Foştii deţinuţi politici vor un muzeu memorial

Foştii deţinuţi politici vor un muzeu memorial
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Anticomunişti din Galaţi a iniţiat proiectul înfiinţării în oraşul nostru a unui muzeu care să vorbească despre un episod întunecat al secolului trecut – persecuţiile şi crimele comunismului.

„Pentru a face cunoscută istoria românilor care nu se învaţă în şcolile din România dorim să înfiinţăm un „Muzeu Memorial” la Galaţi, gen Muzeul Memorial de la Sighet, dar nu în concurenţă ci în colaborare şi întrajutorare cu schimb de informaţii materiale şi documente aferente perioadei comuniste”, ne informează preşedintele asociaţiei, Petre Amzu, şi un grup de iniţiativă format din Mihai Dionisie, Dumitru Comnan, Constanţa Apostol, Lia Iacob, Paulina Ivanov şi Teodor Grosu. Dionisie era arestat la numai 17 ani şi tot prin puşcăria politică gălăţeană au trecut Iuliu Maniu şi Ion MIhalache.

Asociaţia aminteşte că s-a implicat şi în alte iniţiative în oraşul nostru, contribuind la ridicarea Monumentului de la Cimitirul „Eternitatea” dedicat memoriei victimelor închisorilor politice, lagărelor de muncă şi  ale deportărilor. La iniţiativa organizaţiei, a fost construită, din lemn, sfinţită în luna martie, Biserica Memorial din Ţiglina 3, în stil maramureşean, donată în 2011 Arhiepiscopiei. „Conform Pisaniei, biserica este ridicată „în cinstea fericiţilor întru adormire eroi, ostaşi şi luptători români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român.”” - scria http://basilica.ro

Printre alte proiecte ale asociaţiei, se dorește „aplicarea experimentală a „Regulamentului cercetaşilor” în învăţământul românesc plecând de la ideea „O faptă bună în fiecare zi, chiar dacă nu este semnificativă”, aflăm din aceeaşi sursă.

Citit 2391 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Octombrie 2017 09:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.