Taxele, eterna sperietoare

Taxele, eterna sperietoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu aproape 3.500 de studenţi noi, Universitatea „Dunărea de Jos” se poate lăuda că a avut o admitere fericită anul acesta. Cifra, comparabilă cu cea din anii trecuţi, este considerată de conducerea instituţiei drept una fericită întrucât avem de a face cu un an de criză şi, mai important, ne aflăm în pragul unei scăderi demografice a populaţiei aflate la vârsta studiilor superioare.

Din acest punct de vedere, adevăratul câştig al Universităţii „Dunărea de Jos” este reprezentat de numărul mare de studenţi admişi pe locurile cu taxă: 1.578. Ceea ce reprezintă un procent de ocupare de 84 la sută a acestor locuri.

Cum se păstrează studenţii

Adevărata piatră de încercare în acest moment pentru Universitatea „Dunărea de Jos” este păstrarea acestor studenţi plătitori de taxe. Din experienţa anilor trecuţi, se ştie că după câteva luni de şcoală, cel mult până la prima sesiune de examen, mulţi dintre aceştia renunţă la studii: unii pentru că nu îşi permit să plătească taxa, alţii pentru că nu se pot ţine de carte.

„Acum începe greul pentru că trebuie să facem tot posibilul să îi păstrăm pe aceşti studenţi. Sperăm să nu se retragă pentru că universitatea noastră practică un sistem foarte flexibil de ocupare a locurilor de la buget şi a celor de la taxă. Cei admişi în primul an la taxă trebuie să fie conştienţi de faptul că nu sunt condamnaţi să plătească până la terminarea studiilor. Conform metodologiei noastre, după primul an de studiu se trage din nou linia şi se stabileşte cine plăteşte şi cine nu plăteşte taxă în anul al doilea. E un sistem concurenţial care îi favorizează pe cei care se ţin de treabă”, a punctat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mînzu.

Taxele la „Dunărea de Jos”

Taxele de la instituţia de învăţământ superior de stat de la Galaţi sunt comparabile cu cele din alte universităţi din ţară.

Astfel, un student admis pe un loc nebugetat trebuie să scoată din buzunar 2.200 de lei pentru un an de studiu la majoritatea facultăţilor.

Singura excepţie o reprezintă Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde taxele de studiu sunt diferenţiate pe specializări. La „Medicină Dentară” şi la „Medicină” taxa este tot 2.200 de lei, la specializarea „Farmacie” un an de studiu costă 2.900 de lei, în timp ce „Asistenţa Medicală Generală” are cea mai mică taxă de la Universitatea „Dunărea de Jos”: 1.600 de lei.

Comentariu foto: Universitatea „Dunărea de Jos” speră să păstreze cât mai mulţi dintre studenţii admişi

Citit 1175 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.