Drumul sângelui

Drumul sângelui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Recoltarea, la primele ore ale dimineţii, la Centrul Regional de Transfuzii Galaţi, de pe Strada Regimentul 11 Siret * 2.145 de donatori, luna trecută * Sângele şi produsele din sânge sunt ambalate şi stocate în frigidere speciale * Pot rămâne aici între 5 zile şi un an, în funcţie de produs şi de cererea din partea spitalelor *

Cine sunt donatorii?

Gălăţenii donează sânge. Nu pentru tichetele de masă în valoare de 63 de lei pe care le primesc în schimbul celor 450 de mililitri de lichid al vieţii cedat din propriile vene, ci pentru că au înţeles că în acest fel salvează oameni aflaţi în situaţii critice.

„În 2010, am avut circa 18.000 de donatori. Până în acest moment, în 2011, au venit 9.100, dintre care 2.145 doar în luna iulie. Per total, avem o medie de 1.500 de donatori pe lună. Numărul variază în funcţie de anotimp. Spre exemplu, acum sunt mulţi plecaţi la ţară sau în concedii”, declară  directorul Centrului de Transfuzii Galaţi, Camelia Stoichicescu. 

„Profilul donatorului s-a schimbat, în ultima perioadă. Se spunea că doar cei din clasa de jos a societăţii o fac. Acum avem şi donatori din clasa de mijloc, subţire cum este ea la noi. Sunt intelectuali şi multe persoane care au rude internate şi care donează pentru a le ajuta”.

Cum ajuţi, cu preţul propriului sânge?

Contabilul-şef al instituţiei, Ortansa Bogatu, ne spune că Galaţiul se situează printre primele 5 centre din ţară, în funcţie de dotări. Se poate recolta sânge în condiţii foarte bune. Evident, toate kiturile de donare sunt sterile şi de unică folosinţă. Eficienţă pentru cadrele medicale şi confort pentru donator.

„Putem recolta nu doar sângele ca atare, ci avem şi un dispozitiv care ne permite să apelăm la procedeul numit citafereză: sângele donatorului circulă prin dispozitiv, dar se recoltează doar componentele numite trombocite. Este un produs preferat de spitale”.

În acest fel, donatorul nu este „văduvit” şi de celelalte componente principale ale sângelui: celulele roşii (hematiile), celulele albe (leucocitele) şi plasma.

Donarea de sânge se face dimineaţa şi nu durează mai mult de 10-15 minute pentru fiecare donator. Celor care se oferă să îi ajute pe ceilalţi cu preţul propriului sânge li se fac, înainte de donare, analize pentru depistarea unor eventuale afecţiuni transmisibile, cum ar fi sifilisul, HIV/SIDA sau hepatitele.

Donatorii sunt sfătuiţi să nu mănânce în exces înainte de a da sânge, dar nici donarea pe stomacul gol nu e o soluţie. „Am avut cazuri în care oamenii au leşinat. De aceea, îi sfătuim ca înainte să vină la noi să bea un ceai neîndulcit şi să mănânce ceva uşor. Un covrig, spre exemplu”, ne spune Camelia Stoichicescu. Sunt interzise alimentele grase sau alcoolul.

Între două acte de donare trebuie să se scurgă 60 de zile, iar donatorii fideli primesc cadou un set complet de analize, o dată pe an.  

Banca de sânge

La etaj, Centrul de Transfuzii are spaţii special amenajate pentru stocarea sângelui. Frigidere speciale cu rafturi pe care se odihnesc pungile cu sânge total sau produse din sânge. Cantităţile ni se par impresionante.

Aflăm aici că sângele cu toate componentele poate fi păstrat timp de 45 de zile, iar cel obţinut în urma selectării trombocitelor, doar 5 zile. Plasma, care are o culoare alb-gălbuie, poate rămâne la frigider maxim un an înainte de a-şi pierde calităţile.

Livrarea şi administrarea

„De regulă, livrăm destul de repede produsele recoltate. Spitalele formulează cereri, se recurge la recoltare şi apoi la livrare. Spitalul este cel care trimite Ambulanţa şi asigură cutiile frigorifice pentru transport şi toate celelalte condiţii”, ne informează directorul Centrului.

„Toate pungile pe care le vedeţi aici, în frigiderele pline, vor pleca spre spitale în circa 4-5 zile”, explică Ortansa Bogatu. Spitalele din Capitală solicită permanent ajutorul centrului gălăţean.

Personalul spitalului care preia sângele trebuie să prezinte documente de identificare pentru pacientul care urmează să beneficieze de transfuzie. Se procedează la o verificare a informaţiilor de pe eticheta de compatibilitate ataşată unităţilor de sânge ce urmează să fie livrate, toate informaţiile urmând să ajungă în registrul de preluare a sângelui. 

Odată ajuns în spital, sângele este stocat, tot în frigidere speciale, la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius. Plasma proaspăt congelată este păstrată la –25 de grade. După decongelare, poate fi păstrată maxim 30 de minute, la temperaturi cuprinse între 2 şi 6 grade Celsius, până la administrare.

La momentul stabilit de către medici, sângele va fi transfuzat pacienţilor care, în lipsa acestui ajutor, nu ar supravieţui leziunilor suferite sau nu ar putea rezista unei intervenţii chirurgicale.

Evrika! Am BIII RH pozitiv

„Nu ştiu!” – acesta era răspunsul pe care l-aş fi dat întrebării „Ce gupă de sânge aveţi?”, miercuri dimineaţă. Cu ajutorul personalului de la Centrul de Transfuzii Galaţi am aflat, în doar câteva minute.

O înţepătură scurtă în degetul inelar al mâinii stângi, o picătură de sânge şi un procedeu pe care asistenta îl duce repede la capăt, cu mâini dibace.

În scurt timp, aflu pentru prima oară (la aproape 28 de ani) că grupa mea de sânge este BIII Rh pozitiv. Aflu că este o grupă care se găseşte puţin mai greu, dar nu e totuşi foarte rară.

Personal restrâns, inimă mare

Centrul de sânge lucrează, în acest moment, cu medicul de laborator şi 24 de asistente, plus directorul şi personalul TESA.

„Avem în permanenţă reactivi de bună calitate, fiind finanţaţi, lunar, direct de Ministerul Sănătăţii. Rezultatele analizelor se dau a doua zi, iar preţurile sunt mai mici decât în mediul privat. Nu avem deocamdată nicio problemă din acest punct de vedere pentru că ştim să ne gospodărim. Ne-am dori însă să se deblocheze posturile şi să ni se permită să facem angajări. Potrivit normelor, am putea avea 50 de asistente”, ne spune contabilul-şef Ortansa Bogatu. 

Donaţi cu inima deschisă!

„Avem în continuare loc pentru donatori”, ne spune directorul Camelia Stoichicescu.

Dacă doriţi ca sânge din sângele dumneavoastră să salveze vieţile celor aflaţi în mare nevoie, trebuie să aveţi între 18 şi 65 de ani şi o greutate de minim 50 de kilograme.

Nu trebuie să suferiţi sau să fi suferit de HIV/SIDA, hepatită, sifilis şi să nu aveţi sechele pulmonare sau operaţii pentru afecţiuni cum ar fi ulcerul. De asemenea, tensiunea dumneavoastră arterială trebuie să se încadreze în intervalul 10 - 20 mmHg.

Citit 1418 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.