Delia Dudău este CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ la triatlon. Prima gălăţeancă în lotul pentru Mondiale

Delia Dudău este CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ la triatlon. Prima gălăţeancă în lotul pentru Mondiale
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Înotătoarea Delia Dudău (14 ani) este prima gălăţeancă ce a fost convocată la lotul naţional de triatlon, fiind cea mai mică dintre cei cinci juniori şi cadeţi. Convocarea sa la lot a venit în urma câştigării, în luna august, a titlului de campioană naţională la "Titans Triatlon" - Campionatul Naţional, desfăşurat la Bucureşti, unde a înotat 400 m, a pedalat 10 km şi a alergat 2,5 km.

Mai este nevoie, însă, de un pas pentru a putea reprezenta România la "Mondiale". Astfel, în februarie 2018, Delia Dudău va susţine noi bareme, la Izvorani, la înot şi alergare, iar în urma acestor rezultate va putea participa la competiţie. "Vreau să merg mai departe, pentru că vreau să îmi reprezint ţara, în competiţia celor mai buni triatlonişti din lume. Mai am un an de cadet, apoi din 2019 voi intra la categoria juniori", a spus Delia Dudău.

Triatlon, dragoste la prima... participare

Delia Dudău înoată de la cinci ani, când a fost îndrumată de mama ei, cea care i-a sugerat să facă un sport. "Mi-am zis să încerc înotul, mai ales că îmi plăcea în apă şi eram şi micuţă de statură. La proba de liber mă descurc cel mai bine şi îmi şi place cel mai mult", a spus Delia.

Comutarea spre triatlon a venit în 2012, când a participat la RowMania, la Tulcea, când şi-a răspuns unei provocări. "La prima cursă, mi-a fost mai greu, căci aveam emoţii. Mi-a plăcut, a fost o provocare pentru mine, au fost multe probe, înot, ciclism şi alergare, şi mi-a plăcut. Aşa că am vrut să mai merg şi la altele", îşi aminteşte tânăra.

Încă de la prima participare, Delia a descoperit, pe lângă emoţii, un stil de viaţă. "La primul meu concurs, pot spune că m-am îndrăgostit de acest sport, deşi până atunci nici nu ştiam ce este. Este un sport în care am reuşit să mă regăsesc, consider că mi se potriveşte cel mai mult şi în care mi-am putut testa limitele. Îmi place ceea ce fac şi vreau să continui cu asta. Mama a fost cea care m-a susţinut foarte mult, consider că acesta este un mod de viaţă", a spus Delia.

Chiar dacă au fost şi momente mai puţin plăcute, Delia nu a renunţat. Anul trecut, la duatlonul internaţional de la Buftea, la care au participat sportivi din zona de Sud-Est a Europei, a încheiat competiţia pe locul al şaselea, doar pentru că nu îşi cunoştea încă bicicleta. "Atunci am ştiut că este pentru mine. Am plâns, m-am descărcat, dar am plecat mai departe, ştiam că m-am antrenat foarte mult, că poate renunţasem la unele unele ieşiri, dar am făcut ceea ce îmi plăcea cel mai mult", a mărturisit gălăţeanca.

Un alt moment, important, a fost cel de la Mamaia Challenge, din acest an, când, deşi a rămas fără cipul de concurs, în timp ce înota, a trebuit să ia o decizie înainte de a încheia proba. "Înotam şi mă întrebam ce să fac, să continui sau să renunţ. Am ales să termin cursa, unde am fost pe locul al treilea, chiar dacă timpul nu mi-a fost validat, nemaiavând cipul",  rememorează Delia, precizând, totodată, că au ajutat-o foarte mult discuţiile motivaţionale pe care le are înaintea fiecărei competiţii.

Susţinere şi un program bine pus la punct

Aflată în clasa a opta, Delia are un program foarte bine stabilit, astfel că orice minut contează.  "Programul este făcut de mama şi de antrenor. Mama este cea care mă duce la antrenamente, iar la şcoală trebuie să am toate temele făcute, totul în regulă, căci nu ştiu când mă ascultă profesorii sau când îmi dau un test. Trebuie dedicare sută la sută, fără distrageri, pentru că am nevoie de concentrare pentru antrenamente şi concursuri, dar şi pentru şcoală, că, totuşi, nu pot să o neglijez, mai ales că acum sunt în clasa a opta şi mă aşteaptă examene importante vara viitoare", a spus Delia.

Aceasta se antrenează împreună cu Gabriel Constantinescu (Danube Swim), atât la înot, cât şi la alergare. Constantinescu îi face programul de alergare, iar Delia îl pune în practică pe pista de la "Dunărea". De pedalat, în funcţie de specific, pedalează în Grădina Publică, unde poate exersa virajele, dar şi pe Faleză, pentru rezistenţă şi viteză pe distanţe mai mari.

Înaintea competiţiilor, programul antrenamentelor este puţin diferit. "Înaintea concursului din august, am avut o perioadă de pregătire intensă, cu câte două antrenamente pe zi, unul dimineaţa, de alergare sau bicicletă, şi unul seara, de înot, doar în weekend era un program mai relaxat, iar în săptămâna chiar dinaintea "Titans" au fost cinci zile intense", a precizat tânara triatlonistă.

Citit 4713 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.