Un an şcolar cu minus

Un an şcolar cu minus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se pare că salariile cadrelor didactice vor fi mai mici * 520 de norme din învăţământ au dispărut doar la Galaţi * Procentul alocării  din PIB s-a înjumătăţit * Guvernul cere diminuarea salariilor şi gradaţiilor de merit, a sporurilor pentru mediul rural, renunţarea la premierea de 2 la sută şi zece zile de concediu fără plată  * S-ar putea să nu se mai deconteze naveta cadrelor didactice care predau în mediul rural * Va mai fi un val de disponibilizări de la 1 ianuarie?

E clar că nimeni, atunci când nu e plătit ani la rând cum trebuie, nu mai dă randament la locul de muncă, oricât de mult ar fi învăţat să-şi facă datoria. Ce fel va fi învăţământul anul acesta, când profesorilor li se taie lefurile pe toate părţile, nimeni nu ştie încă. Dar se va vedea probabil mai târziu. Prea târziu…

Deşi la finele anului trecut politicienii le promiteau majorări de salarii cu 50 la sută, se pare că unii dintre profesori vor primi salarii mai mici. De aceea, cadrele didactice şi-au propus să-i neglijeze şi ei pe politicienii care astăzi se vor înghesui cu toţii pe la şcoli, că doar se intră în campanie electorală.

Ce li s-a tăiat profesorilor şi ce li se va mai tăia e greu de adunat. Mai ales că nu s-a dat nici un act oficial, dar contabilii au început deja să „opereze” statele de plată.

În primul rând, au fost reduse aproape 19.000 de posturi, ceea ce pentru Galaţi a însemnat dispariţia a 520 de norme din învăţământ.

Legea unică a salarizării bugetarilor le-a adus dascălilor cea mai usturătoare veste: în loc să se mărească, lefurile sunt micşorate cu 6 până la 12 la sută.

Pentru alte economii la buget, ministerul a cerut înjumătăţirea salariilor şi gradaţiilor de merit, a sporurilor pentru mediul rural, renunţarea la premierea de 2 la sută şi zece zile de concediu fără plată.

Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, profesorii cu gradul I şi peste 25 de ani vechime nu vor mai beneficia de reducerea normei la 16 ore. Directorii vor ţine ore neplătite.

Se mai vorbeşte de posibilitatea de a nu se mai deconta naveta cadrelor didactice care predau în mediul rural. Şi de perspectiva şi mai neagră a unui nou val de disponibilizări de la 1 ianuarie.

Un alt semn de întrebare se află pe toate buzele dascălilor: va mai avea Guvernul bani de salarii până la sfârşitul anului?

Ce să mai vorbim de faptul că anul acesta Educaţia a fost văduvită de aproape jumătate din procentul din PIB stabilit de lege. Prin repetate rectificări negative, din 6 la sută din PIB, a rămas doar 3 şi ceva. Iar anul încă nu s-a încheiat.

Toate aceste minusuri salariale se vor regăsi, cu siguranţă, în  scăderea calităţii învăţământului. Începe un an şcolar cu minus…

Citit 1176 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.