facă. Dar nu ştiu nici măcar ce schimbări vor fi, întrucât metodologiile de examen şi programele au fost publicate cu o zi-două înainte de începerea şcolii, chiar dacă ar fi trebuit date publicităţii înainte de 1 septembrie. Azi sună clopoţelul, dar profesorii cred acesta că va prevesti numai lucruri rele.

Laila Chitic (CNVA – foto 2): „Cred că va fi un an greu, care va adânci diferenţa dintre profesorii mai în vârstă, care deşi sunt nemulţumiţi, îşi vor face treaba, pentru că aşa s-au obişnuit, şi cei mai tineri, care ştiu carte, dar vor munci atât cât vor fi plătiţi”.

„Va fi un an în care se va vedea clar lipsa excelenţei. Vom scoate elevi mediocri şi submediocri, buni pe piaţa de muncă a UE. Nu are cum să fie un an cu plus: nu ştim numărul de ore, ce cuprinde programa exact. Avem programe noi, cu manuale vechi. Legea nu e terminată, nu e nimic clar. Nu are cum să fie de bun augur.”

Programe noi, manuale vechi

Corneliu Goldu (CNVA – foto 3): „Să trăiţi ca profesorii! Ca profesorii cu gradul I, i-a spus lui Băsescu un cadru didactic la o emisiune recentă. Vă daţi seama că nu mai sperăm nimic bun de la actualii guvernanţi pe plan financiar. Referitor la schimbări. S-au făcut din pripă. Eu am clase de-a V-a, a VIII-a şi a XII-a. Nu ştim nimic clar despre cum se vor desfăşura testele şi bacalaureatul. Să se publice cât mai repede tipuri de teste”.

„Părinţii şi elevii sunt îngrijoraţi. Am primit la consfătuiri un morman de informaţii, dar nimic concret. Pe 4 mai se vor da testele naţionale şi noi nu ştim ce să spunem elevilor să pregătească. În semestrul al II-lea, cei de-a XII-a dau proba de competenţe la română şi nu ştim ce va conţine. Dacă apar programele la trei luni după începerea şcolii, degeaba le mai dau.”

Angelica Haralambie (Şcoala din Cuca – foto 4): „Am fost la consfătuiri şi ni s-a spus să ne facem planificări provizorii. Noi încă nu ştim după ce programe vom învăţa”.

„Pentru cei cu experienţă, adaptatul din mers e mai uşor. Dar ce te faci cu oamenii noi. Va fi un an foarte greu, mai ales că sunt profesori care au norme în trei şcoli din trei localităţi diferite. Ce fel de navetă vor face? Cum vom reuşi să aranjăm orarul?”

Învăţământ în cădere liberă

Monica Mazilu (Grup Şcolar „Asachi” – foto 5): „Un an şcolar trist. În viaţa mea nu m-am simţit mai umilită. Nici pe vremea comuniştilor. Şi nu sunt nostalgică. E un continuu coşmar. În fiecare zi merg la şcoală cu teama că voi afla altă aberaţie”.

„Acum şcoala înseamnă să te acoperi de hârtii. Nu mai contează câtă carte faci cu elevii. Dacă nu-ţi ţii orele o lună, nu vede nimeni. Dacă uiţi să faci o hârtie sar imediat în sus. Guvernul a reuşit să-i pornească pe toţi împotriva profesorilor şi a şcolii, ca şi cum românii n-ar trebui să mai aibă nevoie de educaţie”.

„Nu-ţi trebuie oameni educaţi, dacă vrei să-i stăpâneşti, nu? Europa ne vrea proşti. Învăţământul e în cădere liberă. Nu ştiu cum să mă salvez de acest marasm. Probabil voi recurge la măsuri disperate şi mă voi pensiona înainte de împlinirea vârstei.”

Se anunţă alte disponibilizări

Florin Cernat (director Şcoala Nr. 34 – foto 6): „Începem un an şcolar fără mari speranţe. În cancelarie oamenii sunt tăcuţi, încearcă să-şi facă treaba cât mai bine. Există spaima că vor mai fi daţi oameni afară şi din ianuarie anul viitor”.

„Oamenii vin după o vacanţă în care s-au făcut gafe impardonabile. Profesorii ar fi trebuit să ştie din timp că se vor comasa clasele. Ca să poată participa la pretransferările pentru restrângeri de activitate, unde ar fi prins un post mai bun. Poate doreau să se înscrie şi la titularizare. Aşa au prins ce a mai rămas. Nu e corect”.

„Ştim că ni se vor micşora salariile, dar nu a venit nicio hârtie oficială în acest sens. La o şcoală aud că o profesoară cu gradul I şi peste 40 de ani vechime a fost încadrată la 18 ore în loc de 16 cât prevede în prezent legea. De ce? A venit ceva oficial? Numai zvonuri. Nimeni nu ştie nimic sigur.”

Se mai plăteşte naveta?

Georgeta Gradea (contabilă-şefă, Cudalbi – foto 7): „Se aude că nu se va mai deconta naveta. Sau că se va plăti doar jumătate. Credeţi că vor mai rămâne profesorii tineri în şcoală, dacă nu li se plăteşte transportul? Păi dintr-un salariu de vreo opt milioane în mână, dacă mai dau trei pe navetă (că atât costă pe lună naveta de la Galaţi) cu ce mai rămân? Mai vine cineva să muncească pe cinci milioane? Păi şi femeia de serviciu ia mai mult decât ei în mână, că ea nu face naveta.”

Surprize, surprize de la Guvern

Romeo Zamfir (CNVA – foto 8): „Începutul de an nu pare bun. Aşteptăm tot felul de surprize noi de la Guvern. Salariile se mai taie azi un pic, mâine un pic. Nici nu mai ştim ce bani vom lua la chenzină. Nu ştim dacă se plătesc orele suplimentare sau nu. Guvernul nu mai face faţă să dea salariile”.

„De când lucrez în învăţământ (şi am peste 20 de ani vechime) nu s-a întâmplat să întârzie banii de concediu, cum s-a întâmplat în vara aceasta. În ceea ce priveşte noua legislaţie, nu mi se pare o idee bună să se dea probele la bacalaureat în timpul anului şcolar. Vor perturba toată activitatea.”

Citit 1833 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.